Wat kost de PADI IDC?

Wat kost de PADI IDC?

Wat kost de PADI IDC?

Wat een PADI IDC kost, is een veel gestelde vraag. Je kunt er best wel een en ander over vinden. Maar op het moment dat je je wilt inschrijven, zijn er toch nog veel onduidelijkheden over de totale kosten om PADI Instructeur te worden.

Veel gestelde vragen zijn wat moet ik betalen en aan wie? In dit artikel zetten we de kosten uitéén en verdelen we de kosten voor de PADI  in de verschillende kostengroepen en onderdelen.

De kosten om PADI Instructeur te worden in Nederland

Om een beetje duidelijkheid te scheppen in de kosten structuur verdelen we de totale uitgaven in 4 verschillende segmenten

 • IDC kosten voor de cursus en de verschillende opties
 • Kosten voor de PADI materialen die je nodig hebt
 • Wat moet je direct aan PADI betalen en waarom
 • Overige aanschaffingen

De kosten voor de PADI instructeurs cursus: de PADI IDC

Om PADI duikinstructeur te worden doe je de Instructor Development Course. Deze cursus wordt gegeven door een Course Director en op een PADI IDC Center. Hier zijn er een aantal van in Nederland, waaronder ons 5* IDC center, Scuba Connection in Naarden.

De volledige IDC duurt in totaal zo’n 7 tot 8 dagen. Waarin je leert hoe het PADI systeem werkt en hoe je duikles geeft met dit systeem. De kosten voor de PADI IDC variëren licht in Nederland, maar doorgaan worden deze aangeboden tussen de €999 en €1050. Dat zijn dan jouw effectieve kosten voor de cursus zelf.

-Kosten PADI IDC (instructeurs cursus) €1050-

PADI IDC pakketten: "Silverpakket"

Bij onze duikschool werken wij met pakketprijzen. Doe je de IDC en de EFRI in een pakket dan is dat veel aantrekkelijker dan losse opleidingen. Het PADI IDC Silver pakket combineert de kosten van de PADI IDC en de EFR Instructor cursus in één pakket.

De pakketprijs voor deze opleidingen is €1325

-Tussenstand cursuskosten €1325

EFR Instructor cursus, word ook eerste hulp instructeur

Om te mogen deelnemen aan het PADI examen, oftewel het IE, is één van de deelname vereisten dat je eerste hulp instructeur bent. De EFR instructor is doorgaans de beste keuze hiervoor. De kosten voor de EFR Instructeurscursus variëren in Nederland van €275 tot €325.

Daarom is het volgen van ook deze cursus een kostenpost om rekening mee te houden. Als je geen eerste hulp instructeur bent nog, dien je deze opleiding ook te volgen.

-Kosten EFR Instructeur: €325-

Kosten van de PADI IDC materialen en andere studiematerialen

Om succesvol aan de instructeurs cursus deel te nemen heb je natuurlijk alle PADI materialen nodig. Wanneer je al je duikopleidingen bij PADI hebt gedaan dan beschik je over de boeken van de Open Water Diver Cursus, Advanced Open Water Diver cursus, Rescue Diver en Divemaster.

Heb je van al deze boeken de meest recente versie? Geweldig, dan zijn daar geen extra kosten voor. Wanneer je verouderde versies hebt, dan dien je de nieuwste boeken/materialen nog aan te schaffen.

Digitale of Touch materialen

Wanneer je boeken mist of verouderde versie hebt, dan is het vaak handiger om meteen over te stappen op de PADI Touch versie van de betreffende cursussen. Bij Scuba Connection hebben wij een pakket met touch materialen van Open Water tot Rescue wat €159 kost. Dan heb je dat getackeld. Met als extra voordeel dat je altijd de meest recente versies hebt van deze materialen.

