duiken wat moet je weten als je gaat starten

Duiken wat moet je weten als je start?

Duiken, wat moet je weten als je start.

Met alles waar je nieuw aan begint, heb je natuurlijk heel veel vragen. Vaak leveren antwoorden nog veel meer vragen op. Wat veel gestelde vragen zijn als je start met duiken, dat proberen we in dit blog aan je uit te leggen. Begin je met duiken wat moet je weten?

De eerste stap: hoe oud moet je zijn?

Om te beginnen met duiken, binnen het PADI systeem, moet je minimaal 10 jaar oud zijn om een duikbrevet te mogen halen. Ben je jonger dan 15 jaar, dan krijg je het PADI Junior brevet. 10 en 11 jarige moeten wel onder begeleiding van een PADI Professional duiken. Ben je 12 of ouder dan mag je met iedere andere duiker met een brevet duiken.

Het maakt voor de cursus geen verschil. Je doet precies dezelfde oefeningen als iedere andere beginnende duiker.

Moet ik een medische keuring hebben

Om te starten met duiken hoef je geen medische keuring te hebben. Aan het begin van jouw cursus start je met het invullen van een Medische verklaring. Wanneer je alle vragen met "NEEN" hebt beantwoord, heb je geen keuring nodig.

Het kan voorkomen dat je een vraag met "JA" moet beantwoorden. Dan is niet meteen jouw cursus voorbij! Het enige wat je dan nodig hebt is een vrijwaarding van een arts. Wanneer de arts geen bezwaren vind voor jou om te gaan leren duiken, dan kan hij dit aantekenen op de laatste pagina van het formulier. Zo kan jij toch starten met jouw duikcursus.

Gelijk een hele cursus of eerst proberen?

Als jij zeker weet dat je meteen een hele cursus wilt volgen, dan kan jij je meteen inschrijven voor de PADI Open Water Diver cursus. Zo maak je meteen een start met het halen van jouw PADI duikbrevet.

Als je begint met duiken en wat je moet weten, is dat je ook eerste een proefduik kunt doen. Met de proefduik kan duiken eerst eens proberen. De kans is vrij groot dat je het zo leuk vindt, dat je alsnog jouw duikbrevet wilt halen.

Bij ons is de proefduik gelijk aan de eerste duik van de cursus. Je bent dus eigenlijk al begonnen, zonder dat je het wist!

Is de theorie voor duiken moeilijk

De theorie voor de eerst cursus is niet heel moeilijk. Maar je bent natuurlijk nieuw in duiken, dus wat moet je weten? In ieder geval alle basiskennis over duiken. Dit leer je door middel van de PADI eLearning. Deze helpt je met tekst en video's om alles te begrijpen. Het is dus niet echt moeilijk, maar omdat alles nieuw is voor je, lijkt het wellicht wat veel.

Duiken, wat je nog meer wilt weten als je start

Een veel voorkomende vraag is ook of het brevet geldig blijft. Dan hebben we goed nieuws voor je: jouw brevet heeft geen geldigheidsdatum. Maar als je een tijd niet gedoken hebt, dan is het altijd goed om een opfrisduik te doen. Tijdens de opfrisduik haal je jouw kennis en vaardigheden weer op. Zodat je daarna weer goed kan genieten van jouw duiken.

Hoe diep mag ik duiken?

Dat hangt van een aantal factoren af. 

  • Jouw brevet
  • jouw leeftijd
  • jouw ervaring

Met het Open Water Diver brevet mag jij duiken tot een maximale diepte van 18 meter. Tenzij jij jonger bent dant 12 jaar. Dan is de maximale diepte 12 meter. Maar gelukkig is daar ook meer dan genoeg te zien op die diepte. 

Heb je een gevorderden brevet, zoals het PADI Advanced Open Water brevet, dan is de maximale diepte voor jou 30 meter. Ben je jonger dan 15 jaar, dan is de maximale diepte 21 meter voor jou.

Wil je nog dieper, dan kan je daar de PADI Deep Dive Speciaty voor volgen. Of je een technische duikcursus volgen.

Welke cursus kan ik volgen als ik net mijn brevet heb?

Wanneer je net jouw Open Water brevet hebt gehaald, dan kan je meteen deelnemen aan de PADI Advanced Open Water Diver cursus. Hier leer je onder begeleiding van een instructeur om verschillende duikdiciplines te beheersen.

Vervolgens zijn er natuurlijk nog veel meer brevetten. Welke er zijn kan je hier lezen.

Conclusie starten met duiken, wat moet je weten

Er valt nog veel meer te vertellen over starten met duiken. In onze kennisdatabank kan je veel meer informatie vinden over duiken, wat moet je weten. Voor nu heb je hopelijk een helder beeld van wat je te wachten staat als jij gaat beginnen met duiken.

Reactie plaatsen