Duiken en vliegen, wat zijn de regels

Duiken en vliegen, wat zijn de regels?

Duiken en vliegen, wat zijn de regels?

Wat zijn de regels voor duiken en vliegen en waarom is dat zo? Een terechte vraag want je wilt toch veilig thuiskomen na jouw mooie reis. We leggen het graag aan je uit, wat de regels zijn en waarom dit zo is.

De basis van duiken en vliegen

Tijdens jouw duik adem je lucht onder druk. Dit zorgt ervoor dat er in jouw lichaam stikstof wordt opgenomen. Deze stikstof is in de basis niet gevaarlijk, zolang jij je aan de nultijd van jouw duik hebt gehouden. Meer over duiken en nultijd lees je hier.

Deze opgenome stikstof heeft de tijd nodig om veilig jouw lichaam te verlaten. Door aan de oppervlakte te wachten, adem je de stikstof weer uit en is jouw lijf weer "schoon". Dit is een basisprincipe van duiken en de opname van stikstof.

Langzaam opstijgen

Aan het einde van jouw duik ga je opstijgen. Doordat je in ondiep water komt, neemt de druk af. Hierdoor adem je de lucht uit jouw duikfles onder minder grote druk. Jouw lichaam begint stikstof af te geven. Om dit veilig en goed te laten verlopen, dien je langzaam op te stijgen. PADI hanteert hiervoor een maximale snelheid van 18 meter per minuut. Dit leer je ook in jouw PADI duikcursus. Jouw duikcomputer zal op de opstijging nog langzamer aangeven.

Wat heeft dit allemaal met vliegen te maken?

Wanneer je opstijgt met een vliegtuig, dan zal uiteindelijk de druk in de cabine afnemen. Je bent dus onder iets minder druk dan dat je op het strand was. Dit kan je verglijken met de opstijging in de duik, de druk neemt af. Hierdoor zal opgenome stikstof dus gaan ontsnappen. Want de hoeveelheid stikstof in jouw lichaam is hoger (dit noem je stikstofdruk) dan erbuiten.

Hierdoor krijgt de stikstof uit de duik de kans om belletjes te vormen. Deze belletjes, die in jouw lichaam zitten, noem je decompressieziekte. En medische behandeling is dan nodig.

Hoe lang je moet wachten met duiken en vliegen

Om veilig weer naar huis te vliegen zijn er een aantal standaard regels bij. Deze regels gelden:

  • Heb je één duik gemaakt, wacht vervolgens 12 uur
  • Twee duiken of meer per dag, wacht dan 18 uur
  • Veiliger is altijd 24 uur wachten voordat je vliegt

Jouw duikcomputer zal al die informatie ook voor je opslaan en verwerken. De meest veilige manier is kijken wanneer jouw duikcomputer zegt dat je weer mag vliegen. Of de standaardregels aanhouden. Je kiest dus welke het langste is en zo kan je veilig naar huis vliegen.

Duiken na het vliegen

De eerste keer dat je uit het vliegtuig komt en het azuur blauwe water ziet, kan je nauwelijks wachten. Gelukkig maar, want dat hoeft ook niet. Na aankomst op jou bestemming, mag je wel meteen het water in. Je hoeft nu niet te wachten.

Reactie plaatsen