Hoe diep mag een Divemaster duiken?
2 min. leestijd

Hoe diep mag een Divemaster duiken?

Hoe diep mag een Divemaster duiken?

Alhoewel een PADI Divemaster een ervaren duiker is, betekent dat niet dat hij ook meteen extra diep mag duiken. Ook voor Divemasters blijven de standaard regels geleden die voor elke duiker gelden. Hoe diep een Divemaster mag duiken, hangt dan ook af van de ervaring en de andere brevetten die hij of zij heeft.

De diepe duik binnen het PADI systeem

Om Divemaster te worden, moet je in het bezit zijn van het PADI Advanced Open Water Diver brevet. Met dit brevet mag je naar een maximale diepte van 30 meter. 

Een diepe duik binnen het PADI systeem, is een duik die wordt gemaakt tussen een diepte van de 18 en 30 meter. Elke duik dieper dan 18 meter is daarmee een diepe duik dus.

Wanneer mag je dieper dan 30 meter

Als je dieper wilt duiken dan 30 meter, omdat daar de mooie wrakken te vinden zijn, dan volg je de PADI Deep Diver specialty. Hier wordt je getraind om dieper dan 30 meter te duiken. Na deze cursus mag je naar een diepte van maximaal 40 meter. Maar altijd nog binnen de maximale grenzen van de geen decompressie limiet. 

Ookal heeft de Divemaster wel het brevet, mag hij geen studenten of duikers meenemen naar die diepte, als zijn niet het diepduik brevet hebben. Dus tijdens een cursus of het gidsen van een duik, duik je naar de maximale diepte van de brevetten van de duikers die je bij je hebt.

Hoe diep mag een Divemaster duiken met extra training

Ook voor een PADI Divemaster gelden dezelfde limieten als voor iedere andere gevorderde duiker. Wat wel heel leuk is wanneer je verder gevorderd bent, is je verdiepen in de PADI TECREC cursussen. Zoals de TEC40 en de TEC45. 

Tijdens deze cursussen leer je om technische duiken te maken. Zeker voor PADI professionals is dit heel leuk en goed om te doen. Zo leer je zelf nieuwe vaardigheden en kan je voor jezelf ander typen duiken maken.

Bijkomend voordeel als je ook technisch leert duiken

Jouw kennis en vaardigheden die je leert in de PADI TEC cursussen, kan jij ook goed inzetten wanneer je zelf les geeft of duikers in hogere cursussen begeleid, zoals de diep duik specialty of de Self Reliant Specialty. Deze kennis is een grote aanwinst om jouw duikers meer achtergrond informatie te geven. 

Bovendien, kan je ook de TEC Instructeur assisteren tijden zijn technische duikcursussen. Zo maak jij jezelf nog waardevoller als PADI Divemaster. 

Conclusie over hoe diep mag een Divemaster duiken

Een divemaster zijn betekent niet standaard dat je dieper mag duiken. Voor jou gelden dezelfde regels als voor andere duikers. Wel kan jij jezelf verrijken door aanvullende training te volgen, zoals de Deep Dive specialty. Hoe diep een Divemaster mag duiken hangt dus af van jouw eigen training.

Bovendien is het heel goed om jouw kennis en vaardigheden uit te breiden richting het TECREC programma. Hier leer je zelf dieper duiken en gebruik maken van technische procedures. Bovendien mag jij als divemaster assisteren tijdens de technische cursussen, tot de maximale diepte van jouw eigen brevet. 

Over de schrijver
Berdi is al jaren achtereen Award Winning PADI Course Director en TECREC Instructor Trainer. Zijn 25 jaar pret en plezier in duiken, deelt hij elke duik met jou!
Reactie plaatsen