Wat is een PADI Course Director

Wat is een PADI Course Director?

Wat is een PADI Course Director?

De functie van een Course Director is niet alleen het opleiden van PADI duikinstructeurs.  Maar omvat meer dan dat. De rol is zeer uiteenlopend. Toch is een CD ook gewoon een duikinstructeur. Maar wat is een PADI Course Director?

Ervaring in duiken

Om PADI Course Director te worden heb je ten eerste ervaring nodig als instructeur. Daarbij heb je ook een groot aantal stappen doorlopen op de PADI ladder.

Ook een Course Director is ooit begonnen als een Divemaster en instructeur. Vervolgens zijn (of haar) carrière voortgezet in het leren opleiden van duikers op professioneel niveau. Dit door het geven van Divemaster opleidingen, Assistent Instructor cursussen en assisteren tijdens de PADI IDC.

Bovendien, heeft een Course Director aantoonbare ervaring in het geven van de basisopleidingen binnen het PADI systeem. Juist door het blijven geven van alle niveaus van duikles, blijf je als CD, betrokken bij alle vormen van cursisten. Een belangrijke eigenschap, want je wilt uiteindelijk de instructeurs-kandidaten informeren over de opleidingen welke ze mogen gaan geven.

De weg naar de CDTC, de Course Director training

Om in de Course Director Training Course te komen, heb je eerst een aantal stappen te nemen. Je volgt de stappen binnen het PADI Professionele pad:

 • PADI OWSI (Open Water Scuba Instructor
 • Specialty Instructor
 • Master Scuba Diver Trainer
 • IDC Staff Instructor
 • Master Instructor

Hierbij zijn de specialty training en de IDC Staff Instructor echte opleidingen. MSDT en Master Instructor zijn ratings om jouw ervaring als instructeur aan te kunnen tonen.

Wanneer je deze stappen hebt doorlopen dan ben je alvast op weg naar de laatste stap.

Inschrijven in de PADI CDTC

Zo, alles stappen doorlopen! Nu geef ik me op voor de Course Director training. Goed idee! Alleen zo werkt het niet helemaal. Er komt echt wel wat meer bij kijken dan een inschrijfformulier invullen en geld overmaken. Wellicht wordt dat idee soms gewekt. Maar het tegendeel is waar (trust us we've been there).

Het aanvraag proces

Er vind een grote selectie plaats voordat je wordt toegelaten of uitgenodigd voor de PADI CDTC. Je hebt je ervaring, dat is mooi. Maar dan komt het volgende:

 • EFR Instructor Trainer zijn
 • aantoonbare ervaring in het geven van duikcursussen
 • jouw betrokkenheid bij de bescherming van de onderwaterwereld
 • hoeveel ervaring je hebt in het geven van professionele PADI cursussen
 • een gedegen businessplan over hoe jij, als CD, de markt helpt groeien
 • de interactie (bij voorkeur positief) met de PADI kantoren
 • jouw rol en functie bij het PADI 5* IDC Center

Heb je dit allemaal op een rijtje, dan volgt een selectie. Want er zijn wereldwijd maar 70 plaatsen per jaar. Met een hoeveelheid van meer dan 800 aanvragen per jaar, moet je dus van goede huize komen. Je ziet dus van insturen en gaan, is geen sprake.

Niet makkelijk dus, maar wat is een PADI Course Director

Je ziet dat het worden van Course Director niet van een leien dakje gaat. Maar ben je eenmaal in het proces, dan gaat er een nieuwe wereld open! Het opleiden van PADI instructeurs, door het geven van de IDC. Dat wordt dan ook één van jouw taken. Een hele leuke en gevarieerde taak.

De studenten doorlopen allemaal hetzelfde proces. Toch voor jou, als IDC Staff Instuctor en Course Director, is elke student anders. Iedere student heeft zijn eigen sterke kanten en aandachtspunten. De ene kandidaat is sterk in het water, de ander is sterk in de theorie. Dan is het aan jou om dat allemaal opgelijnd te krijgen voor het Instructeurs Examen.

Naast het geven van de cursus, heb je ook nog de taak om alles administratief goed te verwerken. Ook dit valt onder jouw verantwoordelijkheid. Mist er één document, gaat het examen voor die persoon niet door. Dus secuur werken is een strerke eigenschap van jou.

Examenstress

Dan heb je jouw kandidaten opgeleid en klaargemaakt voor het examen. Dan is jouw stress voorbij. Nou ja, dat denk je..... Want onze ervaring is (en blijft) dat wij de zenuwen dragen voor alle kandidaten.

Ooit heeft een examinator gezegt in de oriëntatie tegen de examenkandidaten: "Ik ben niet hier om jullie te beoordelen, maar om te kijken of Berdi en Olga hun werk goed hebben gedaan". Zo, rust in de examenzaal en de stress overgedragen aan ons......

De zwarte pas en de grote ogen

Vaak wordt het pasje van Course Director bij een duikschool met héle grote ogen bekeken. Maar dat is helemaal nergens voor nodig. Want naast dat je de IDC mag geven, ben je altijd nog gewoon duiker en instructeur voor alle niveaus. Jouw rol bestaat dus ècht niet alleen maar uit het geven van professionele opleidingen.

In onze optiek, ondescheid een Instructor trainer, zich juist door het geven van alle opleidingen. Beide benen op de grond en voeten in de klei. Zo hoort dat! Wij zijn en blijven gewoon PADI instructeurs.

De Divemaster van de Course Director: IDC Staff Instructor

Dat PADI Course Director niet voor iedereen is weggelegd is een feit. Daarbij moet je kijken of het voor jou de investering in tijd en geld waard is. Vaak is dat niet het geval. Om toch de ultieme beleving te krijgen van het geven van de PADI IDC, is de IDC Staff Instructor opleiding.

De rol van de IDC Staff Instructor is danook een hele grote. Jij kunt op dat moment grote delen van de Instructeurs-cursus, zelfstandig geven. Dit onder indirect toezicht van de PADI Course Director. Zo ben jij een belangrijke spil in het proces van de kandidaten. En kan je ook verder trainen met de IDC kandidaten.

Dit alles zonder de eindveranwoordelijkheid. Wat voor de PADI Course Director is.

Interesse om IDC Staff Instructor te worden? Kijk dan hier: De IDC Staff Instructor Cursus.

Reactie plaatsen