kan ik duiken met lenzen

Kan ik duiken met lenzen?

Kan ik leren duiken met lenzen? 

Jij wilt leren duiken, dat is natuurlijk al een héél mooi gegeven. Alleen voor je start heb je wel een aantal vragen. Een veelgestelde vraag is: Kan ik leren duiken met lenzen? We leggen het aan je uit en geen zorgen, want dat kan gewoon. Lees onze tips en tricks in dit artikel

Jouw correctie 

Jij bent gaan duiken om onderwater te kijken, anders heeft het niet zoveel zin. Dan kan je maar beter ook goed zien onderwater. Wanneer jij een correctie nodig hebt onderwater, kan jij duiken met contactlenzen of een bril op sterkte.

Door de breking van het licht in water, zorgt voor refractie. Het gevolg hiervan is dat alles er onderwater groter uitziet dan aan de oppervlakte. Hierdoor is het vaak niet nodig om hele kleine oogcorrecties te compenseren. Onze ervaring is dat als je een sterkte hebt van -0,5 tot -1,5 dat het water dit al voor je oplost. 

Harde of zachte lenzen gebruiken

Wanneer jij start met jouw PADI Open Water Diver cursus, begin je doorgaans in het zwembad. Hier kan jij alvast wennen aan duiken met lenzen. Beide typen lenzen kan je gebruiken in jouw duikbril. 

Het maakt daarom niet uit of je harde of zachte lenzen hebt. Beide zijn geschikt om mee te leren duiken.

Waar moet ik op letten of ik kan duiken met lenzen?

Doordat jouw ogen tijdens jouw duikcursus in contact komen met water in het zwembad, een meer of de zee, zijn er een aantal punten om op te letten:

  • gebruik bij voorkeur zachte daglenzen
  • door het water kan jouw lens iets verschuiven, pas op dat deze niet verliest
  • bij harde lenzen, maak na jouw duik jouw lenzen schoon
  • wacht na jou duik een half uurtje voor je jouw lenzen uitdoet
  • heb een extra setje daglenzen in jouw tas, voor het geval dat je er één verliest

Zijn er ook nadelen voor duiken met lenzen?

Er zijn niet echt hele grote nadelen voor het duiken met lenzen. Dit kan je veilig doen. 

Waar je op let is dat je jouw ogen (en contactlenzen) goed beschermt. Wissel jouw daglenzen regelmatig. Zeker als je na de duik een beetje wazig ziet, dan kunnen ze vervuild zijn. Vervang jouw lenzen dan. Of als je met harde lenzen duikt, maakt deze dan schoon.

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er bacteriën op jouw lenzen zitten. Maar met een goed hygiëne en verstandig gebruik, kan je veilig met contactlenzen duiken.

Is er een alternatief voor duiken met lenzen?

Ja, dat is er zeker! Als je niet kunt duiken met lenzen, kan je altijd een duikbril op sterkte gebruiken. We kunnen jou graag helpen metmadvies en de aanschaf van een duikbril op sterkte. 

Conclusie van kan ik duiken met lenzen

YES!!!! jij kan veilig leren duiken met lenzen. Houd je aan de voorschriften van algemeen gebruik van contactlenzen. Het beste is het gebruik van daglenzen omdat je deze makkelijk en snel vervangt. Wacht na jouw proefduik of lesduik een half uur voor je deze vervangt. 

Harde lenzen even schoonmaken na jouw duik, wanneer je ervaart dat je even minder scherp ziet of vervangen voor een normale bril.

Mocht je duiken met lenzen niet zien zitten, dan is het alternatief om een duikbril op sterkte aan te schaffen.

Reactie plaatsen