Wat mag een divemaster doen?

Wat mag een divemaster doen?

Wat mag een Divemaster doen, de rol van de PADI professional

PADI Divemaster is het eerste niveau op de professionele ladder in het PADI systeem. Bovendien is het een hele catchy titel, die ook aanzien kweekt. Maar wat mag een Divemaster doen? 

Vaak word je ook gevraagd of jij ook Master bent. Zelfs al ben je instructeur of hoger. Dat is dan ook de kracht van deze titel.

Jouw rol als PADI Professional

Als Divemaster ben je een PADI duikprofessional. Dan kan jij je ook zeker maar zo gedragen. Want studenten zullen jouw gedrag makkelijk kopiëren. Het begint dus met een professionele houding. 

De taken zijn uitlopend en je wordt ook de vertrouwens persoon van de studenten. Vaak komen ze eerder met vragen naar jou, dan dat ze naar de instructeur gaan. Jouw rol is er dus één van professional en vertrouwenspersoon.

Jouw taken

Een rol en taken zijn 2 verschillende dingen. Alles over jouw rol heb je hierboven al kunnen lezen. Maar laten we nu eerst ook jouw taken opsommen: 

Divemasters in actieve status mogen:

 • Zowel bij cursussen als andere activiteiten toezicht houden door duiken te plannen, organiseren en te begeleiden.
 • Een instructeur bijstaan tijdens beschutwater- en buitenwaterduiken.
 • Onder indirect toezicht van de instructeur cursisten van de Open Water Diver-cursus begeleiden tijdens de toer van buitenwaterduiken 2, 3, en 4, in een verhouding van 2:1.
 • Onder indirect toezicht van de instructeur met Open Water Diver-cursisten meegaan tijdens het zwemmen aan de oppervlakte naar en van de locatie waar men het water in en weer uit gaat en tijdens de navigatieoefeningen. Daarnaast het toezicht houden op de resterende cursisten wanneer de instructeur een vaardigheid voordoet of afneemt.
 • Met cursisten meegaan tijdens Adventure-duiken of de opleidingsduiken van de specialty’s, onder indirect toezicht van de instructeur.
 • Zelfstandig aan PADI Advanced Snorkelers (Skin Divers) lesgeven en hen brevetteren. Hieronder valt ook lesgeven in de PADI Seal Team AquaMission: Skin Diver Specialist.
 • Het Discover Snorkeling-programma geven.
 • Onder indirect toezicht van een instructeur vervolgduiken geven aan Discover Scuba Diving deelnemers in een verhouding van 2:1, nadat de deelnemers de eerste duik naar tevredenheid hebben afgerond met een instructeur.
 • De Discover Local Diving-ervaring geven.
 • Het ReActivate-programma geven aan gebrevetteerde duikers.
 • Het onderdeel snorkelduikvaardigheden van de Open Water Diver-cursus verzorgen tijdens beschutwaterduiken 2, 3, 4, of 5.
 • Indien gekwalificeerd als Discover Scuba Diving Leader: zelfstandig Discover Scuba Diving geven in een zwembad of beschut buitenwater.
 • Met gebrevetteerde Scuba Divers meegaan op vervolgduiken.
 • Nadat de betreffende instructeursopleiding is gevolgd, en Specialty Instructor-brevetten zijn behaald het volgende geven:
 • De Digital Underwater Photographer-specialtycursus onder leiding van een PADI Instructor.
 • Specialty-cursussen zonder trainingsduiken.

(bron: PADI Instructor Manual 2023 V2.0)

Wat mag je als Divemaster: in de hoek met een lolly?

Vaak worden Divemasters alleen in gezet om controle te houden op een groep. Wij noemen dit in de hoek met een lolly. Je zit te wachten en kijkt hoe de PADI instructeur de cursus aan het geven is.

Dit is niet waar jij voor bedoeld bent, want als je naar de taken van een Divemaster kijkt, dan mag je veel meer.

Zorg er dan ook voor dat je bekend bent met wat je mag doen en doe dat dan ook. Bij voorbeeld het begeleiden van Open Water Diver cursisten in het buitenwater op duik 2,3 en 4.

Hoe leuk (en spannend) is het om zelf de verantwoordelijke te zijn over 2 studenten, die je meeneemt op een toer over de duikplek. Vaak ken je deze studenten al uit het zwembad, dus hoe te gek is het dat je ze ook ècht mag begeleiden.

PADI Specialty Instructor worden

Jij als Divemaster mag ook PADI Specialty instructeur worden! Je kunt dus zelf een aantal specialties geven en jouw eigen studenten een brevet geven. 

Wat een Divemaster mag geven aan specialties:

 • PADI Emergency Oxygen Provider
 • PADI Equipment Specialty
 • PADI Digitale Onderwaterfotografie niveau 1

Hoe jij PADI Specialty Instructor word

Je kunt niet zelfstandig een Specialty Instructor brevet aanvragen. Hiervoor dien je een Instructor Specialty Training te volgen bij jouw PADI Course Director.

Het zijn korte en hands-on trainingen waarbij jij leert om de betreffende specialty te geven. Super leuk natuurlijk en je doet alvast wat lesgevende ervaring op als specialty instructor.

Ervaring als Divemaster en verder groeien

Het is natuurlijk altijd leuk en leerzaam om veel ervaring op te doen als Divemaster. Zo leer je veel en zie je verschillende invalshoeken van hoe duiklessen worden gegeven. 

Let wel dat je niet gaat leiden aan het "in de hoek met een lolly syndroom". Want dan stomp je snel af. Maak gebruik van de takenlijst uit de PADI Instructor manual. Zo houd je jezelf scherp en blijf je nieuuwe dingen leren.

Moet ik lang Divemaster zijn voor ik instructeur mag worden?

Zeker niet! Zodra je PADI Divemaster bent dan mag je deelnemen aan de PADI IDC (Instructor Development Course). Want dit is de voorvereiste om te starten als PADI instructeur.

Het hangt van jouw verwachtingen en jouw eigen gevoel af, of je meteen door wilt. Of dat je gebruik blijft maken van wat jij als Divemaster allemaal mag doen.

Je hoeft dus niet een bepaalde tijd Divemaster te zijn om vervolgens door te groeien naar PADI Assistent Instructeur of PADI instructeur.

Conclusie van wat een Divemaster mag doen

Je bent de assistent van de Instructeur en in die rol mag je ondersteunend werken bij cursussen. Maar je bent zeker niet beperkt tot alleen maar assisteren.

Je mag als Divemaster ook genoeg zaken zelfstandig doen. Sterker nog, dat raad ik je ten zeerste aan. Juist door jouw eigen studenten te begeleiden (binnen wat mag, natuurlijk) bouw je ervaring op en kan jij duikers verder helpen met hun vaardigheden.

Dus, kijk naar wat je allemaal als Divemaster mag doen en vind jouw eigen weg binnen deze rollen en taken.

Over de schrijver
Berdi is al jaren achtereen Award Winning PADI Course Director en TECREC Instructor Trainer. Zijn 25 jaar pret en plezier in duiken, deelt hij elke duik met jou!
Reactie plaatsen