Is duiken gevaarlijk?

Is duiken gevaarlijk? De basisregels in duiken

Is duiken gevaarlijk?

Dit is een algemene vraag die wij vaak van studenten krijgen. Maar laat je niet afschrikken, duiken is niet direct gevaarlijk. Er zitten natuurlijk wel risico's aan duiken. Toch zijn deze goed te ondervangen door de juiste kennis en procedures te gebruiken in duiken. Is duiken dan gevaarlijk? Nee, dat is het gelukkig niet en we leggen de aandachtspunten graag even uit.

Ik heb gehoord van decompressieziekte

Dat klopt! Met duiken loop je een grotere kans op decompressie ziekte dan met welke andere sport dan ook. Toch is decompressieziekte makkelijk te voorkomen. In jouw duikcursus leer je hoe je dit makkelijk kunt voorkomen.

In de PADI Open Water diver cursus leer je over decompressieziekte. Dit is een fenomeen waarbij jouw lichaam stikstof opneemt tijdens het duiken. Door de druk en ademen van lucht onderwater, neemt jouw lichaam meer stikstof op. Zolang jij binnen de limieten van het recreatief duiken blijft en langzaam opstijgt, is de kans niet héél groot.

Je kunt veilig naar boven om jouw duik af te ronden. Voor extra veligheid, maak je ook een veiligheidsstop. Een stop van 3 minuten op 5 meter om het overtallige stikstof uit te ademen.

Makkelijk te voorkomen:

  •      duik binnen jouw limieten
  •      volg de aanwijzingen op jouw duikcomputer
  •      maak een veiligheidsstop aan het einde van de duik

En problemen met mijn longen dan?

Tijdens het duiken, adem jij perslucht. Je ademt dus gas onder druk. Doordat je onderwater te maken hebt met een grotere omgevingsdruk, is uiteindelijk het dichtheid van het gas groter. Dit is geen probleem onderwater. Je moet alleen wel blijven ademen, zodat de lucht de kans heeft te ontsnappen.

Het in houden van jouw adem tijdens de opstijging kan daarom wel gevaarlijk zijn. Hierdoor zal de lucht uitzetten in jouw longen. Maar de lucht moet wel kunnen ontsnappen. Dit doe je door te blijven ademen.

De belangrijkste regel met duiken is dan ook: altijd blijven ademen en nooit jouw adem inhouden. Zeker niet als je aan de opstijging begint.

Makkelijk te voorkomen:

  •      altijd blijven ademen onderwater
  •      nooit jouw ademen inhouden
  •      geen ademautomaat in jouw mond? Blaas kleine belletjes om de lucht te laten ontsnappen

Blijf dus ademen, dan is duiken niet gevaarlijk. Overigens dat is het met het hele leven, zolang je blijft ademen, gaat het best goed.

Duiken met vissen dan, is dat gevaarlijk?

Ach, duiken met vissen, daar doe je het toch voor? Je wilt genieten van de onderwaterwereld. Tijdens jouw PADI Open Water Diver cursus maak je voor het eerst kennis met vissen in het buitenwater. Zolang jij je goed gedraagt zal er niets gebeuren. Een dier onderwater zal pas iets doen als hij zich aangevallen voelt.

Daarom is een gouden regel: niets aanraken of opjagen tijdens het duiken. Dan zal het onderwaterleven ook jou met rust laten. Behandel alles tijdens jouw duik met respect.

Problemen met mijn oren

Om fijn te kunnen duiken moet je regelmatig jouw oren klaren. Dit doe je om de luchthoudende ruimte in jouw oren weer rust te geven. Je blaast wat extra lucht in jouw oren om ervoor te zorgen dat de druk aan de binnekant en de buitenkant van jouw oren gelijk is. Als je dit regelmatig doet dan ondervind je hier geen hinder van.

Jouw oren klaren in duiken is niet gevaarlijk. Je moet het wel voor iedere diepte bijhouden. Maar ook regelmatig klaren. Zo zorg je er voor dat je probleemloos beneden komt.

Elkaar controleren

Een volgende goede gewoonte om problemen te voorkomen is om een buddy check te doen. Dit is een controle die jij uitvoert met jouw duik-buddy. Je controleert elkaar materialen voordat je het water in gaat. Je contoleert elkaar voor je het water in gaat. Hiervoor is een vaste volgorde die jij in jouw cursus zult leren. Dit voorkomt alvast heel veel problemen. Je kent nu elkaars materialen en weet dat alles goed functioneert.

Conclusie is duiken gevaarlijk

Duiken is niet gevaarlijk, sterker nog, het is één van de veiligste sporten die er is. Zolang jij je aan de regels houdt en de basis van duiken goed bijhoudt, dan is duiken zelfs heel veilig. Je doet controles en je zorgt goed voor elkaar als duikbuddies.

Reactie plaatsen