- Hoeveel lood met duiken moet ik meenemen?
- Beginnen bij het begin, we gaan lekker zinken…….
- Ademhaling bepaald 80% van jouw drijfvermogen
- Hoe weet ik met hoeveel lood bij duiken ik moet starten
- Wat er zou moeten gebeuren na deze stappen
- Onderwater oefenen en checken
- Hoe je meer kunt leren over hoeveel lood met duiken je mee moet nemen
- Duiken in een droogpak en drijfvermogen
- Ik zie geen tabel met hoeveel lood ik moet meenemen....
Hoeveel lood met duiken moet ik meenemen?
Hoeveel lood met duiken moet ik meenemen?
Whoah, dat is een veel gestelde vraag! Of je nu beginner of gevorderde duiker bent, dit blijft altijd even een dingetje. In dit artikel geef ik een aantal tips over hoeveel lood met duiken je moet meenemen.
Beginnen bij het begin, we gaan lekker zinken…….
Wanneer je start met duiken, met bijvoorbeeld de PADI Open Water Diver cursus, dat is dat best een beetje spannend. Hierdoor ga je op de toppen van jouw longen ademen. Of ook we jouw ademhaling zit hoog. Hierdoor houd je veel lucht vast en zal je lastiger zinken.
Dat kunnen we natuurlijk oplossen door je vol te plempen met lood. Als je er maar genoeg aanhangt, begin je uiteindelijk wel te zinken. Maar is dit de beste manier om naar beneden te komen?
Waarschijnlijk weet je het antwoord al……..
Ademhaling bepaald 80% van jouw drijfvermogen
Zo, dat heb ik dan al verraden. De truc met duiken zit in de ademhaling en niet zo zeer in een grote hoeveelheid lood. Hoeveel lood je met duiken moet meenemen, hangt van een groot aantal factoren af zoals:
- de dikte van jouw pak,
- natpak of droogpak,
- jouw tank, (grootte, en materiaal)
- ademhaling (daar is ie weer)
- ervaring in duiken
Die ademhaling blijft maar terugkomen, die gaan we uitleggen. Maar eerst even de basis van de hoeveelheid lood bij duiken als je gaat beginnen.
Hoe weet ik met hoeveel lood bij duiken ik moet starten
Hier is een standaard manier voor, die je in jouw cursus leert. Het zijn een aantal stappen die je moet nemen om dat uit te vinden:
- Ga het water in met jouw volle uitrusting (voor de omgeving waar je bent)
- Houd jouw adem goed in (met jouw automaat in je mond)
- Ontlucht jouw vest of wing
- Adem langzaam uit
Als je deze 4 eenvoudige stappen volgt, dan kom je erachter of je in de basis goed bent uitgelood.
Wat er zou moeten gebeuren na deze stappen
Met een normale ademhaling ingehouden, drijf je nu op ooghoogte in het water. Een logisch gevolg is nu, dat wanneer je uitademt, langzaam begint te zinken. Is dit het geval? Dan is de basis van hoeveel lood met duiken je mee moet nemen alvast goed.
Blijf je drijven als je uitademt? Dan heb je te weinig lood bij je. Voeg lood toe met kleine beetjes. Dus kilo voor kilo. Het is raadzaam om er niet gelijk een aantal kilo aan toe te voegen.
Ben je een baksteen? Dan ben je veel te zwaar! Haal er nu lood vanaf. Ook weer kilo voor kilo. Net zolang tot je met een leeg vest en een normale ademhaling op ooghoogte drijft.
Onderwater oefenen en checken
Zodra je aan de oppervlakte hebt uitgevonden hoeveel lood met duiken je mee moet nemen, dan kom je nu comfortabel onderwater. Juist omdat je met jouw ademhaling en door diep uit te ademen langzaam begint met zinken.
Jouw longen zijn een groot luchtvolume onderwater. Door in en uit te ademen zal jouw longvolume groter of kleiner zijn. Dit zorgt op zijn beurt ook weer voor verandering in het drijfvermogen.
Oefen hier eens mee onderwater, door bijvoorbeeld in een fin-pivot te gaan staan. Dit is een oefening die je in de PADI Open Water Diver cursus hebt geleerd. Adem langzaam in, wacht heel even en je zult langzaam omhoog komen.
Andersom met uitademen: adem langzaam en diep uit. Nu zal je gaan zinken. Let wel: er zit altijd een korte vertraging in stijgen en zinken.
Mocht je met jouw uitademing meteen snel zinken, dan ben je nog altijd te zwaar. Dit moet langzaam gaan.
Hoe je meer kunt leren over hoeveel lood met duiken je mee moet nemen
Ben je net begonnen met duiken dan is het raadzaam om de PADI Advanced Open Water diver cursus te volgen. In deze cursus kan je als keuze duik de Peak Performance Buoynacy duik doen.
Nu ga je, onder begeleiding van jouw PADI duikinstructeur, met jouw drijfvermogen aan de slag. Juist die paar kleine tips van de instructeur kunnen je echt in korte tijd grote stappen laten maken.
Vervolgens kan je ook de PADI Peak Performance Buoynacy specialty volgen. In deze cursus ga je in 2 duiken alleen maar aan de slag met jouw drijfvermogen. Dit kan heel verhelderend werken omdat je iemand bij je hebt, die meteen met je meekijkt en tips kan geven. Een korte cursus met grote resultaten.
Duiken in een droogpak en drijfvermogen
Wanneer je in een droogpak gaat duiken, hoeveel lood met droogpak duiken heb je dan nodig? Doorgaans een stuk meer dan in een natpak.
Dit omdat je dikke onderkleding aan hebt en een luchtlaag in jouw pak. De eerste check kan je uitvoeren zoals hierboven in het 4 stappen plan. Let er dan wel bij op dat je zowel jouw droogpak en jouw wing of trimvest ontlucht.
Om dit goed onder de knie te krijgen is het raadzaam om een PADI droogpak Specialty te volgen.
Jouw drijfvermogen controleer je nog steeds duur te ademen en jouw wing of trimvest te gebruiken. Het droogpak is niet jouw drijmiddel. Trimmen op een droogpak is dan ook zeker niet aan te raden. Goed droogpak duiken en jouw drijfvermogen is niet anders dan in een natpak. Je moet alleen lucht in jouw droogpak doen om een droogpak squeeze te voorkomen.
Ik zie geen tabel met hoeveel lood ik moet meenemen....
Dat klopt, want er zijn geen vaste waarden om je aan vast te houden. De hoeveelheid lood die je moet meenemen hangt van zoveel verschillende factoren af, dat er niet een houvast is in de vorm van een tabel.
De beste manier is gewoon gaan starten met wat je bent gewend. De kans is vrij groot dat je al snel kunt beginnen met lood verwijderen. Dit doe je stukje bij beetje. Net zolang totje een hoeveelheid hebt waarmee je lekker kunt duiken.