Leren duiken in het zwembad

Leren duiken in het zwembad, de start van jouw duikcursus

de beste start van jouw PADI duikcursus

Vrijwel elke beginnerscursus start in een omgeving waar je op een makkelijke manier kan kennismaken met scuba duiken. Je begint met leren duiken in het zwembad, zodat je in een veilige omgeving de eerste kennismaking hebt en makkelijke jouw vaardigheden kunt aanleren.

PADI introductie duik 

De eerste stap in leren duiken is doorgaans een introductie of ook wel een proefduik te gaan doen. Deze duik vindt in Nederland altijd plaats in een zwembad. 

Het fijne aan leren duiken in een zwembad is dat je in een beschutte omgeving zit. Zo kan je makkelijk gaan staan om een vraag te stellen of je klaar te maken voor de volgende oefening die eraan staat te komen.

De proefduik is een eerste kennismaking, gewoon om duiken eens te proberen. Een lage drempel om te kijken of duiken iets voor je is.

Duikbrevet halen

Voor het halen van jouw duikbrevet, ga je nog een aantal keer het zwembad in. In de PADI Open Water cursus heb je 4 tot 5 zwembadlessen nodig. 

Na deze zwembadlessen ga je ook duiken maken in het buitenwater. het aantal duiken wat je hier minimaal maakt is vier om de cursus af te ronden. 

Na alleen de lessen in het zwembad heb je helaas nog geen brevet. Je zult alle onderdelen van de cursus moeten afronden.

  • theorie met de PADI eLearning
  • 4-5 zwembadlessen
  • 4 duiken in het buitenwater

Als je dit allemaal afrond, dan heb je jouw fel begeerde duikbrevet op zak en kan je wereldwijd gaan duiken.

Wat is het voordeel aan duiken leren in het zwembad?

Een zwembad is een makkelijke omgeving om jouw vaardigheden aan te leren. Het water is doorgaans heel helder en warm. Bovendien heb je de beschikking over ondiep en later dieper water.

De eerste lessen zal je in het ondiepe doen. Zo kan je makkelijk opstaan en voel je je op je gemak omdat je niet zo diep onderwater zit.

Na verloop van de eerste lessen, ga jij je steeds comfortabeler voelen en wordt het tijd om naar het diepere deel te gaan. De oefeningen die je daar veel zult doen, hebben met name te maken met het leren controleren van jouw drijfvermogen.

Drijfvermogen is een van de belangrijkste vaardigheden

Het leren duiken in het zwembad en werken aan jouw drijfvermogen gaat steeds makkelijker. Je komt er achter dat je doormiddel van jouw ademhaling heel makkelijk kunt zweven onderwater.

Niet alleen is dit leuk om te leren, maar ook super belangrijk. Immers je wilt natuurlijk zweven over het koraalrif en er niet telkens tegenaan botsen. Hiermee kan je kwetsbare onderwaterleven beschermen voor nog vele generaties na jou.

Het beschut buitenwater als vervanger van het zwembad

In het buitenland zijn er ook veel plekken waar je niet leert duiken in het zwembad. Hier wordt vaak gebruik gemaakt van een baai of een rustig stuk zee. 

Een goed voorbeeld hiervan is op Curaçao of Bonaire. Hier zijn veel beschutte baaien, waar je ook de oefeningen uit de cursus kunt aanleren. Het is wel belangrijk dat de baai beschikt over "zwembadachtige condities".

Dat betekent dat je gebruik moet kunnen maken van ondiep en dieper water voor de oefeningen. Ook moet de temperatuur en het zicht vergelijkbaar zijn met dat van een zwembad.

Natuurlijk is dit een leuke manier om kennis te maken met leren duiken. Je begeeft je immers al tussen de vissen en het koraal!

Samenvatting van leren duiken in het zwembad

Duiken leren in het zwembad zorgt ervoor dat je op een aangename en gecontroleerde manier kennis kunt maken met leren duiken. Zo kan je je goed voorbereiden op jouw duiken in het buitenwater om jouw cursus af te ronden.

In het buitenland wordt ook vaak gebruik gemaakt van beschut buitenwater. Hier leer je de vaardigheden aan in de zee in zwembadachtige condities.

Reactie plaatsen