PADI Rescue Diver Cursus

Wat is decompressieziekte bij duiken?

Wat is decompressieziekte bij duiken?

Als je nog niet zoveel hebt geleerd over duiken, dan is dit misschien we je grootste angst. Het krijgen van decompressieziekte. Maar wat is decompressieziekte bij duiken? En belangrijker nog, hoe kan je het voorkomen.

Wat gebeurt er onderwater

Wanneer je gaat duiken en je bent onderwater, neemt de druk toe. Uit jouw fles en ademautomaat adem jij lucht. Hoe dieper je gaat hoe groter de druk. Hierdoor adem je ook lucht met een hogere dichtheid. Hierdoor neemt jouw lichaam meer stiktof op in de weefsel van jouw lichaam. Zolang je binnen de limieten blijft van jouw duiktabel of jouw duikcomputer, is er er niets aan de hand. Dit noem je de nultijd.

De gassen die je inademt en wat ze doen

Je ademt lucht in. En lucht bestaat uit stikstof en zuurstof. Zuurstof is een gas wat jouw lichaam verbruikt. Dit heb je nodig voor alle functies van jouw lichaam. Daarmee staat zuurstof dus los van decompressieziekte.

Het andere gas wat je ademt is stikstof. Stikstof noem je een "inert" gas. Dit is een gas wat je in en uit ademt, maar jouw lichaam doet er niets mee. Wanneer de druk en de dichtheid toeneemt bij duiken, zal jouw lichaam meer stikstof opnemen. Hoeveel er wordt opgenomen, hangt af van de diepte en jouw tijd onderwater.

Helder zover, maar wat is dan decompressieziekte?

OK, nu neemt je lichaam in jouw weefsels stikstof op. Wanneer je zoveel stikstof hebt opgenomen, dat jouw weefsel dat niet met de normale ademhaling kunnen afgeven, kunnen er tijdens de opstijging kleine belletjes ontstaan. Deze bellen kan je niet met jouw ademahaling uitwassen uit jouw lichaam.

Wanneer je opstijgt zullen deze belletjes ook gaan uitzetten en worden grotere bellen. Stikstof dat bellen vormt in jouw weefsels dat is de situatie wat decompressie is.

Hoe decompressieziekte te behandelen

Decompressieziekte behandel je altijd in het ziekenhuis in een decompressiekamer. Dus een geval van deco moet altijd medisch behandeld worden.

De eerste hulp welke je gaat verlenen is de patiënt behandelen tegen shock en je geeft hem zuivere zuurstof. Dit je kan je leren in de Specialty Noodzuurstof toedienen. Ook geef je de eerste hulp en bel je de medische hulpdiensten.

Je kunt hier ook meer over leren in de PADI Rescue Diver cursus.

Decompressieziekte is eenvoudig te voorkomen

Nu je een idee hebt wat decompressieziekte is, kan je je misschien ook voorstellen, hoe je dit kunt voorkomen. Om dit te voorkomen houdt jij je aan de volgende regels:

  • Niet te diep duiken als je daar geen training in hebt gehad
  • Blijf binnen de limieten van jouw duikcomputer
  • Houdt je aan jouw duiktabellen (als je geen computer hebt)
  • Stijg altijd langzaam op
  • Duik alleen als je je fit voelt
  • Rust voldoende uit tussen de duiken door
Reactie plaatsen