OLga Knijn PADI Course Director

Veiligheidsstop bij duiken, hoe zit dat ook alweer?

Veiligheidsstop bij duiken, hoe zit dat?

Je komt aan het einde van jouw duik. Net als je op de 6 meter zit, geeft jouw duikcomputer een grote 3 in het scherm. Daar heb je hem al: de safety stop. Deze 3 minuten negeer je natuurlijk niet. Maar wat is de veiligheidsstop bij duiken en waarom doe je deze?

Even terug naar het begin van jouw duikopleiding

Wanneer je terug gaat naar jouw PADI duikopleiding, dan heb je daar geleerd dat een veiligheidsstop aanbevolen is na elke duik. In een aantal gevallen is deze zelfs verplicht. Een korte terugblik:

Een veiligheidsstop is:

  • Aanbevolen na elke duik
  • Verplicht wanneer je dieper dan 30 meter duikt
  • Verplicht als je binnen 3 drukgroepen van de geen decompressielimiet duikt
  • een stop van 3 minuten (minimaal)
  • in een diepte tussen de 3 en 6 meter (bij PADI houden we 5 meter aan)

Op de PADI recreatieve duikplanner, zie je een grijs en zwart gebied. De zwarte vakjes zijn de maximale tijden die je mag duiken voor die diepte. Dit noem je ookwel de nultijd in duiken. Het grijze gebied is waar een veiligheidsstop verplicht is.

Wat er is gebeurt op jouw duik

Tijdens een diepe duik, neemt door de hoge druk, jouw lichaam veel stikstof op in jouw weefsels. Door de korte tijd die je daar bent, zijn dit met name jouw snelle weefsels, die verzadigd zijn.

Met een lange ondiepe duik, neemt jouw lichaam ook stikstof op. Hier is het juist door de lange tijd, dat jouw tragere weefsels stikstof opnemen.

Het gevolg hiervan is dat jouw weefsels deze stikstof ook weer moeten afgeven. Hier heeft de veiligheidsstop in duiken dus zijn functie.

De functie van de veiliheidsstop bij duiken

Nu de functie van de veiligeheidsstop komt nu om de hoek kijken. Door een stop van 3 minuten te maken op een diepte van 5 meter, wast jouw lichaam veel stikstof uit. Hierdoor kan jij nu veiliger naar de oppervlakte. Ook minimaliseer je de kans op decompressieziekte.

Jouw duikcomputer en de veiligheidsstop bij duiken

De meeste duikcomputers hebben een functie waarbij ze automatisch een veiligeheidsstop geven aan het einde van jouw duik. Bij iedere duik dieper dan 10 meter, popt vanzelf de 3 minuten stop op. Vervolgens telt jouw duikcomputer af naar nul. Nu kan je veilig naar de oppervlakte opstijgen.

Moet ik echt stoppen en stil hangen?

De veiligheidsstop bij duiken is een stop van 3 minuten. Afhankelijk van de duik en de duikplek kan je stil blijven hangen (bijvoorbeeld als je aan een klijn hangt). Wanneer je op een ondiep rif bent, kan je ook die 3 minuten van jouw duik rustig rondzwemmen en alles op 5 meter nog even bekijken. Je noemt dit ook wel een geïntegreerde veiligheids stop bij jouw duik.

De veiligheidsstop bij jouw duiken, een goede gewoonte

Het kan nooit kwaad om een veiligheidsstop te doen. Wanneer deze verplicht is dat een heldere zaak. Maar als deze aanbevolen is dan is het een goede gewoonte om te doen. Al met al, een veiligheidsstop maken aan het einde van jouw duik is altijd een hele goede gewoonte.

Reactie plaatsen