-Optionele kosten €159-

Verplicht materiaal: het IDC digital Crewpack

IDC Digital Crewpack, ai…….. Dat is altijd even een aderlating. Dit wordt ook wel eens “the most expensive backpack in the world” genoemd. In dit pakket vind je jouw les materialen. Hierin zitten jouw Guide to Teaching en jouw IDC eLearning. Bovendien zit de nieuwe IDC crewpack vol met referentie materialen.

De leitjes zijn jouw handvatten om les te kunnen geven. Je zult deze tot in lengte van dagen gebruiken voor de verschillende cursussen die je mag geven. Als je het over de hoeveelheid gebruik en hoeveel jaren je ermee lesgeeft, dan valt het eigenlijk wel mee.

-Kosten van het PADI IDC crewpack €795-

EFR Instructor manual

Om les te kunnen geven als eerste hulp Instructeur heb je daar de instructeursmateriaal voor nodig. De losse manual werkt prima, als je de normale (studenten boeken) al hebt.

Kosten EFR Instructor manual €169

-Tussenstand PADI Materialen €964-

Kosten voor inschrijving en het Instructeurs Examen

De kosten voor de IDC en de PADI materialen zoals ik deze hierboven heb beschreven, betaal je direct aan jouw PADI IDC center in Nederland waar je je cursus volgt.

Voor inschrijving en het examen moeten direct worden betaald aan PADI. Dit werkt vervolgens zo: Op het cursus inschrijfformulier zie je een aantal vakken waar je jouw credit card gegevens kunt invullen. Hiermee betaal je jouw IDC fee en de IE fee direct aan PADI.

De application fee is de inschrijving voor deelname als instructeurskandidaat en het IE (examengeld) zijn de kosten voor deelname aan het Instructor Examination, ofwel het examenweekend.

Voor de EFR Instructor heb je ook kosten om jouw EFR instructeur te activeren. De aanvraagkosten voor de EFR Instructor worden ook per credit card direct aan PADI betaald.

 • Kosten IDC application €215
 • Kosten Examen geld €743
 • Aanvraagkosten EFR Instructeur: €134

-Tussenstand Kosten direct aan PADI €1092-

De eindstand om PADI duikinstructeur te worden


Voor wat het kost om duikinstructeur te worden? Dat is voor nu even verdeeld in 3 segmenten. Dan heb je een globaal overzicht van wat het gaat kosten om PADI Duikinstructeur te worden.

Natuurlijk zijn er variabelen op bovenstaand voorbeeld. Deze laten we voor nu even buitenbeschouwing en daar zullen we een apart artikeltje aan wijden.

Er komt een update aan voor de IDC, maar deze is er nog niet door. Dus voor de komende tijd zal dit zijn wat de IDC jouw kost.

 • De Eindstand voor de IDC:
 • Kosten voor de opleidingen: €1325
 • Kosten voor de lesmaterialen: €964
 • Kosten direct aan PADI: €1092

Totale kosten om PADI instructeur te worden: €3381

De totale kosten zijn indicatief. Natuurlijk hebben we schepere pakket prijzen. Neem vrijblijvend contact op om jouw investering te bespreken met ons.

Wat zijn eventuele verder uitgaven?

Verdere uitgaven zijn bijkomende kosten van materialen die je mist, zoals eventuele boeken die je niet (meer) hebt. Reis en verblijfskosten kunnen er ook bijkomen in het geval je niet dicht bij het examen in de buurt woont.

Verder heb je vaak ook kleine zaken nodig, zoals potloden, clips, spiraalkoorden.

Met dit blog hopen we je meer inzicht te hebben gegeven in kosten voor de PADI IDC, de cursus om duikinstructeur te worden.

Disclaimer: Aan de prijzen in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleent. Dit zijn de huidig geldende marktprijzen op het moment van schrijven. De prijzen zijn aan prijsveranderingen onderhevig.

Over de schrijver
Olga is de enige vrouwelijke PADI Platinum Course Director van de de Benelux. Haar doel in haar cursussen is iedereen met een lach het water uit laten komen. Als eigenaresse van Scuba Connection, she knows the trick of the trade.
Reactie plaatsen