Waaruit bestaat een duikuitrusting? We sommen de belangrijkste materialen voor je op.
Je wilt gaan duiken of gaan leren duiken, dan wil jij natuurlijk ook weten welke materialen je allemaal nodig hebt om te gaan duiken. Waaruit bestaat een duikuitrusting is dan ook een veel gestelde vraag.
Duiken is een materiaal-intensieve activiteit. Wanneer je start met duiken is het goed een deel van de uitrusting zelf aan te schaffen voor jouw persoonlijk comfort.
Eerste eigen duikspullen
Voordat je gelijk jouw spaargeld stuk slaat op een volledige duikuitrusting is het beter om eerst met kleine stappen de meest essentiële duikmaterialen zelf aan te schaffen.
De ,ogenschijnlijk, kleinste materialen kunnen jouw duik maken of breken. Voor jou maken we een lijst van alle materialen die je nodig hebt tijdens jouw duikcursus en voor starks als je zelf gaat duiken.
De volgorde van de lijst is ook onze advies van materialen die je als eerste het best zelf kunt aanschaffen.
Waaruit bestaat een duikuitrusting: de lijst van basismaterialen
- Duikbril (of masker)
- Snorkel
- Vinnen (met of zonder schoentjes)
- Duikcomputer
Beginnen met een duikbril en snorkel
Een duikbril kopen is de eerste en beste stap die je kunt maken. Hoe klein het ook lijkt, maar als je bril niet lekker of goed zit, dan kan dat jouw hele duik vergriepen.
Een duikbril (of masker voor de azijnpissers) is betaalbaar en geeft je veel comfort. Kies een bril die lekker en comfortabel zit. De beste manier om er één uit te kiezen is door te passen. Hiervoor is geen alternatief. Lees dit artikel over het kiezen van jouw duikbril.
Een snorkel lijkt een overbodige uitgave. Toch is het een verplicht uitrustingsstuk in de PADI Open Water Diver cursus. Daarbij helpt een snorkel je om aan de oppervlakte geen water te slikken.
De juiste snorkel kies je bij jouw duikmasker. Let hierbij op de diameter en de lengte van de snorkel. Gek genoeg komt dit vrij precies. Je wilt namelijk geen grote dode ruimte hebben door jouw snorkel. Zo voorkom je hyperventilatie bij het snorkelen.
Ook is een snorkel fijn om toch nog even het water in te gaan aan het einde van jouw duikdag. Of op de dag dat je weer naar huis gaat vliegen. Want die dag mag je niet duiken en vliegen, maar wel snorkelen.
Welke vinnen passen bij waar jouw duikuitrusting uit bestaat
Vinnen zijn heerlijk om vooruit te komen tijdens het duiken en snorkelen. Al zijn deze niet heel handig in jouw koffer, is het zeker fijn om jouw eigen vinnen te hebben.
Hier heb je twee basiskeuzes:
- Vinnen voor blote voeten (ookwel zwembadvinnen)
- Vinnen met Open hiel en schoentjes
Om hier de juiste keuze te maken, kijk je naar waar je het meeste gaat duiken. In kouder water of op plekken waar je vanaf het strand gaat duiken zijn open hiel vinnen de juiste keuze.
Je loopt op jouw schoentjes makkelijk het water in en trekt jouw vinnen in het water pas aan. Afhankelijk van de watertemperatuur kies je de dikte van het neopreen van de schoentjes uit. Voor warm water is dat vaak 3 mm. In kouder water gebruik je 5 of 6 mm schoentjes.
Let wel dat je de 6 mm schoentjes ook goed kunt gebruiken in warmer water. Andersom wordt natuurlijk lastiger.
Bij jouw vinnen kijk je naar de modellen die voor jouw doeleinden geschikt zijn. Wanneer je bijvoorbeeld met een droogpak gaat duiken, is een zwaardere vin een logischere keuze dan een lichte kleine vin. Deze tweede is dan weer de betere keuze voor de reizende duiker in warm water.
Een duikcomputer, al jouw persoonlijke duikinformatie
Nog een belangrijke investering: jouw duikcomputer. Met een duikcomputer heb je al jouw duikgegevens bij de hand. Zowel onderwater als na de duik.
Tijdens jouw duik geeft deze je alle belangrijke informatie die je nodig hebt om veilig te kunnen duiken zoals:
- diepte
- tijd
- geen decompressie limiet
- veiligheidsstop
Gedurende de hele duik verzamelt jouw computer informatie. Deze neemt hij ook mee naar jouw volgende duik. Daarom is het belangrijk dat je jouw eigen duikcomputer hebt. Jouw buddy kan net een ander profiel hebben gedoken, daarmee is die informatie van hem of haar niet van toepassing op jou.
Wil je gaan duiken met Nitrox? Dan heb je eerst de PADI Nitrox specialty nodig. Vervolgens is het natuurlijk raadzaam om een duikcomputer te kopen die ook geschikt is voor het duiken met Nitrox. Meer weten over het aanschaffen van een duikcomputer? Lees dan dit artikel.
