EFR Instructor cursus

Hoe word ik EHBO Instructeur? Doe de EFR Instructeurscursus

Hoe word ik EHBO instructeur? Doe de EFR Instructeurscursus

EHBO en reanimatie zie je tegenwoordig veel vaker voorbij komen. Je hebt al een geldige EHBO en reanimatie diploma, maar je wilt graag verder. Jij wilt mensen EHBO aanleren. Maar hoe word ik EHBO instructeur?

Om EHBO aan te leren, moet je instructeur worden hierin. Maar er zijn zoveel verschillende organisaties. Om instructeur te worden kan je ook deelnemen aan de Emergency First Response Instructor cursus. Dit is een 3 daagse cursus om te leren hoe je eerste hulp en reanimatie verleend.

Wat is EFR?

EFR staat voor Emergency First Response. Dit opleidingssysteem geeft jou de mogelijkheid om korte en practische cursussen te geven in eerste hulp. Het EFR systeem is een internationaal didactisch systeem.

De basis van het systeem is gelegd in de benadering die ook medische hulpdiensten gebruiken. In de cursussen ga je er vanuit dat medische hulpdiensten beschikbaar zijn.

Maar EFR hoort bij PADI, is dat niet alleen voor duikers?

Nee, juist niet, het zijn geen duikgerelateerde opleidingen. In de cursussen die je straks mag geven behandel je juist het verlenen van eerste hulp in de breedste zin. Je kunt jouw cursus natuurlijk wel toespitsen op een doel voor jouw studenten. Vaak voor duikinstructeurs, zullen ook duikgerelateerde zaken extra worden behandeld.

Maar geef jij les aan werknemers van een bedrijf, dan kan je gewoon een volledige EHBO cursus aanbieden. Jij kunt de vaardigheden wel richten op het specifieke doel van het bedrijf waar je de cursus geeft. Zo kan je binnen het systeem, mooi een cursus op maat maken.

Welke cursussen jij mag geven als EFR instructeur

In het programma wordt een duidelijk overzicht gegeven van de mogelijke cursussen. Je kunt er altijd zaken aan toevoegen, als dat relevant is voor jouw cursisten. Je mag alleen niets weglaten uit het bestaande programma.

De cursussen die jij mag geven:

 • Primaire zorg (reanimatie en eerste beoordeling)
 • Secundaire zorg (eerste hulp)
 • Reanimatie en het gebruik van de AED
 • Eerst hulp voor kinderen

De cursus secundaire zorg, moet altijd vooraf gegaan worden door de cursus primaire zorg. Primaire zorg, kan je wel geven als een losstaande cursus.

Je kunt hiermee ook mensen lesgeven, wanneer zijn alleen reanimatie willen leren.

Hoe je EHBO instructeur wordt met het EFR systeem

Hiervoor volg je de EFR Instructor cursus. Dit 2 daagse programma leert jou hoe je les geeft in de verschillende cursussen. Bovendien komt het effectief inzetten van het didactisch systeem ook aan bod. Wij behandelen:

 • Het systeem in het algemeen
 • De cursussen die jij mag geven
 • Didactische benaderingen van jouw cursussen
 • Vaardighedentraining
 • Les geven in de vaardigeheden
 • Hoe jouw cursussen in de markt te zetten (marketing training)

Zodra je de cursus hebt afgerond, dan kan jij meteen aan de slag als EHBO instructeur.

Mag ik dan ook de BHV cursus geven?

BHV cursussen voor bedrijven bestaan uit 2 onderdelen:

 • EHBO
 • Brandveiligheid en ontruiming

De EFR cursussen zijn geldig voor alleen het EHBO gedeelte van de BHV. Brandveiligheid moet apart worden gegeven. Dit is dan ook geen onderdeel van de EFR Instructeurscursus.

Onderdeel van duikinstructeur worden

Om aan het PADI IE mee te mogen doen, moet je ook EHBO instructeur worden. Hiervoor gebruiken wij ook het EFR systeem. Dus wil jij duikinstructeur worden, dan is hebben van een geldige EHBO instructeurs diploma een vereiste voor deelname. Je leert hier meer over in de PADI IDC.

Conclusie over hoe word ik EHBO Instructeur

Volg de Emergency First Response Instructor cursus. Je leert hier in relatief korte tijd, zeer krachtige EHBO cursussen geven. Je kunt de cursussen aanpassen aan lokale omstandigeheden en aan de wens van jouw opdrachtgever.

De EFR Instructeur cursus is een krachtig programma waarna je een gedegen en leuke cursus eerste hulp kunt aanbieden.

Reactie plaatsen