Duiken met een wing van XDEEP is dat ook iets voor jou?

Duiken met een wing, wat is dat precies?

Duikers met een wing vest, je ziet ze steeds vaker. Logisch dat je je afvraagt wat de voordelen hiervan zijn. In dit artikel zal ik proberen uit te leggen wat een wing is en wat de voordelen zijn.

De herkomst van het wing vest

De duikwing vind zijn oorsprong vanuit het technisch duiken. Hiervoor is een vest ontwikkeld wat nu de wing is wat je veel ziet. De eenvoud van de componenten maakt dat het vest voor een goed drijfvermogen (ook wel "trim") zorgt. De basis bestaat uit een Backplate (rugplaat), een harnas (bandenstelsel) en vervolgens het drijflichaam, wat ook de wing wordt genoemd.

Alle onderdelen van dit duikvest zijn eenvoudig te verwisselen en te vervangen. Bovendien doordat de wing op de rug van de technisch duiker zit, heeft hij aan de voorkant veel bewegingsvrijheid. Dit is handig wanneer je met nog extra gassen en flessen duikt of zelfs een onderwaterscooter bij je hebt.

Waarom heet het eigenlijk een wing?

Het drijflichaam van de wing wordt tijdens het duiken met gas gevuld. Dit zorgt er vervolgens voor dat de wing op de rug zich om je duikfles heen vouwt. Dit ziet eruit als een soort vleugel. Het woord vleugel is natuurlijk niet echt een catchy naam voor een trimvest en zo zijn we dus blijven hangen op de Engelse term: WING.

Recreatief duiken met een wing, werkt dat net zo goed?

Zeker! Sterker nog het duikt fantastisch. Wat voor een technisch duiken configuratie werkt, werkt nu ook voor de recreatieve duiker.

De XDEEP wing zorgt ervoor dat het gas in het vest gelijkmatig over je rug wordt verdeeld. Het gas omsluit als het ware jouw duikfles. Dit zorgt voor een heel stabiel horizontaal drijfvermogen.

Doordat je een mooie stabiele trim hebt

Ook voor beginnende duikers geschikt

Jouw duikervaring om de overstap naar de wing te maken is niet zo relevant. Want ook beginnende duikers kunnen duiken met een wing van XDEEP vest.

Sterker nog, bij ons op de duikschool geven wij vrijwel alle opleidingen met de ZEOS, een wing van XDEEP. Bovendien maakt het het duiken makkelijker, omdat je jouw drijfvermogen heel eenvoudig kunt controleren. Zoals alles wat nieuw is, zal het even wennen zijn.

Drijfvermogen aanpassen

Om succesvol en comfortabel te duiken met dit type trimvest, heb je een paar hele kleine aanpassingen nodig. Je zult even moeten zoeken naar de snel-ontluchter. Bij een standaard trimvest zit deze aan de achterkant, rechts. Dit in tegendeel tot de snelontluchter op de XDEEP wing. Hier zit deze links.

Het ontluchten voor jouw afdaling is hetzelfde. De inflator en deflator zitten gewoon links. Je hangt rechtop en zo ontlucht je. Hier is er wel een verschil tussen de XDEEP ZEN en de ZEOS.

Bij de ZEN komt de inflatorslang vanuit het midden. Dit heeft als voordeel dat je makkelijker en snel kant ontluchten, ongeacht welke schouder je omhoog houdt.

Dan moet mijn XDEEP ook mee op reis! Past dat wel in mijn koffer?

Makkelijk! Wanneer je jouw vest in je koffer legt en alle lucht eruit drukt, dan heb je maar een heel klein pakketjes.

Ook in gewicht maakt het geen verschil met een standaard trimvest. Sterker nog, als een aluminium rugplaat hebt, dan weegt jouw vest ongeveer 2 tot 3 kilo (hangt van het model en de loodpockets af).

Kan ik eerst duiken met een wing uitproberen?

Zeker weten! Bij ons kan dat. Wij geloven dat wanneer je investeert in jouw duikmaterialen, je deze eerst kunt testen. Het grote voordeel is dat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt als je overgaat tot aanschaffen.

Vervolgens helpen we je om jouw drijfvermogen te vinden en met een paar tips, zal je een wereld van verschil ervaren.

Wil je duiken met een wing uitproberen? Maak een afspraak met ons

Reactie plaatsen