PADI Nitrox Specialty

PADI Nitrox Specialty volgen

PADI Nitrox Specialty

De PADI Nitrox specialty leert je te duiken met verrijkte lucht (Nitrox of ook wel EANX).

Dit is een mengsel waarbij de lucht is verrijkt. Dat wil zoveel zeggen dat het percentage van de zuurstof (normaal 21%) hoger is. Om de voordelen van Nitrox optimaal te kunnen benutten en hiermee te duiken heb je het Nitrox brevet nodig.

Duiken met Nitrox is dan vast heel moeilijk?

Nee, duiken met verrijkte lucht is niet moeilijk. Eigelijk is het, “adem in en adem uit”. Het verschil zit hem erin dat je met het hogere percentage zuurstof met een aantal zaken rekening moet houden. Dat is dan ook het doel van deze PADI-specialty. Je kunt al deelnemen met de cursus wanneer je jouw PADI Open Water brevet hebt. Bovendien is het een mooie aanvulling op jouw PADi Advanced open Water cursus.

Waarom met Nitrox duiken?

Stel je voor, je hebt een duik gepland staan op een wrak op dieper dan 25 meter op je vakantie. Je wilt natuurlijk optimaal genieten van deze duik en alles eruit halen wat erin zit. Je hebt je verdiept in het wrak op Youtube en weet wat je allemaal wilt zien en beleven. Maar ja….. de diepte en daarmee de maximale tijd vallen je een beetje tegen. Dan is voor jouw het gebruik van Enriched Air Nitrox (of wel verrijkte lucht) de juiste PADI specialty. Een goed voorbeeld van zo’n wrak, waar ik op Curaçao veel op heb gedoken is de Superior Producer! Kijk maar en je wordt vanzelf enthousiast!

De Theorie

Met jouw eLearning, leer je wat het gebruik van Nitrox inhoudt. Tevens krijg je van één van onze instructeurs ook nog een uitgebreide uitleg over de theorie en het gebruik in de praktijk. De Nitrox theorie legt alles in duidelijk stappen uit en je leert wat de voordelen zijn.

Bijvoorbeeld gebruiken voor een langere bodemtijd of juist om conservatiever te duiken! En natuurlijk of je je eigen materialen kunt gebruiken of dat je alles opnieuw moet aanschaffen (wees gerust, daar hebben we een bevredigend antwoord op).
Je sluit de Specialty af met een theorie examen van 25 vragen. Daarmee valideer je voor jezelf dat je echt veilig met Nitrox kunt duiken en optimaal van de voordelen gebruik kunt maken.

De praktijk van de Nitrox cursus

Je kunt de specialty volgen als een theoretische cursus. We maken hierbij gebruik van een planningssimulatie. Waarbij we met gebruik jouw eigen duikcomputer, de instellingen en planning doornemen. Dit door middel van praktijkvoorbeelden en de daarbij behorende duikplanning. Daarbij lopen we de procedures met je door hoe het gaat als je ergens NITROX wilt gebruiken, hier thuis of op je duikvakantie. Na afronding van de sessies en het maken (en slagen) voor het examen ben je gecertificeerd en mag jij wereldwijd verrijkte lucht op, de voor jou beste manier, gebruiken. Onze PADI Instruceur helpt je graag verder!

Wat je met het Nitrox brevet kunt

Zoals eerder hierboven verteld, kan jij het brevet gebruiken om Nitrox in te zetten op een manier die voor jou het meeste voordeel biedt. Wat een mooi gegeven is, is dat Nitrox in veel gevallen op vakantie niet veel duurder is dan lucht. Veel duikscholen in de wereld bieden ook “NITROX FOR FREE”. Dat moet jou, als Nederlander, als muziek in de oren klinken. Je betaald voor lucht, met de voordelen van verrijkte lucht. Dat is nog eens een verrijking van je duikvakantie!

Hoe zit het met mijn eigen duikmaterialen en verrijkte lucht?

Je kunt jouw eigen automaat en fles gewoon gebruiken. Maar wel tot een een maximum van 40% zuurstof. Dit is overigens ook het maximale mengsel wat je mag gebruiken met het PADI Enriched Air Diver brevet. Je leert meer over de 40% regel tijdens deze cursus.

Hoe verder na de PADI Nitrox Specialty

Als je dit brevet hebt gehaald dan gaan er weer nieuwe werelden open! Wat dacht je van technisch leren duiken met de TEC40 cursus? Of een eerste stap maken met technisch duiken met de PADI Tec Basic Specialty,

Reactie plaatsen