Reanimatie instructeur worden

Is een duikkeuring verplicht voor een duikcursus?

Is een duikkeuring verplicht voor een duikcursus?

Duiken is een sport waarbij je een goede gezondheid moet hebben. Dit betekent niet dat je een top atleet hoeft te zijn. Een normale gezondheid is genoeg om lekker te gaan duiken. Er zijn altijd omstandigheden die de aandacht vragen, voordat je aan een duikcursus kunt beginnen. Wanneer is een duikkeuring verplicht voor een duikcursus?

Het duikmedisch formulier

Eén van de cursusformulieren die je moet invullen, is de PADI medische verklaring. Dit formulier heeft een aantal standaard vragen om jouw algemene gezondheid. Met het invullen van dit formulier, loop je eenvoudig door de medische vragen heen. Wel dien je alle vragen naar eer en geweten in te vullen natuurlijk. Maar daar vertrouwen wij je op.

Zolang alle vragen met "NEE" worden beantwoord, kan je zonder problemen met jouw duikcursus beginnen. Je kunt het PADI duikmedisch formulier hier downloaden.

Een "JA" op jouw medisch formulier

Zodra je een "JA" op jouw medisch formulier moet invullen, maak je niet direct zorgen. Jouw duik-carrière is niet meteen voorbij. Dit betekent alleen dat jij een handtekening van een arts nodig hebt, voordat je aan het watergedeelte van jouw cursus kunt beginnen. Dit geldt voor duiken in het zwembad en duiken in het buitenwater.

Medische indicatie

Heb je een medische idicatie, zoals bijvoorbeeld astma, dan is een duikkeuring verplicht voor deelname. Hiervoor heb je het PADI medisch formulier. Dit formulier kan je door jouw huisarts laten tekenen. Vervolgens kan jij van start met jouw duikcursus.

Het kan voorkomen dat jouw huisarts zich niet bekwaam acht om jouw formulieren te tekenen. In dat geval ga je naar een duik medische keuringsarts.

Duikmedische keuringsarts

Een duikmedische keuringsarts is een arts die zich ook heeft gespecialiseerd in duikmedische kwesties. Deze arts heeft meer verstand van duiken en jouw gezondheid, dan jouw huisarts. Wanneer je wilt duiken met een medische indicatie, dan is een duikkeuring verplicht voor een duikcursus.

Conclusie: Is een duikkeuring verplicht voor een duikcursus?

In de basis voor een recreatieve duikcursus, zoals de PADI Open Water Diver Cursus of de Advanced Open Water diver cursus, is een duikkeuring niet verplicht. Zolang het medisch formulier naar waarheid is ingevuld en alle vragen met "NEE" kunnen worden beantwoord.

Is een duikkeuring verplicht voor PADI Professionele opleidingen?

Het antwoord op deze vraag is JA. Om deel te nemen aan een PADI professionele opleiding is een medische keuring verplicht. Bovendien is het belangrijk dat jij jezelf als PADI professional jaarlijks laat keuren. Dit is niet direct voor jouw PADI lidmaatschap, maar wel voor jouw persoonlijke verzekering.

Reactie plaatsen