hoeHoeveel duiken voor Open Water moet je maken in de cursus

Hoeveel duiken voor Open Water brevet moet je maken?

Hoeveel duiken voor Open Water moet je maken om jouw duikbrevet te halen?

Maar zo’n duikbrevet halen, dat duurt toch heel lang? Dat zou je inderdaad denken. Toch is duiken makkelijker te leren dan je in eerste instantie zou verwachten. Hoeveel duiken voor Open Water je moet maken is verdeeld over een 4 tot 5 zwembadlessen een 4 duiken in het buitenwater.

Je start, in Nederland, met leren duiken altijd in het zwembad. De PADI Open Water Diver cursus bestaat dan ook uit 4 tot 5 duiken in het zwembad voordat je naar buiten gaat.

Wat je in het zwembad leert

Jouw eerste les in leren duiken is doorgaans een proefduik. In deze duik maak je in het zwembad voor het eerst kennis met duiken. Hierna kan je verder met de rest van de cursus. Het is dus eigelijk al de eerste les van het halen van jouw duikbrevet.

In het zwembad leer je vaardigheden waarmee je later op een veilige manier naar het buitenwater kan. Je leert vaardigheden zoals:

 • Goed uit trimmen, zodat je veilig kunt zweven boven de bodem
 • Duiken samen met een duikbuddy, waarmee je dan zelfstandig kunt gaan duiken
 • Problemen oplossen met jouw duikbril zodat je niet telkens naar boven hoeft als er water in zit
 • Omgaan met jouw duikuitrusting, zodoende kan je deze zelf opbouwen en hier veilig mee omgaan

Als je leert duiken in Nederland dan maak je bij ons 4 duiken in het zwembad om deze vaardigheden allemaal te leren.

Dan naar het buitenwater, hoeveel duiken voor het Open Water brevet maak ik daar?

Zodra je alle zwembadlessen hebt afgerond wordt het tijd voor het echte werk. Jij gaat duiken in het buitenwater. Hier komt alles samen wat je hebt geleerd in de Open Water eLearning en in de zwembadduiken.

Super spannend natuurlijk om het buitenwater in te gaan. Dat is gezonde spanning voor het onbekende. Hoeveel duiken je maakt voor open water is 4 verplichte duiken in het buitenwater.

Leer ik nieuwe vaardigheden in de buitenwater duiken

In de 4 duiken die je maakt voor het afronden van jouw cursus leer je eigelijk geen nieuwe vaardigheden. Alles wat je in het zwembad hebt geleerd, herhaal je in het meer of de zee. De oefeningen zijn niet nieuw voor je.

Duiken voor Open Water en hoeveel ervaring je op doet, daar zal je je echt over verbazen. Jouw eerste duik is best een beetje spannend en daarom zal je iets minder om je heen kijken. Toch zal jij met de tweede duik al meer gaan zien.

Hoeveel duiken voor open water in het kort:

Het aantal duiken dat je maakt voor de Open Water Diver cursus:

 • Zwembad: 4 tot 5 duiken om de duikvaardigheden te oefenen
 • Buitenwater: minimaal 4 verplichte duiken voor jouw brevet

Het kan zijn dat je een duikje extra maakt. Dit om jouw ervaring en comfort te laten groeien. Dat mag ook gewoon in de cursus. Het is alleen zo dat je voor jouw brevet een minimum van vier duiken moet maken. Meer mag altijd, minder niet.

Wat jij kunt na het halen van jouw PADI duikbrevet

Zodra jij jouw duikbrevet hebt gehaald, mag jij zelfstandig duiken met een buddy in het buitenwater. Dit brevet is wereldwijd geldig.

Jij mag dus:

 • zelfstandig duiken met een duikbuddy voor veiligheid en natuurlijk ook voor plezier en avonturen delen
 • tot maximaal 18 meter diepte duiken en dat is vaak het mooiste deel van een rif.
 • wereldwijd aan de slag met jouw brevet want jouw brevet is overal ter wereld geldig
 • deelnemen aan georganiseerde duiken op vakantie en in Nederland van de kant en van een boot
 • inschrijven voor vervolgcursussen om nog meer te leren over duiken en nieuwe vaardigheden en technieken te leren

Wat een goede volgende stap is na de Open Water Diver cursus

Nadat je jouw duiken in het buitenwater hebt gemaakt en jouw PADI Open Water brevet hebt gehaald, is een goede volgede stap om naar te kijken:

 • inschrijven voor de PADI Advanded Open Water Diver cursus zodat je onder begeleiding van een PADI instructeur meer ervaring op doet
 • deelnemen aan de Peak Performance Buoyancy cursus om jouw drijfvermogen nog beter aan te scherpen
 • een PADI Aware specialty volgen om meer over het onderwaterleven te weten te komen en zorg te dragen voor de onderwaterwereld
 • de NITROX specialty volgen zodat je optimaal gebruik kan maken van jouw tijd onderwater

In het kort: Hoeveel duiken voor Open Water moet je maken

Om jouw eerste duikbrevet: Het PADI Open Water Diver brevet te halen moet je eerste een 4 tal zwembadduiken maken. Vervolgens maak je 4 duiken in het buitenwater.

In Nederland duurt het daarom 4 tot 5 weken om jouw eerste duikbrevet te halen.

In het buitenland kan dit vaak ook in een 4 tal dagen. Het grootste verschil is dat de logistiek vaak dichter op elkaar zit. Bovendien heb je vakantie en heb je meer tijd om hele dagen achter elkaar te gaan duiken. Let wel dat je ook de volledige duiktheorie van de cursus in deze korte tijd moet afronden.

Hert voordeel van duiken leren in Nederland is dat je rustiger over je cursus doet. Daarbij kan je dit makkelijk combineren met werk of studie. Ook ga je met jouw brevet op zak op vakantie. Je kunt ook de theorie met de PADI Open Water Diver eLearning op een rustiger tempo bestuderen. Dit zorgt er ook voor dat de theorie beter onthouden blijft.

Reactie plaatsen