inert gas en duiken

Wat is een inert gas? Welke invloed deze gassen hebben op een duiker.

Wat is een inert gas

Een inert gas is een gas waarbij er geen chemische worden aangegaan in jouw lichaam. In het geval van duiken wat jij ademt onderwater wanneer je start met duiken is lucht. Hierbij is voor ons duikers het meest bekende inerte gas sitksof.

Lucht bestaat voor 20,9% uit zuurstof en voor 79% uit stikstof. Hierbij wordt de zuurstof gebruikt door het lichaam. De stikstof wordt ingeademd en weer uitgeademd. Jouw lichaam verbruikt de stikstof niet.

Wat gebeurt er met stikstof

Omdat er geen reactie van jouw lichaam op stikstof is adem je dit weer in en uit. Als jij aan de oppervlakte bent is de stikstof concentratie in jouw lijf gelijk met de druk aan de buitenkant. In dit geval 1 bar. Hiervan is 79% stikstofdruk en 21% zuurstof druk. Dit noem je ookwel partiële gasdruk.

Zodra je onderwater gaat neemt de druk toe, hierdoor neemt ook de partiële gasdruk toe. In feite wat er gebeurt is dat jouw lichaam stikstof gaat opnemen. Hoe dieper je gaat of hoe langer je duikt, hoe meer er van het inerte gas stikstof wordt opgenomen.

Wat erin gaat, moet er ook weer uit

Omdat stikstof geen chemische reactie aangaat in jouw lijf, gebeurt er niets mee. Het enig wat er gebeurt is dat de hoeveelheid zich opstapelt. Stikstof is immers een inert gas. In tegenstelling tot zuurstof wordt het niet verbrand.

Die opstapeling van stikstof is in de basis geen probleem. Zolang je maar binnen de nultijd van jouw duiktabel blijft. Wanneer je aan deze grenzen voorbij gaat in recreatief duiken, dan bestaat er een kans op decompressieziekte.

Stikstof en verrijkte lucht (nitrox)

Bij duiken met NITROX wordt het percentage zuurstof verhoogd. Daarmee is het percentage stikstof lager. De opname van het inerte gas wordt hiermee lager. Hierdoor is de opname van stikstof lager. Dit kan je dan gebruiken om jouw bodemtijd te verlengen. Een andere manier om er me om te gaan is om conservatiever te duiken. Hier lees je meer over in ons blog waarom duiken met Nitrox.

Andere inerte gassen en duiken

Stikstof kan dan wel geen chemische reactie aangaan, maar heeft wel degelijk effect wanneer de partiële druk hoger wordt. Het veroorzaakt stikstofnarcose. Voor diepe technische duiken, wordt er een ander gas aan toegevoegd. Dit gas is Helium.

Helium is een edelgas, helium is een kleurloos edelgas. Helium valt onder de lage edelgassen en dit gas gaat vrijwel nooit een verbinding aan met andere elementen. Vervolgens heeft helium een veel minder grote narcotiserende werking. Door deze eigenschap is het een populair gas voor diepere duiken.

Argon is ook een edelgas, wat vervolgens inert is. Argon wordt gebruikt als zuurstof verdrijver. Doordat argon een zwaar gas is, is het ongeschikt als ademgas. Wel wordt het gebruikt als gas in jouw droogpak. Omdat het warmte slecht geleid. Hierdoor is het een goede isolator en blijf je warmer.

Conclusie van toepassingen van een inert gas

Er zijn veel verschillende toepassingen van inerte gassen. Het meest worden inerte gassen gebruikt om het zuurstofgehalte in de lucht aan te passen. Dit is het geval bij duiken met Nitrox. Wanneer het percentage stikstof en zuurstof moet worden aangpast voor een duik, dan is helium een extra toevoeging. Het mengsel van de inerte gassen stikstof en helium in combinatie met zuurstof noem je trimix.

Reactie plaatsen