kan je duiken met oordoppen

Kan je duiken met oordoppen?

Kan je duiken met oordoppen? Het wel en waarom

Moeite hebben met klaren komt veel voor. Zeker als je net begint met duiken. Je moet nog even wennen aan de waterdruk en wanneer je moet klaren. Bovendien ga je ook voor jezelf uitvinden wat uiteindelijk de makkelijste manier is voor jou om te klaren. Als je last hebt met klaren of last van je oren, dan denk je meteen aan oordoppen. Maar kan je we duiken met oordoppen? 

Wat klaren is en waarom je dit moet doen

Wanneer je onderwater gaat heb je te maken met druk. Deze druk heeft invloed op de luchthoudende ruimtes in jouw lichaam. Hier zijn jouw oren een voorbeeld van. Dit leer je ook in de theorie van de Open Water diver cursus.

Wat er met jouw oren gebeurd is dat de waterdruk invloed uitoefent op jouw trommelvlies. Deze wordt als het waren naar binnen gedrukt. Door je klaren, zorg jij ervoor dat de druk aan de binnen en de buitenkant van jouw oren weer gelijk wordt. Dit doe je regelmatig om een oncomfortabel gevoel in jouw oren te voorkomen. Ze zeggen wel eens elke meter, maar klaar zo vaak als nodig is.

Redenen waarom je moeite met klaren kunt hebben

Er zijn verschillend redenen waar je problemen met klaren van jouw oren kunt hebben. Als je als kind veel oorontstekingen hebt gehad kan het trommelvlies littekenweefsel hebben. Hier door is het trommelvlies minder flexibel.

Ook een smalle buis van eustachius kan het klaren lastiger maken. Hierdoor is het lastiger om lucht toe te voegen en de druk binnen en buiten gelijk te maken. Wanneer je hier last van hebt, kan duiken met oordoppen jou helpen.

Kan je duiken met oordoppen als moeite hebt met klaren?

Dit kan zeker! Er is wel een "maar". Je hebt hiervoor wel de juiste oordoppen nodig. HIerbij kan je dus niet duiken met standaard oordoppen die je gebruikt met zwemmen. Deze zorgen er dan wel voor dat er geen water bij jouw trommelvlies komt. Maar je oren zijn volledig afgesloten.

Vervolgens onstaat er een luchtruimte tussen jouw oordop en jouw trommelvlies. Deze luchtruimte wordt steeds kleiner naar mate je dieper gaat. En kan niet geklaard worden. Met gewone oordoppen kan je dan ook niet duiken.

Welke oordoppen wel geschikt zijn om mee te duiken

Hiervoor zijn speciale oordoppen op de markt. Hiervan is een heel goed voorbeeld de Doc's Pro Plugs. Deze oordoppen zijn van een zacht materiaal. Daarmee zitten ze comfortabel in jouw oor. Maar dat is niet het belangrijkste.

Oordoppen om mee te duiken

Deze oordoppen zijn geventileerd. Er zit een heel klein gaatje in de dop, waardoor het klaren mogelijk maakt. Door de vorm van de Pro Plugs, vangt de dop het grootste drukverschil op. Door het ventilatie gaatje in de oordop, zorgt het voor een gelijkmatige druk verdeling. Tijdens het afdalen bij jouw duik, zal de druk toenemen. De pro plug laat een klein beetje water door het ventilatie gaatje. Zo kan je makkelijker klaren.

Bovendien is de waterlaag tussen de oordop en het trommelvlies warmer. Dit omdat er minder watercirculatie is.

Conclusie of je kan duiken met  oordoppen

Of je kan duiken met oordoppen? Het antwoord is dus "JA". Mits je de juiste oordoppen gebruikt. Met standaard wax of doppen voor zwemmen, kan dit dus niet. Hier kan de druk op jouw trommelvlies niet worden geklaard. Veel van onze duikers en instructeurs hebben hele goede ervaringen met speciale doppen voor duiken.

Reactie plaatsen