Hoe snel mag ik opstijgen met duiken

Hoe snel mag ik opstijgen met duiken

Hoe snel mag ik opstijgen met duiken?

Je hebt vast wel de horror verhalen gehoord: wanneer je te snel opstijgt met duiken, dan gaat er vanalles mis! Dat is levensgevaarlijk. In dit artikel lees je hoe snel ik mag opstijgen met duiken. De tips en trick van een veilig opstijging.

Opstijgsnelheid op een rij

Tijdens de theorie van de PADI Open Water Diver cursus leer je het de maximale opstijgsnelheid. Dit is niet sneller op te stijgen dan de kleinste belletjes uit jouw uitgeademde lucht.

Jouw duikcomputer is doorgaans conservatiever met een opstijging. Ga je te snel, dan zal deze een alarm geven.

  • opstijging is maximaal 18 meter per minuut
  • duikcomputers houden vaak 10 meter per minuut aan

Zo zie je dat een duikcomputer conservatiever is dan de theorie. Beide zijn goed, maar hoe langzamer hoe beter.

Wat er gebeurt tijdens een opstijging

Het einde van jouw duik, het zit erop. Je hebt heerlijk rondgezweefd en moet weer terug naar de boot. Het laatste deel van jouw duik is de opstijging. Ook dit deel van jouw duik wil je goed onder controle hebben.

Tijdens jouw opstijging gebeuren er eigenlijk 2 dingen waar je rekening mee moet houden. Doordat de druk afneemt zet de lucht in jouw luchthoude ruimtes af en de afnemende druk zorgt ervoor dat de opgenomen stikstof langzaam weer wordt uitgeademd.

Longoverdruk voorkomen

Door de uitzettende lucht in jouw longen, moet je langzaam opstijgen. Bovendien mag je nooit jouw adem in houden tijdens de opstijging. Juist hoe snel je mag opstijgen met duiken wordt mede bepaald, hoe snel je de lucht uit jouw longen kan laten ontsnappen door normaal in en uit te ademen. Zo voorkom je longoverdruk verwondingen.

Decompressieziekte voorkomen

Een andere reden die bepaald hoe snel je mag opstijgen met duiken is decompressie ziekte. Tijdens duiken neemt jouw lichaam stikstof op. Deze stikstof adem je ook weer gewoon uit. Mits je natuurlijk binnen de geen decompressie limiet duikt en het de kans geeft langzaam te ontsnappen.

Dit doe je door langzaam op te stijgen. Zo krijgt de stiksof de kans om rusitg uitgeademd te worden en voorkom je decompressieziekte.

Conclusie van hoe snel mag ik opstijgen met duiken:

Nooit sneller opstijgen dan de kleinste belletjes uit jouw uitgeademde lucht. Hoe langzamer je opstijgt hoe veiliger het is. Nog even op een rij:

  • maximaal 18 meter per minuut
  • 10 meter per minuut is standaard bij een duikcomputer
Reactie plaatsen