Wat zijn de risico's en gevaren van duiken leren?
Wat zijn de risico's en gevaren van duiken leren?
Duiken valt niet onder de gevaarlijke sporten. Dat is al een hele geruststelling natuurlijk. Zoals met elke sport zijn er risico's. Maar wat zijn de risico's en gevaren van duiken leren? We leggen het uit.
Ademen uit jouw duikfles
Wij zijn niet gemaakt om te ademen onderwater. Hiervoor hebben wij onze duikmaterialen nodig. Bij duiken heb je te maken met water en water heeft gewicht. Dit zorgt ervoor dat je onderwater met duiken altijd te maken hebt met druk.
Door deze druk, adem je uit jouw duikfles ook gas onder druk. In het begin is dat altijd lucht, hetzelfde gas wat je nu ademt, terwijl jij dit leest. Onderwater neemt de dichtheid van het gas toe. Dat is nog niet zo spannend. Maar nu komt het moment dat je weer naar boven gaat. Nu moet de lucht ook weer gaan ontsnappen. De lucht in jouw longen gaat namelijk uitzetten.
Wannneer je jouw adem inhoud, kan dit voor een longoverdruk verwonding zorgen. Toch is dit eenvoudig te voorkomen. Dit doe je door altijd te blijven ademen en nooit jouw adem in te houden. In de beginnerscursussen, zoals de PADI Open Water Diver cursus, leer je nog meer over de risico's en gevaren van leren duiken.
Jouw oren en sinussen
Net als met vliegen, zijn jouw oren gevoelig voor druk. Bij duiken ga je naar beneden en neemt de druk toe. Hierdoor kan je een naar gevoel in jouw oren krijgen. Wanneer je dieper gaat, wordt dit alleen maar meer en kan dit zeer onaangenaam voelen.
Ook dit is makkelijk te voorkomen. Dit doe je door te klaren. Eigelijk wat je in het vliegtuig ook doet. Je knijpt jouw neus dicht en ademt langzaam door je neus uit. Dit zorgt ervoor dat de druk aan de binnenkant en de buitenkant van jouw oren gelijk is. Doe dit heel regelmatig, zodat je geen last van je oren krijgt. Klaren kan je beter 10 keer teveel doen, dan één keer te weinig.
Duikersziekte of decompressieziekte
Decompressieziekte is een woord dat heel veel beginnende duikers afschrikt. Bij decompressieziekte onstaan er stikstofbelletjes in jouw lichaam. Wanneer je te lang of te diep duikt, dan kan dit ontstaan. Dit is ook makkelijk te voorkomen.
Dit doe je door altijd binnen jouw limieten van de tabel of duikcomputer te duiken. Bovendien moet je met duiken altijd langzaam opstijgen. De maximale snelheid is 18 meter per minuut.
Het onderwaterleven
Wellicht denk je dat haaien het grootste risico en gevaar zijn als je leert duiken. Maar het tegendeel is waar. Haaien jagen niet actief op duikers. Dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.
Het onderwaterleven kan ook gevaren met zich mee brengen. Zo is koraal bijvoorbeeld heel scherp en kan naar prikken. Hetzelfde geldt voor kwalletjes en giftige vissen. Een makkelijke manier om deze risico's en gevaren te vermijden is:
- Goed leren zweven onderwater
- Niets aanraken wat heel lelijk is (meestal giftig)
- en wat heel mooi is, is vaak ook giftig
Zijn dit de risico's en gevaren van duiken leren? Of is er meer?
Voor jouw lichaam, zijn dit in eerste instantie de meest bekende gevaren van leren duiken. Als je begint met duiken leer je ook waarom je niet mag duiken als je verkouden bent. En aan het begin van de cursus leer je ook of je wellicht een medische keuring nodig hebt om te leren duiken.
Wat zijn de grootste risico's en gevaren van leren duiken?
Leren duiken is heel leuk en makkelijker dan je nu misschien denkt. Wat ons betreft is het grootste risisco van leren duiken dat het verslavend is. Duiken is zo leuk en mooi! Bovendien kan je met jouw duikbrevet wereldwijd duiken. Dat maakt het risico van de verslaving van leren duiken alleen maar groter!