duiklessen nemen

Duiklessen nemen, waar begin je?

Duiklessen nemen, hoe leuk is leren duiken

Jij hebt een mooie vakantie voor de boeg, of je wilt iets nieuws gaan leren. Dan is duiklessen nemen de eerste stap naar jouw nieuwe avontuur. Je zult zien dat duiken makkelijk te leren is en een hele nieuwe wereld voor je gaat openen.

Jouw eerste duikervaring

Jouw eerste stap is het doen van een introductieduik. Zo'n eerste ervaring geeft je de mogelijkheid duiken eerst eens te proberen. Zo ervaar je of duiken ècht iets voor jou is. 

In Nederland doe je zo'n eerste les in het zwembad. Een veilige en comfortabele omgeving om jouw eerste ademhalingen onder water te ervaren. 

Wat je doet tijdens een introductie

Tijdens de eerste duiklessen ga je voor het eerst aan de slag met ademen onderwater. Je zult zien dat dit makkelijker gaat dan je denkt. Heb je dat onder controle leer je ook hoe je water uit je duikbril kunt verwijderen. Dit kan je gelukkig onderwater oplossen

Vervolgens ga jij ervaren hoe het is om gewichtsloos te zijn. In het zwembad merk je al hoe jij met jouw ademhaling kunt zweven onderwater. Je bent onderweg om een echte duiker te worden.

Vervolg van jouw duiklessen na de introductie

Doorgaans is de introductieduik een voorproefje op het doen van een complete duikcursus. Met het volgen van een duikcursus ben je onderweg naar het halen van jouw duikbrevet. 

Hiervoor heb je natuurlijk wel een aantal duiklessen nodig in het zwembad en in het buitenwater. Jouw zwembadlessen worden opgevolgd door een 4 tal duiken in het buitenwater. 

Hier valt alles wat je hebt geleerd samen. Heb je ook netjes de theorie van de duiklessen afgerond, dan ontvang jij jouw duikbrevet.

Welk duikbrevet je als eerste gaat halen

Het eerste brevet wat jij haalt is het Open Water Diver brevet. Met dit brevet kan jij wereldwijd zelfstandig gaan duiken. Je duikt met een gids of een eigen buddy. De maximale diepte die jij mag duiken is 18 meter. 

Dit duikbrevet is jouw paspoort tot de onderwaterwereld. Overal ter wereld vind je duikscholen waar jij met georganiseerde duiken mee kunt gaan. Of zelfs helemaal zelf aan de slag kunt met duiken. Het is dus de moeite waard om alvast in Nederland duiklessen te gaan volgen.

Hoe je jouw duiklessen gaat volgen

Het begin met je inschrijven voor een eerste duikles, dit is vaak een proefduik. Bevalt het? Dan kan je verder met de cursus om jouw duikbrevet te gaan halen. De cursus bestaat uit:

  • theorie over de basis van duiken in een eLearning
  • 4 zwembadlessen om de basis te leren
  • 4 duiken in het buitenwater om alles in de praktijk te brengen

Moet dat allemaal in Nederland?

Je kunt jouw cursus inrichten zoals je dat zelf wilt. Om je voor te bereiden op een vakantie, kan je ook de vakantie cursus doen. Dit noem je ook wel een referral cursus (verwijzingscursus).

Je volgt de theorie en de duiklessen in het zwembad en vervolgens doe je de 4 buitenwater duiken op jouw vakantie adres.

Hierbij neem je de verwijzingsformulieren van jouw eerste duiklessen mee naar jouw bestemming. Bij de duikschool op vakantie, ga je verder waar je in Nederland was gebleven. 

Zo'n formulier is ook wereldwijd geldig, zolang je jouw cursus maar binnen 12 maanden afrond.

Je bent begonnen! Hoe nu verder

Jouw eerst duikbrevet, Open Water Diver, geeft je ook de mogelijkheid om je verder te gaan ontwikkelen als duiker. Na de eerste cursus zijn er nog veel mogelijkheden om vervolgopleidingen te gaan doen.

Een goed voorbeeld hiervan is de PADI Advanced Open Water cursus. Bij deze duiklessen ga je jouw ervaring onder begeleiding van een duikinstructeur verder uitbreiden. De duiken die je sowieso gaat doen zijn:

  • een diepe duik
  • onderwaternavigatie

Verder heb je nog 3 keuze duiken om jouw persoonlijke voorkeur en interesses verder te ontwikkelen.

Start alvast met duiklessen nemen

Door op tijd te starten met duiklessen nemen, kan je in Nederland of op vakantie genieten van de altijd verrassende onderwaterwereld. Leren duiken is leuk om samen te doen of zelfs met het hele gezin.

Hoe leuk zou het zijn om met het hele gezin een duikvakantie te doen en de onderwaterwereld samen te ontdekken.

Reactie plaatsen