Koolmonoxide en duiken

Koolmonoxide en duiken. Waarom is dit gas zo gevaarlijk?

Koolmonoxide en duiken, waarom is dit gas zo gevaarlijk?

Inademen van koolmonoxide tijdens het duiken is gevaarlijk. Het gas bind zich veel sneller aan jouw bloed dan zuurstof. Hierdoor onstaat er een zuurstof tekort. Daarom is Koolmonoxide en duiken extreem gevaarlijk.

De symptomen zijn niet waarneembaar op diepte. Dit omdat weefsels voldoende zuurstof kunnen krijgen ondanks dat koolmonoxide zich bindt met hemoglobine. Dat vertraagt het begin van symptomen.

Hemoglobine in het bloed

Koolmonoxide bindt zich 200 keer sneller aan hemoglobine 200 dan zuurstof. Maar het lost niet zo gemakkelijk op. Het kan in de bloedsomloop 8-12 uur duren om het te elimineren.

Doordat de symptomen zich langzaam laten zien, merk je niet dat je een zuurstof tekort krijgt. Hierdoor kan je bewusteloos raken onderwater. Met name door de toename van de partiële druk, zal de opname van koolmonoxide evenredig toenemen, met dat je dieper gaat duiken.

Tekenen en symptomen van de vergiftiging

De tekenen en symptomen zijn:

  • kersrode lippen
  • nagelbedden zijn ook fel rood

Dit heb je ook geleerd in de theorie van de open water diver cursus.

Dit komt omdat hemoglobine gebonden aan zuurstof erg rood lijkt en wanneer het besmette bloed door de haarvaten stroomt die zich dicht bij de huid bevinden, worden de lippen en nagelbedden roder. Het probleem is dan ook op diepte dat rood lastig te zien in op diepte.

Overigens verhoogt roken voor het duiken ook dat het koolmonoxide-niveau in het bloed drie tot twaalf keer toeneemt.

Hoe kan koolmonoxide in jouw duikfles komen?

Het gas koolmonoxide zit niet standaard in de lucht. Het kan in jouw duikfles komen als gevolg van een onvolledige verbranding. Denk hierbij een een compressor die vervuilde lucht aanzuigt. Dit doordat de lucht inlaat bij een diesel generator staat. De rook van de generator komt dan in de duikfles.

Eerste hulp bij koolmonoxide en duiken

Symptomen van milde gevallen verdwijnen na enkele uren frisse lucht. Geef in ernstige gevallen de duiker zuurstof en neem contact op met spoedeisende medische hulp. Hypoxie kan het gevolg zijn (gebrek aan zuurstoftoevoer naar de weefsels) en de duiker wordt zonder waarschuwing bewusteloos.

Reactie plaatsen