Een duikcomputer koop je niet alleen voor vandaag, maar bedenk ook wat je in een later stadium van jouw duikcarriere gaat doen. Dan maak je al een hele andere keuze.
Waaruit bestaat een duikuitrusting, de andere hardware
Hoe verder je gaat in duiken, hoe beter je weet welke duikuitrusting voor jou geschikt is. Door het volgen van meer duikcursussen zoals de PADI Advanced Open Water cursus, leer je steeds beter wat bij jou past.
Het wordt nu tijd om naar de andere "hardware" waaruit jouw duikuitrusting bestaat onder de loep te nemen.
We kijken nu naar:
- een ademautomaat
- wing of trimvest
- duikpakken
Jouw ademautomaat
Lekker kunnen ademen onderwater is een groot voorrecht. Jij komt nu op plekken waar velen niet komen. Om dit goed te kunnen doen heb jij een ademautomaat nodig.
De keuze is reuze, dus om een ademautomaat te kiezen dei bij jou past, is niet zo makkelijk.
Kies je voor DIN of voor Internationaal?
Tegenwoordig is de meest voor de handliggende keuze om een DIN eerste trap te kiezen. Deze aansluiting schroef je fysiek in de kraan van de fles. Dit zorgt voor een compacter en steviger geheel. Ook is de afdichting een stuk beter tussen de eerste trap en de kraan.
Een internationale eerste trap zie je nog altiijd veel in het buitenland. Dit is een beugel aansluiting die nog altijd veel wordt gebruikt. Als is DIN in Europa meer de gangbare aansluiting
Welke moet ik kiezen?
kijk bij de keuze van jouw ademautomaat vooral niet alleen naar vandaag, maar ook wat je in de toekomst wilt gaan doen. net als bij jouw duikcomputer. Je wilt niet over 3 jaar een nieuwe set hoeven kopen omdat de automaat niet meer voldoet.
We sluiten niet uit dat je misschien wel doorgroeit naar PADI Divemaster of misschien wel naar PADI Duikinstructeur. Dan wil je natuurlijk wel iets goeds in huis hebben.
Kijk vooral naar de eerste trap. Hier wil je een gebalanceerde eerste trap hebben. Zodat je op elke diepte en flesdruk voldoende lucht krijgt. Ook wanneer er iemand moet lucht delen met jou.
Ga je veel reizen of in het buitenland werken? Kies dan een merk wat wereldwijd wordt vertegenwoordigd. Een goed voorbeeld van zo'n merk is Scubapro.
Lekker drijven met een wing of BCD
Om aan de oppervlakte te dobberen en mooi te kunnen zweven is een vest of wing een must om te hebben. Tegenwoordig duiken steeds meer duikers met een WING vest.
Hierbij heb je het drijfvermogen op jouw rug zitten. Dit zorgt onderwater voor een mooi horizontaal drijfvermogen. Bovendien is een wing ook makkelijk mee te nemen in jouw koffer.
Duiken met een wing is niet alleen voor gevorderde duikers. Ook als je een beginnende duiker bent, kan je hier prima mee duiken.
Een BCD is helemaal geen slechte keus hoor. Hier zijn ook voldoende goede modellen van. Vaak in jouw duikcursus start je met een BCD en ga je later over op een wing.
Weten of duiken met een wing iets voor jou is lees je hier.
Jouw duikpak
Een goed zittend pak zorgt ervoor dat je warm blijft en jezelf beschermt tegen stoten of schaven. Een pak kies je op de watertemperatuur van de plekken waar je gaat duiken.
Voor Nederland zal je gebruikmaken van een 7mm neopreen pak. Hiermee kan je in het buitenwater vrijwel het hele seizoen duiken.
Zodra de watertemperatuur onder de 10 graden komt is het wellicht slim om over te stappen op een droogpak. Maar je start altijd met een natpak.
Voor warm water van 24 graden en hoger, zal je een dunner pak willen gebruiken. Meestal kies je hier voor een 3mm natpak.
Voor duikpakken zijn er veel verschillende merken en modellen. Niet elk merk zit voor iedereen even goed. Kijk naar wat jouw lichaamsbouw is en wellicht heb een lengte of breedte maat nodig. Merken zoals Scubapro en Fourth Element hebben verschillende maten.
Waaruit bestaat een duikuitrusting, we vatten het even samen:
Waaruit een duikuitrusting bestaat is redelijk vaststaand. Begin met het aanschaffen van de basis van jouw duikuitrusting, zoals een masker, snorkel en een duikcomputer.
Vervolgens ga je je verder verdiepen in wat jouw ambitie in duiken is. Dan kan je gedegen keuzes maken voor de materialen die je graag wilt hebben. Laat je goed informeren en probeer verschillende materialen.
Wanneer je verschillenden materialen hebt getest, dan maak je bewuste en de juiste keuze. Mijn advies is om niet een duikwinkel in te lopen en je, in al jouw onschuld, te laten aankleden door een verkoper.
Start met de basis en waaruit een duikuitrusting bestaat en bouw langzaam jouw perfecte duikset samen. Op deze manier is het geen uitgave maar een investering.