mag je duiken als je verkouden bent

Duiken als je verkouden bent, waarom is dat niet handig?

Mag je duiken als je verkouden bent?

Ja, ik snap het wel: je wilt gewoon graag het water in voor jouw duikcursus of die mooie duik op vakantie. Maar helaas, je hebt een verkoudheidje opgelopen. Dat is natuurlijk balen! Mag je duiken als je verkouden bent of, kan je beter even wachten tot de verkoudheid over is?

In dit artikel leggen we uit waarom je beter niet kunt gaan duiken als je snotterig of verkouden bent.

Het belang van kunnen klaren

Eén van de meest uitgevoerde acties is klaren tijdens het duiken. Het klaren van je oren en sinussen doe je terwijl je aan het afdalen bent. In de theorie van de PADI Open Water Diver cursus leer je al wat dit is en waarom het zo belangrijk is.

In jouw hoofd zitten kleine luchtkanalen die de lucht vrij laten bewegen tussen jouw keelholte, oren en sinussen. Dit zijn lucht houdende ruimtes.

Deze luchthoudende ruimtes worden samengedrukt tijdens de afdaling. Met klaren voeg je hier weer lucht aan toe en zo kan je comfortabel naar beneden voor jouw duik.

Wat nou als je verkouden bent

Bij een verkoudheid kan het zijn dat er slijm (ookwel snot) ontstaat in de kanaaltjes tussen jouw keel- en luchtholtes. Bovendien kunnen ook jouw slijmvliezen opzwellen. Hierdoor kan je minder makkelijk meer lucht toevoegen aan de luchthoudende ruimtes.

Het gevolg is dat je moeite krijgt met naar beneden komen. Dit omdat je aan de luchthoudende ruimtes (oren en sinussen) geen lucht kan toevoegen.

De lucht in deze ruimtes wordt samengedrukt door de waterdruk. Zo'n samengeperste lucht ruimte noem je een Squeeze.

Ah, ik weet de oplossing wel: gewoon een neusspray!

Dat lijkt inderdaad de perfecte oplossing! Hup een spray erin, net voor de duik en alles is weer helemaal open. Hierdoor neemt tijdelijk de zwelling van de slijmvliezen af. Je kunt nu weer lucht toevoegen aan de luchtholtes.

Sprays werken helaas maar tijdelijk. Waardoor het vaak voorkomt dat de neusspray uitwerkt tijdens de duik en hierdoor de slijmvliezen weer opzwellen.

Duiken als je verkouden bent en een reverse blok

OK, neusspray werkt niet meer en nu ga je opstijgen na de duik. Je hebt al kunnen lezen dat de slijmvliezen weer kunnen opzwellen. Het gevolg is nu dat de uitzettende lucht tijdens de opstijging niet kan ontsnappen tijdens de opstijging.

Dit resulteert in de uitzettende lucht die vast zit in de luchtruimtes. Meestal is dit in de sinusholtes. Dit is een uiterst onaangenaam gevoel. Je moet van deze lucht af.

Dit doe je door een stukje af te dalen. Hierdoor neemt de druk toe en wordt het luchtvolume kleiner. Probeer nu te klaren zodat de lucht kan ontsnappen.

In het kort: waarom je beter niet mag duiken met een verkoudheid een korte opsomming

Bij het afdalen kan je niet klaren

  • lucht wordt samen geperst en je moet jouw holtes klaren
  • door opzwelling van de slijmvliezen kan de lucht niet makkelijk bewegen
  • gevolg is dat je jouw oren en sinussen niet kunt klaren omdat je geen lucht kunt toevoegen

Bij het opstijgen:

Als je al beneden bent gekomen kan er ook een probleem ontstaan door te duiken als je verkouden bent:

  • tijdens de opstijging zet de lucht in jouw holtes uit
  • als de kanaaltjes in jouw hoofd verstopt zitten kan de lucht niet weg
  • dit resulteert in een reverse blok (ookwel omkeer blokkering)
  • daal iets af en probeer de lucht te laten ontsnappen

Vertel het jouw instructeur

Als je verkouden bent is dat heel vervelend en natuurlijk erg teleurstellend. Je wilt zo graag het water in. Wanneer je in jouw duikcursus zit vertel dan jouw PADI duikinstructeur wanneer je verkouden bent.

Soms kan je de duik beter overslaan om erger te voorkomen. Het maakt niet uit of je in de Open Water Diver cursus zit of in een gevorderde cursus zoals de PADI Advanced Open Water cursus, het werkt altijd hetzelfde.

Bij chronische verkoudheid: raadpleeg een arts

Heb je last van een chronische verkoudheid, dan is het zeer raadzaam een arts te raadplegen. Het betekent niet dat je nooit kunt duiken, maar dan heb je in ider geval een goed advies. Dit kan je ook doen door een medische keuring te laten doen voordat je begint met duiken.


Reactie plaatsen