duiken met buisjes

Kan je duiken met buisjes in je oren?

Kan je duiken met buisjes in je oren?

Veel kinderen hebben buisjes, net als veel volwassen vroeger buisjes in hun oren hebben gehad. Wat is het effect met duiken. Kan je duiken met buisjes? Het antwoord is wat uitgebreider, dan een eenvoudige ja of nee. We leggen het uit.

Wat zijn buisjes?

Door een verkoudheid raakt de buis van Eustachius vaak verstopt. Hierbij ie het gevolg een vacuüm in het middenoor en er vormt zich vocht in het middenoor. Dit vocht kan leiden tot oorontstekingen. Bovedien lijdt het vaak ook tot slechter kunnen horen. De KNO-arts kan door middel van het plaatsen van trommelvliesbuisje het trommelvlies open houden. Daardoor zal je weer beter horen.

Mocht er dan een oorontsteking onstaan, dan zal het pus goed uit het oor kunnen lopen. Waardoor het minder gevaar onstaat. Feitelijk heb je nu dus een klein gaatje in jouw trommelvlies, waar een miniscuul kunststof buisje doorheen zit.

Werking van het buisje

Wanneer je regelmatige oorontstekingen hebt, dan plaatst de KNO-arts dit buisje. Zo voorkom je dat het gaatje in jouw trommelvlies weer dichtgroeit. Bij een oorontsteking kan het vocht uit het middenoor lopen.

Dichtgroeien van het trommelvlies

Het buisje voorkomt dus dichtgroeien. Wanneer het aantal onstekingen afneemt. Dan worden de buisjes verwijderd en groeit het trommelvlies weer dicht. Dit gaat vaak heel snel.

Kan je duiken als je of jouw kind nog buisjes heeft?

Dit gaat helaas niet. Wanneer er een opening in het oor zit, dan loopt er water in het middenoor. Hierdoor kunnen er snel weer nieuwe ontstekingen ontstaan. Het trommelvlies moet dus weer zijn dicht gegroeid voor je aan duiken kunt beginnen.

Vaak hebben kinderen een jonge leeftijd wanneer ze buisje krijgen. Kinderen leren duiken vanaf een leeftijd van 8 jaar in het zwembad of 10 jaar voor hun duikbrevet. Heeft jouw kind nog buisjes op deze leeftijd. Dan zullen ze helaas nog even moeten wachten.

Duiken met buisjes, als ze eruit zijn

De buisjes zijn verwijderd en het trommelvlies heelt weer! Nu is het midden oor weer afgesloten van het buitenoor. Zodoende kan er geen water meer in het oor lopen. Als het oor volledig is geheeld zou je dus ook kunnen gaan duiken. Als je je inschrijft voor een proefduik, moet je wel een medische verklaring invullen.

Eén van de vragen zal refereren aan oor operaties. In het geval van duiken met buisjes is dit dus het geval. De vraag moet dan met "JA" worden beantwoord. Maar dat betekent niet dat je niet kunt leren duiken. Je hebt wel een goedkeuring van jouw arts nodig. Het is dus geen NEE!

Problemen met klaren en duiken met buisjes

Zoals bij ieder wondje kan, na het helen, een beetje littekenweefsel onstaan. Dit weefsel in minder flexibel dan het trommelvlies zelf. Hierdoor kan het voorkomen dat je iets meer moeite hebt met klaren. Je moet dus regelmatig klaren en doe dit voorzichtig. Een goede oplossing is gebruik maken van oordoppen. Dit moeten wel speciale doppen zijn, die geschikt zijn om mee te duiken.

Conclusie of je kunt duiken met buisjes

Wanneer jij of jouw kind nog buisjes heeft, is duiken nog niet mogelijk. Zodra deze zijn verwijderd en het trommelvlies weer is dichtgegroeid hoeft dit geen probleem te zijn om te leren duiken. Je hebt mogelijk wel een goedkeuring nodig van jouw arts. Heb je moeite met klaren, doordat je buisjes in je oren hebt gehad, dan kunnen speciale doppen, zoals de Doc' Pro Plugs, heel goed helpen om het klaren makkelijker te maken. Het goed nieuws is, je kunt dus wel leren duiken.

Reactie plaatsen