PADI Pro worden. Welke stappen zijn er

PADI Pro worden. Welke stappen zijn er

PADI Pro worden, welke stappen zijn er?

Wanneer je het besluit neem om van jouw hobby, jouw beroep te maken dan wil je weten welke stappen je allemaal moet nemen. Wat komt er allemaal bij kijken. PADI Pro worden is alvast een goed besluit. Want PADI is de grootste duikorganisatie ter wereld.

Als PADI Professional kan je wereldwijd aan de slag. Al zijn er in Nederland natuurlijk ook genoeg mogelijkheden om duikles te geven of te assisteren.

De eerste stap op het zwarte pad: Divemaster

Voldoe jij aan de volgende voorvereisten:

 • PADI Rescue Diver (of vergelijkbaar)
 • Geldige EFR (of EHBO)
 • 18 jaar of ouder
 • minimaal 40 duiken in jouw logboek

Dan staat niets je meer in de weg om te starten met de eerste professionele duikopleiding: de PADI Divemaster cursus. In deze cursus leer je om te gaan met duikers en duikers in training. 

Wat je leert in de Divemaster cursus

In deze cursus ga je aan de slag met duikers met een brevet. Je leert hoe je moet omgaan met duikers die bijvoorbeeld een gegidste duik gaan maken. Dan is kennis over het opzetten van de duikplek, of boot onmisbaar. Bovendien start elke duik met een briefing. Ook dit leer je doen in deze cursus.

Vervolgens ga je ook aan de slag met het leren omgaan met duikers die in training zijn. Dit kan zijn beginners in de PADI Open Water Diver cursus. Of juist gevorderde duikers in de PADI Advanced Open water diver cursus en zelfs de Rescue Diver cursus.

Bovendien leer je ook om de vaardigheden uit de verschillende cursussen te tillen naar demonstratie niveau. Je moet de vaardigheden niet alleen kunnen doen, maar ook kunnen laten zien.

eLearing van de Divemaster 

De theorie leer je op eigen gelegenheid door middel van de Divemaster eLearning. Naast de kennis die je op doet om met duikers te werken, krijg je ook verdiepende kennis in de duiktheorie. Al met al een intensieve, maar zeer leerzame cursus. 

Nu ben je ook klaar voor de volgende stap om PADI Pro te worden, namelijk PADI Assistant Instructor of gelijk deelnemen aan de PADI IDC.

PADI AI, OWSI en IDC de vervolgstap om PADI Pro te worden

In het PADI systeem wordt je doodgegooid met afkortingen. Daar is het instructeursprogramma geen uitzonderingen op. Je hebt hier de afkortingen:

 • AI - Assistant Instructor
 • OWSI- Open Water Scuba Instructor
 • IDC - Instructor Development Course
 • EFR-I - Emergency First Response Instructor

Draad al kwijt? Geen stress, ik leg het uit:

Het hele proces om PADI Pro te worden en in dit geval instructeur bestaat uit een aantal onderdelen. Je hebt hierboven al kunnen zien welke onderdelen dat zijn. 

Om het voor je samen te vatten, volg je de Instructor Development Course (IDC) om instructeur te worden. Deze cursus bestaat uit 2 onderdelen. Namelijk het Assistant Instructor gedeelte en het Open Water Scuba Instructor gedeelte. 

Volg je deze twee onderdelen samen in één cursus dan heb je het over de PADI IDC. Feitelijk dus beide stappen in één opleiding.

Waarom zou je de IDC opdelen?

Je kunt de cursus ook opdelen om de verschillende brevetten te halen. Wanneer je bijvoorbeeld niet de hele eindverantwoording over studenten wilt hebben is het eerst worden van PADI Assistent Instructeur een goede optie. Je ben dan immers al PADI Pro.

Zo kan je ervaring op doen en nog meer duiken maken voordat je instructeur wordt. Het is een logische stap wanneer jij:

 • onder toezicht lesgevende ervaring wilt op doen
 • introductie duiken in het zwembad wilt geven.
 • nog niet de 100 duiken hebt om examen te mogen doen
 • les wilt geven in het zwembad onder toezicht
 • er nog niet klaar voor voelt om de eindverantwoordelijke te zijn

Daar is niets mis mee. Je maakt alleen een tussenstapje. En met deze tussenstap kan je al héél veel nieuwe duikers helpen.

Open Water Scuba Instructor, de volgende stap als PADI Pro

Na de AI (ja, jij went nu ook aan de afkortingen) rond je het PADI Instructeur worden af met het OWSI (Open Water Scuba Instructor) deel van de cursus.

Hier leer jij nog meer over het PADI systeem en maak je kennis met alle opleidingen die jij al duikinstructeur mag geven. Een super interessante stap naar het volgende niveau als PADI Pro.

Afronden van het OWSI gedeelt met het IE

Daar gaan we weer: nog een afkorting! Om instructeur te worden moet je ook deelnemen aan een examen. Dit is het PADI Instructor Examination (of in het kort: IE). 

In dit twee daagse examen worden jouw vaardigheden en kennis geëvalueerd door een examinator van PADI. Je laat alles wat je hebt geleerd nog een keer zien. Alleen zijn het andere ogen die jou beoordelen dan de ogen van jouw PADI Course Director.

Jij slaagt natuurlijk voor dit examen. Dan kan je nu lekker les gaan geven in duiken.

Nog één stapje EFR Instructor

Om als duikinstructeur jouw papieren te mogen aanvragen, moet je ook instructeur zijn in EHBO en reanimatie. Dit doe he doorgaans door het volgen van de EFR Instructor cursus. 

In deze cursus leer je om gebruik te maken van het didactische systeem van PADI. Alleen geef je nu geen duikles, maar les in eerste hulp. 

Dit is een kwalificatie die je ook buiten duiken goed kunt inzetten. Want EFR brevetten zijn ook geldig als de eerste hulp brevetten voor BHV.

Wat verder nog doen als PADI Pro?

Je wilt jezelf natuurlijk blijven ontwikkelen. Daarom is het handig en verstandig om je ook te verdiepen in het geven van PADI specialties. Hiermee kan je jouw kennis nog verder overdragen aan jouw studenten.

PADI Pro zijn heeft als grote voordeel, dat je jouw passie verder kunt overdragen. Heb jij bijvoorbeeld als passie onderwaterfotografie, dan is het super leuk om hier instructeur in te worden. Zo kan jij jouw passie overdragen aan jouw eigen duikers. 

PADI Pro worden, ik vat het samen voor je

Het leren lesgeven in duiken is heel belonend. Als PADI Pro kan je dit wereldwijd doen. Binnen het systeem valt er altijd meer te leren. Zo kan jij jouw passie in duiken overdragen aan jouw toekomstige studenten.

Om PADI Pro te worden volg je de volgende stappen:

 • PADI Divemaster
 • PADI Assistent Instructeur
 • PADI Open Water Scuba Instructor
 • Of vervang AI en OWSI voor de PADI IDC
 • EFR Instructor
 • Instructor Examination
 • PADI Specialty Instructor
Over de schrijver
Berdi is al jaren achtereen Award Winning PADI Course Director en TECREC Instructor Trainer. Zijn 25 jaar pret en plezier in duiken, deelt hij elke duik met jou!
Reactie plaatsen