Is duiken moeilijk om te leren

Is duiken moeilijk om te leren?

Is duiken moeilijk om te leren?

Wanneer je start met iets nieuws dan is dat natuurlijk altijd spannend. Maar in dit geval is het gezonde spanning. Want je hebt interesse om te gaan duiken. Je vraagt je af is duiken moeilijk om te leren of gaat het meevallen. 

Wat ga je leren tijdens jouw eerste duik

Tijdens jouw eerste duik, ookwel een proefduik genoemd, in het zwembad of op vakantie in zee, ga je aan de slag met de basisvaardigheden. Dit om je ook veilig te laten kennismaken met duiken. Maar voor het zover is, wil je eerst kunnen ademen onderwater. Ademen kon je al, maar nu ben je ineens afhankelijk van aparatuur. De eerste ademteug is spannend. Maar je zult zien dat de ademautomaat jou makkelijk van lucht voorziet.

Jouw eerste ademteug onderwater

Je bevind je ineens in een onnatuurlijke wereld. Namelijk onderwater. Nu moet je aan de slag met jouw ademhaling. Eerst maar eens een paar tips geven voor jouw eerste keer ademen onderwater. Is duiken dan moeilijk om te leren? Nee hoor, houdt je aan deze tips en dan heb je een bliksemstart.

Tips voor jouw eerste ademhaling onderwater:

  1. Adem normaal in en extra diep uit
  2. Knijp eventueel je neus dicht, dan adem je automatisch door je mond
  3. Blijf staan in ondiep water en leg alleen jouw gezicht eerst in het water
  4. Vertrouw op jouw ademautomaat, deze is er speciaal voor gemaakt

Voor al tip 1 is een hele belangrijker. Door normaal in te ademen en extra diep uit, houd je jouw luchtwegen goed schoon. Om vervolgens bij de volgende inademing veel verse lucht binnen te krijgen. Op deze manier heb je een rustige en regelmaitge ademhaling. Zo voorkom je dat je kortademig wordt of gaat hyperventileren.

En zwemmen en zweven dan? Is duiken moeilijk te leren want ik heb nog nooit vinnen aangehad.

Zwemmen en zweven is juist het leuke van duiken. Je bent compleet gewichtsloos en zie je jezelf als zweven over een troipisch rif? Je wilt natuurlijk kunnen genieten van alles onderwater.

Dat zwemmen met vinnen is ook niet moeilijk om duiken te leren. Maak een langzame en rustige slag met alleen je benen. Gebruik hierbij dezelfde beenslag, zoals je met borstcrawl gebruikt. Alleen gebruik je nu je armen niet. Jouw armen heb je niet nodig, want jouw duikvinnen zorgen dat je vooruitkomt.

Zweven ga je leren door ook je ademhaling te gebruiken. Door diep in te ademen heb je een groot longvolume en zal je iets omhoog komen. Door langzaam en heel diep uit te ademen, heb je een klein longvolume. Dan gebeurt het tegenovergestelde: je zult nu dan gaan zinken. Als je hier mee speelt, zal je zien: duiken is niet moeilijk om te leren!

Reactie plaatsen