strakke nekseal bij duiken wat is het probleem

Strakke nekseal bij duiken, wat zijn de problemen?

Wat is het probleem bij een strakke nekseal met duiken?

Heb je ooit wel eens in een droogpak gedoken? Een droogpak heeft vaak een strakke nekseal, dit om jouw droog te houden tijdens de duik. Ook een te strak natpak of een strakke kap kan problemen veroorzaken. Wat veroorzaakt nu de problemen met een strakke nekseal bij duiken?

Sinus Caroticus receptoren

Omdat de hersenen niet langer dan een paar minuten zonder zuurstof kunnen overleven, controleren de receptoren (in de nek die bloed naar de hersenen voeren) voortdurend de bloeddruk in de halsslagader in de hals.

De receptoren sturen signalen naar het centrum in je hersenen dat de snelheid van het kloppen van het hart regelt. Wanneer de sinus caroticus receptoren hoge bloeddruk meten, dan signaleren ze aan het centrum dat de hartslag moet worden vertraagt.

En andersom natuurlijk ook: als de receptoren een lage bloeddruk signaleren, dan signaleren het systeem, waardoor de hartslag wordt verhoogd. Meer leer je hier ook over in de Divemaster cursus en de theorie voor de PADI IDC.

Sinus caroticus reflex:

De receptoren kunnen veel effect hebben op jou als duiker. Want wanneer je een strakke pak of nekseal van jouw droogpak draagt (eigenlijk alles wat jouw nek vernauwt) kunnen de receptoren dit als hoge bloeddruk waarnemen.

Vervolgens zullen de receptoren stimuleren om het hartslag te verlagen. Als dit proces doorgaat (dat wil zeggen de hartslag vertraagt, maar de receptoren blijven de druk op de nek vanuit de kap als hoge bloeddruk waarnemen), zou je het bewustzijn kunnen verliezen door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen.

Conclusie van een te strakke nekseal bij duiken

De strakke seal of kap zorgt ervoor dat er hoge bloeddruk wordt gemeten in de hals. Het hart gaat langzamer pompen en nog langzamer. Omdat de bloedruk door de strakke seal in het hals nog altijd als hoog wordt gemeten.

Je kunt dit voorkomen door jouw droogpak goed te laten aanmeten. Ook de juiste kap en maat natpak zal dit probleem helpen voorkomen. Blijf je last houden van een licht gevoel in jouw hoofd, controleer of de nekseal van jouw pak de juiste maat is.

Reactie plaatsen