Wat mag je als Open Water diver

Wat mag je als Open Water diver

Wat mag je als Open Water Diver bij PADI

Het is een hele wirwar aan cursussen en benamingen wanneer je wilt gaan leren duiken. Duiken begint met het halen van een duikbrevet. Want zonder brevet kan je nergens zelfstandig duiken. Dit brevet heet het PADI Open Water brevet. Maar, wat is het en wat mag je als Open Water Diver bij PADI?

Eerst maar eens uitleggen wat een "PADI" is

Vaak hoor je om je heen, oh wat leuk dat je gaat leren duiken, ik heb zelf ook "mijn PADI".

Dat is een beetje het aspirine effect. Dit is wanneer een merk zo groot en bekend is, dat alles het merk, het product wordt. Wat ze hiermee vaak bedoelen is dat ze een PADI duikbrevet hebben gehaald. Doorgaans het eerste brevet en dat is de Open Water diver.

Dit is het meest bekende en erkende duikbrevet ter wereld. Je hebt dat leren duiken via het PADI lessysteem en zo een PADI duikbrevet ontvangen.

Mooi, maar wat mag je als Open Water Diver bij PADI?

Juist, we komen in de buurt. Eerst volg jij de beginnerscursus. Deze rond je met succes af bij jouw PADI duikschool. Aan het eind van de cursus ontvang jij het brevet.

Met dit brevet kan jij overal ter wereld aan de slag met duiken. Jij kunt nu:

 • zelfstandig (met een buddy) duiken tot maximaal 18 meter diepte
 • duikmaterialen huren om zelf te gaan duiken
 • duikmaterialen aanschaffen
 • duiktrips gaan doen op vakantie
 • inschrijven voor vervolgcursussen in duiken

Welke limieten zijn er bij dit PADI duikbrevet?

De limieten van dit brevet zijn met name de dieptelimieten. Want met het open Water brevet mag je tot maximaal 18 meter diep duiken. Dit is meer dan genoeg hoor om te beginnen. het meeste leven zit ondieper.

De diepte heeft ook te maken met leeftijd. Je kunt vanaf de leeftijd van 10 jaar het Open Water brevet halen. Hieronder zie je de limieten met betrekking tot diepte en leeftijd:

 • 10 en 11 jaar oud: maximale diepte 12 meter en duiken met ouder, voogd of PADI Professional (zoals een PADI DIvemaster)
 • 12 tot 15 jaar oud: maximale diepte 18 meter en duiken met een volwassene duiken (maar niet persé een PADI professional.

Meer over dieptes en leeftijden vind je in ons artikel: Hoe diep mag je duiken met PADI. 

Wat je nog meer mag met het Open water brevet

Natuurlijk wil je jouw kennis en ervaring vergroten. Je wilt graag ook in de nacht duiken of een dieper wrak bezoeken. Dit brevet is ook de voorvereiste om deel te nemen aan PADI vervolgopleidingen. Cursussen om te overwegen voor ervaring zijn:

 • PADI Advanced Open Water diver cursus
 • PADI Nitrox cursus
 • PADI Peak Performance Buoyancy Specialty
 • PADI Droogpak cursus

Er is dus nog genoeg wat je mag en kan als Open Water Diver. Het is nog maar het begin van héél veel nieuwe avonturen en ervaringen.

Conclusie van wat je mag als Open Water Diver

Je hebt een heel waardevol brevet in handen. Nu kan je overal ter wereld gaan duiken. Het is raadzaam om altijd jouw duikbrevet mee te nemen op vakantie. Je weet nooit wat je allemaal kunt gaan beleven.

Het brevet geeft je de mogelijkheid om zelfstandig te gaan duiken tot een maximale diepte van 18 meter. Natuurlijk wel altijd met een buddy en in het begin is het goed om te duiken met een gids. De maximale diepte is wel afhankelijk van de leeftijd van de duiker.

Ook voldoe je nu aan de voorvereisten om deel te nemen aan vervolgopleidingen. Ik heb al een aantal opleidingen voor je opgesomd. Maar de keuze is reuze en er is voor iedereen wel wat te leren.

IK wens je heel veel mooie duiken toe en vergeet niet te genieten en zeker meer te leren, want duiken heeft nog zoveel m

Reactie plaatsen