duiken-en-alcohol

Duiken en alcohol, wat je moet weten.

Duiken en alcohol drinken, wat je moet weten.

Natuurlijk is duiken een hele sociale aangelegenheid. Gezellig en lekker met jouw duikmaatjes even nababbelen over de duiken en de anonturen die jullie samen hebben beleefd. Daar hoort natuurlijk een drankje bij. Maar hoe zit het met duiken en alcohol

Er zijn natuurlijk genoeg websites die je alle informatie geven over het drinken van alcohol. Die kan je met een gerust hart doornemen over de gevolgen. Niet de gezelligste informatie, maar wel medisch onderbouwd. Al richt ik me in dit artikel voornamelijk op alcohol en duiken.

Alcohol drinken voor en na het duiken

Beide is niet raadzaam. Al is een deco-biertje natuurlijk vaak onvermijdelijk. Dat kan ook wel, maar doe het rustig aan. Niet meteen na de duik vol gas aan het bier scheelt al heel veel. (ik ben er niet op uit jouw vakantiepret te bederven, hoor...)

Alcohol drinken voor het duiken of tussen de duiken door is voor mij een absolute no-go!

Je neemt hier onnodig veel risco en brengt niet alleen jezelf maar ook jouw duikbuddies in gevaar. 

Wat er gebeurt als je alcohol drinkt?

Natuurlijk is het na de duik lekker om een drankje te doen. Je bent immers op vakantie. Maar laten we eens kijken wat er fysiologisch gebeurt en hoe dat in relatie staat tot duiken.

Versnelde hartslag

Doordat bij het drinken van alcohol de bloedvaten verwijden, daalt de bloeddruk en gaat jouw hart sneller kloppen. Hierdoor gaat de bloedruk uiteindelijk weer omhoog en krijg je een versnelde bloedsomloop.

Dit heeft een aantal dingen tot gevolg:

  • je koelt sneller af in het water
  • een groter opnameopllervlak voor stikstof
  • uitdroging 

Sneller afkoelen in het water

Door de verhoogde hartslag kan het goed zijn dat je sneller afkoelt onderwater. Als je dit vergelijkt met skiëen: door het drinken van een borrel als je het koud hebt, gaat jouw bloed sneller stromen. 

Het voelt alsof je het warm hebt, maar het tegendeel is waar. De huid kan warm aanvoelen. Terwijl ondertussen jouw kerntemperatuur daalt. Zodoende zal je dus onderwater nog sneller afkoelen. Daarbij geleid water warmte 20 keer sneller dan lucht. Hiermee is het het ultieme recept voor afkoeling.

Groter opname-oppervlak voor stiktof

Door het verwijden van de bloedvaten en de verhoogde hartslag, gaat jouw bloed sneller stromen. Hierdoor komt het bloed vaker langs de longen en kan er zo meer en sneller stijktof worden opgenomen.

De stikstof wordt opgenomen in de weefstel, wat nu dus een grotere hoeveelheid is dan normaal het geval zou zijn. Waar jouw duikcomputer rekent met een bepaalde hoeveelheid stifstof, is de werkelijke hoeveelheid hoger in de weefsels. 

een duikcomputer heeft geen borrel-modus"

Je hebt verschillende instellingen op jouw duikcomputer om deze conservatiever in te stellen. Denk hierbij aan de conservatieviteit, hoogte en gradient factors. 

Helaas heb je geen borrel instelling waarbij je de genuttigde drankjes kunt invoeren en vervolgens jouw duikcomputer in een veiligere modus gaat.

Verhoogde kans op decompressie ziekte met duiken en alcohol

Borrelmodus niet gevonden? Dat lijkt me ook niet. We gaan verder: een snellere bloedsomloop zogt voor een snellere opname van alcohol. Maar niet per definitie voor een snellere uitwas. Ook omdat de tragere weefsel sneller verzadigen.

Hiermee vergroot je dus jouw kans op decompressie ziekte en gaat een extra veiligheidsstop je hier niet helpen.

Uitdroging tijdens de duiken door alcohol

Alcohol onttrekt vocht tijdens het duiken. Uitdroging van jouw lichaam vergoot de kans de kans op decompressie ziekte. Doordat uitdroging het volume aan bloedplasma en doorbloeding van jouw weefsel verkleint, verdikt het bloed en kan er minder stikstof worden uitgewassen.

Natuurlijk is uitdroging, zeker in warme landen, een risicofactor. Zodoende is het klaar als klontjes dat het drinken van alcohol hier een extra risico aan toevoegd

Verminderd waarnemingsvermogen

De buzz die je krijgt van alcohol is natuurlijk een lekker gevoel. Alleen onderwater brengt dat weer extra riscio's met zich mee. Jouw reactievermogen en waarnemingsvermogen neemt zienderogen af.

Dit kan onderwater weer zorgen voor problemen omdat je je juist te goed voelt en extra risico's neemt, die je normaal niet zou nemen. Of het tegenovergestelde dat je angstig wordt en verkeerd gaat reageren .

Duiken met een kater

Wie 's-nachts uit vissen gaat, moet 's-morgens zijn netten drogen.... Je gaat dus na een avondje gezelligheid wel duiken. Een kater betekent zoveel dat het een beetje teveel is geweest.

Hierdoor is jouw lichaam ook uitgedroogd. Zoals hierboven beschreven, zal een kater dan ook het risico op decompressieziekte vergroten.

Bovendien is jouw hoofd er nog niet aan toe om op een schommelende boot te gaan zitten. Hierdoor kan je sneller zeeziek worden. Wanneer je ook moet overgeven door de zeeziekte verlies je nog meer vocht... enfin, ik denk dat de boodschap helder is.

Conclusie over duiken en alcohol:

Natuurlijk hoort een gezellig drankje bij duiken! Ik ben zelf niet roomser dan de paus en houd ook echt wel van een drankje. Maar altijd na de duik en met mate.

Alcohol voor het duiken en tussen de duiken door is echt een no-go. Je loopt een verhoogde kans op decompessieziekte en kan je sneller afkoelen in het water. 

Bovendien, onder invloed van alcohol, zal jouw waarnmeningsvermogen en reactiesnelhied afnemen. Hierdoor kan je jezelf en jouw buddy in gevaar brengen onderwater.

Na de duik: heerlijk en het kan er ook een beetje bijhoren. Maar houdt het beperkt, zodat je de rest van de vakantie en jouw duikdagen ook nog kan genieten van jouw duiken.

Reactie plaatsen