PADI Nitrox cursus

PADI Nitrox cursus, handig of overbodig?

PADI Nitrox cursus, handig of overbodig?

Eén van de meest populaire specialties in het PADI systeem is de Enriched Air Diver specialty. Het heeft natuurlijk een reden waarm de PADI Nitrox Specialty een handige cursus is en zeker niet overbodig. Al gebruik je zelden tot nooit verrijkte lucht, je doet ook veel nieuwe kennis op over het gedrag van gassen onderwater.

Wat beïnvloed jouw duiktijd?

Tijdens jouw duiken zijn er een aantal limiterende factoren voor de lengte van jouw duiken:

  • Jouw persoonlijk verbruik (ookwel jouw SAC genoemd)
  • De diepte van de duik en
  • Nultijd van de duik (ookwel de geen decompressie limiet)

Het is een fabeltje dat jouw persoonlijk gasverbruik omlaag gaat wanneer je met Nitrox gaat duiken. Jouw verbruik hangt meer af van andere factoren, dan het gas wat je gebruikt.

Waarom het wel goed is om de PADI Nitrox cursus te doen

Door te duiken met NITROX ervaar je een aantal voordelen. Deze voordelen hebben er direct mee te maken dat het zuurstofniveau hoger is in jouw mengsel. Dat is ook eigelijk wat de naam zegt: verrijkte lucht. Om veilig met dit mengels te kunnen duiken is de PADI Nitrox cursus noodzakelijk.

Het voordeel van Nitrox

Doordat je duikt met een hoger percentage zuurstof, verlaag je in het mengsel het percentage stikstof. Voor de lengte jouw duiken is stikstof de limiterende factor. Immers bepaald de stikstof opname de geen decompressie limiet de duur van de duik. Door het niveau van stikstof te verlagen, wordt jouw opname minder. Hierdoor wordt ook de tijd onderwater langer. 

Dit is dan ook het grote voordeel van duiken met Nitrox. Je verlengt jouw bodemtijd voor jouw duiken. Tenminste je mag langer, tot bepaalde dieptes. Jouw persoolijk verbruik wordt alleen door het veranderen van het gas niet lager!

Voordeel anders inzetten

Jij kunt het voordeel ook anders inzetten. Met verrijkte lucht kan je ook conservatiever duiken. Dit doe je als volgt: Je plant jouw duik alsof je duikt met lucht. Je gaat dan uit van een hoge stikstof opname in jouw lichaam. Ondertussen duik je met een hoger percentage, dus jouw werkelijke opname is lager. 

Dit lijkt een beetje op jezelf voor de gek houden. Maar je uiteindelijk duik je veilig en conservatiever.

Dat klinkt verwarrend allemaal

"Ja dikke dodo" dat ie me veel te link! Dat kan jij zeker denken. Het is best verwarrend en daarmee is het duiken met verrijkte lucht gevaarlijk. Dat is dan ook precies de reden waarom je hiervoor een PADI Nitrox cursus te gaan volgen.

Wat jij gaat leren in deze cursus

Om veilig van de voordelen gebruik te maken leer jij in de de PADI Nitrox cursus veilig omgaan met Nitrox. In de cursus leer je:

  • omgaan met NITROX
  • de maximale diepte van het mengels berekenen
  • hoe wordt verrijkte lucht gemaakt
  • wat te doen met jouw eigen duikmaterialen
  • instellen van jouw duikcomputer voor verrijkte lucht
  • plannen van jouw duik met Nitrox

Conclusie van de PADI Nitrox cursus

Duiken met verrijkte lucht Nitrox biedt jou heel veel voordelen. Zo kan jij langer op dat ene wrak blijven of duik je conservatiever, wanneer je jouw computer daarop instelt. Om de voordelen goed en veilig te kunnen inzetten is dit de juiste PADI specialty voor jou! 

De PADI Nitrox cursus is een korte cursus. Je leert de theorie met de PADI Enriched air eLearning. Vervolgens doen je de practische toepassing met jouw PADI Nitrox instructeur. Daar leer je hoe je jouw duiken plant, jouw gasmengel analyseerd en optimaal gebruik maakt van verrijkte lucht.

De cursus is een zeer mooie aanvulling voor zowel beginnende als gevordere duikers.

Reactie plaatsen