Hoe wordt je duikinistructeur

Hoe word je PADI Duikinstructeur

Hoe word je duikinstructeur?

Het overkomt ons allemaal wel eens: Je krijgt ergens les in en denkt, WOW dat wil ik ook. Ons overkwam dat met de eerste duikles die we kregen. Of jij nu in het buitenland hebt leren duiken of in Nederland, je voelt het. En denkt, dit is echt iets wat ik ook graag wil. Doen, gewoon doen! Duikles geven is heel belonend en uitdagend. Maar hoe word je duikinstructeur?

Jouw start als duiker

Je begint, zoals iedere duiker, met jouw eerste cursus. De PADI Open Water cursus is daar het beste voorbeeld van. De basis is gelegd. Je hebt les gehad en wilt nu verder. Het vervolg op jouw start is dan ook dat je nu ervaring op gaat doen. Je leert duiken, alleen maar door het te doen. Hoe meer duiken je maakt voor jezelf, hoe meer je leert.

Er zijn wellicht situaties die je anders had willen zien. Of anders had willen oplossen. Zolang je daar overna denkt en jezelf blijft verbeteren, ben je al onderweg om duikinstructeur te worden. Ervaring om situaties te voorkomen en dat mee te nemen in jouw toekomstige lessen, maken deze heel waardevol. Je bent op weg.

Welke cursussen moet ik allemaal volgen?

Naast ervaring, is het belangrijk dat je verder blijft leren. Dit doen je door cursussen te blijven volgen en jezelf te blijven ontwikkelen. Om duikinstructeur te worden moet je alvast deze recreatieve cursussen hebben afgerond:

 • Open Water Diver cursus
 • Advanced Open Water
 • PADI Rescue Diver
 • TIP: volg PADI specialties om jouw kennis te vergroten

De recreatieve cursussen zijn ervoor om de basis te leren kennen van duiken. Heb je al in het vroege stadium de interesse om duikinstructeur te worden? Let dan ook op hoe jouw duikinstructeur les geeft. Neem mee wat je goed vind aan jouw instructeur.

En automatisch leer ook hoe jij het in de toekomst anders zou willen doen.

De eerst stap als PADI Professional: de Divemaster cursus

De PADI Divemaster cursus is de basis voor jou als PADI professional. Dit is een onmisbare stap in jouw ontwikkeling als professional. Ook is het de eerste stap richting duikinstructeur worden. Tijdens de PADI Divemaster cursus raak je bekend met het PADI systeem. Je loopt stage tijdens verschillende cursussen. Zo krijg je een goed inzicht over de inhoud van de verschillende duikopleidingen die je straks mag geven.

TIP: doe je stages met verschillende instructeurs. Zo leer je verschillende stijlen en aanpak kennen. Dit kan je gebruiken in jouw eigen lessen. Want: beter goed gejat, dan slecht verzonnen.

Wat een divemaster is, lees je in ons artikel: Wat is een PADI Divemaster.

Zo, de eerste stappen gemaakt. Nu, hoe word ik duikinstructeur?

Nadat je alle vooropleidingen hebt gevolgt is het tijd voor de laatste stap: Hoe word ik duikinstructeur?

Hiervoor schrijf jij je in voor de PADI Instructor Development Course. Ookwel de PADI IDC. Deze cursus volg je bij een PADI Course Director. De hoogste certificering binnen het PADI systeem. Jouw Cours Director gaat je opleiden om duikinstructeur te worden. Hij of zij, neemt je aan de hand en gaat je helpen gebruik te maken van het lesgeefsysteem.

De PADI IDC, wat jij gaat leren

Tijdens de PADI IDC ga jij leren om effectief gebruik te maken van het PADI lessysteem. Dit systeem is een manier om veilig mensen te leren duiken. Allemaal op hun eigen manier.

Het PADI systeem is gebaseerd op leerdoelen. Jouw studenten hebben elke cursus leerdoelen te halen. Hierdoor kan jij jouw eigen lesstijl gebruiken om de studenten verder te helpen. Soms heb je een andere aanpak nodig om jouw duiker een leerdoel te laten halen. Deze verschillende aanpakken heb je geleerd en ervaren tijdens jouw stages in de Divemaster cursus.

De onderdelen van lesgeven

In de PADI IDC leer je lesgeven in:

 • Duiktheorie
 • Lesgeven in het zwembad
 • Buitenwater duiken organiseren en beheersen

Dat is best veel om te leren. Daarom zit je ook in de cursus tor duikinstructeur. Je leerst staps gewijs lesgeven in de verschillende onderdelen. Je start van makkelijk naar gevorderd. Lesgeven is een groeiproces voor jezelf, met dat de cursus vordert, groei jij mee. Je geeft niet alleen beginnersopeidingen maar ook leer je les geven in vervolgopleidingen.

Een hele spannende en mooie reis van beginnende duiker naar duikinstructeur.

Kennis van de duiktheorie

Je wilt de vragen van jouw duikstudenten kunnen beatwoorden. Hiervoor heb je een brede kennis van de duiktheorie nodig. Veel van de theorie is kennis die je al in huis hebt, omdat je veel al hebt geleerd in de vooropleidingen. Niet alles is meer nieuwe voor je. Ophalen van jouw kennis doe je door het nalezen van jouw oude cursus materialen.

Bovendien, bij Scuba Connection, hebben we een aantal studiegidsen om jouw kennis verder uit te breiden. Dit is onderdeel van jouw cursus pakket bij ons.

Duik divemaster en duikinstructeur theorie bestaat uit de onderdelen: 

 • fysica
 • Fysiologie 
 • Duikmaterialen
 • Gebruik van de RDP (duiktabel)
 • Duikvaardigheden en omgeving

Hoe word je duikinstructeur, de laatste stap: Het PADI Instructeursexamen

Na afronding van jouw cursus, sluit je het geheel af met het PADI Instructor Examination. Dit is een twee daags examen om al het geleerde in de praktijk te brengen. Een hele spannend en enerverend weekend. Het is de uiteindelijke beloning van jouw harde werken. Meer over het PADI Instructeur examen lees je hier.

De voorvereisten op een rijtje

 • Brevet: Divemaster of vergelijkbaar
 • Leeftijd: 18 jaar of ouder
 • Aantal duiken: 60 gelogde duiken om te starten met de cursus
 • Duiken voor het examen: 100 duiken
 • Medische verklaring: Geldige medische verklaring nodig

Wat kost het om duikinstructeur te worden

De kosten voor deze professionele opleiding zijn vanaf €1049. We geven een vanaf prijs, want het hangt ook af van de heoveelheid materialen die je nodig hebt en eventuele andere kosten. Wil je weten wat de cursus ongeveer gaat kosten?

Kijk dan naar ons artikel "Wat kost de PADI IDC".

Meteen even bellen met onze Course Directors?

Ik kan me goed voorstellen dat je héél veel vragen hebt. Natuurlijk beantwoorden we deze graag. Dit doen we met onze IDC Succes calls. Je reserveert jouw persoonlijke afspraak en je kunt meteen al jouw vragen stellen.

YES, ik reserveer mijn persoonlijk gesprek


Reactie plaatsen