Hoeveel duiken voor Advanced moet je maken?
3 min. leestijd

Hoeveel duiken voor Advanced moet je maken?

Hoeveel duiken voor Advanced Open Water?

Waarschijnlijk klinkt héél ver weg, PADI Advanced! Maar niets is minder waar! Deze cursus is een duikcursus die je meteen kunt volgen wanneer je een PADI Open Water Diver brevet hebt. Hoeveel duiken voor Advanced moet je eigenlijk hebben om te beginnen?

In dit artikel leer je alles over de PADI Advanced Open Water Diver cursus.

Hoeveel duiken voor Advanced om te mogen beginnen?

Heb jij al een brevet op beginnersniveau? Dan kan je meteen starten met deze cursus. Dat is namelijk de voorvereisten. Je hoeft geen minimaal aantal duiken te hebben om te starten met deze cursus. 

Een brevet op beginnersniveau is een brevet waarbij je zelfstandig mag duiken tot 18 meter en waar je tenminste 4 buitenwater duiken hebt gemaakt in jouw cursus.

Voorbeelden van zo'n brevet zijn:

 • PADI Open Water Diver
 • SSI Open Water Diver
 • NOB 1* (CMAS)
 • IDD Open water diver

Waarom je deze cursus zou moeten overwegen

Zodra je jouw eerst brevet hebt, dan is het alvast super dat je zelfstandig mag gaan duiken. Dit doe je dan zelf of onder begeleiding van een instructeur of Divemaster. Maar ondertussen interesseer jij jezelf natuurlijk ook voor nieuwe avonturen, zoals een diepe duik of een nachtduik.

Als je dit gevoel herkenbaar is, dan is het overwegen van de PADI Advanced Open Water cursus zeker goed. Want in deze cursus ga je, samen met jouw instructeur, ervaring op doen in verschillende mogelijkheden in duiken.

Hoeveel duiken maak je in de Advanced cursus?

Om deze cursus af te ronden maak je 5 verschillende duiken. Hiervan zijn er 2 duiken verplicht en 3 duiken zijn keuze duiken. 

De verplichte duiken zijn:

 • Diepe duik
 • Onderwater navigatie duik

Vervolgens heb je nog de keuze uit 3 duiken die jouw helpen jouw ervaring te groeien. Dit noem je de keuze duiken. Hier is de keuze reuze en zo is er voor elk wat wils!

Welke keuze Adventure duiken zijn aan te raden?

Er is een hele grote verscheidenheid aan Adventure duiken in de cursus. Welke duiken je moet kiezen is voor iedereen verschillend. Om je een beetje te helpen te kiezen, kan je jezelf de volgende vragen stellen:

 • wat wil ik bereiken in duiken na de Advanced Open Water
 • in duiken heb je interesse in.........
 • waar duik je het meest op de wereld
 • wat zou je graag een keer willen uitproberen
 • jouw ambitie in duiken

Op deze manier kan je een lijstje maken van de dingen die jij interessant vind in duiken. Heb je interesse in bijvoorbeeld wrak duiken, dan is de wrak adventure duik zeker iets voor jou. Omdat je dan dieper gaat en langer wilt blijven, is wellicht sidemount duiken ook iets wat daar mooi op aansluit.

PADI Adventure diver

Ben je nog niet helemaal klaar om de volledige PADI Advanced Open Water diver cursus te volgen, dan kan je ook de sub-cursus volgen. Dit noem je de PADI Adventure diver cursus. 

Bij deze cursus maak je een keuze uit 3 verschillende Adventure duiken. Je ontvangt dan het PADI Adventure duiker brevet.

Hoeveel duiken voor Advanced, na Adventure diver

Om nu jouw Adventure brevet te upgraden naar het Advanced Open Water brevet, moet je nog 2 duiken maken. Zo kan je jouw brevet in twee stappen omzetten naar het Advanced Open Water brevet.

Let wel dat van de 5 duiken, je minimaal de 2 verplichte duiken ook hebt gemaakt. Om jouw geheugen op te frissen, moeten dit de Diep duik en de onderwaternavigatie duik zijn.

Combineer de cursus met PADI Specialties

Juist de Advanced Open Water diver is een echte ervaringscursus. Want je kunt dingen proberen die je leuk of interessant vindt in duiken. Wanneer je iets hebt gedaan wat je echt super leuk vindt, dan kan je dit meteen combineren met de PADI Specialty. Want de Adventure duik geldt meteen als de eerste duik van die specialty.

Een voorbeeld:

Eén van jouw duiken in de Advanced Open Water Diver cursus was de Wrakduik. Nu heb jij een passie ontvlamt voor wrakduiken. Hiervoor kan je de PADI Wrakduik Specialty volgen. 

Deze specialty bestaat uit 4 duiken waarbij je meer leert over duiken op wrakken. Omdat je de wrakduik in de Advanced Open Water cursus al hebt gedaan, hoef je voor het Wrakduikbrevet nog maar 3 duiken te maken.

Zo kan je jouw nieuwe passie meteen omzetten in meer kennis en deelnemen aan de PADI Specialty cursus van jouw interesse.

Nitrox specialty combineren

Duiken met Nitrox biedt je heel veel voordelen. Je kunt nu langer op bepaalde dieptes duiken. Hiervoor moet je wel een apart brevet halen. Ook hier geldt, als je de NITROX Adventure duik maakt in de Advanced Open Water, dan kan je deze specialty ook meteen combineren. Zo sla je 2 vliegen in één klap.

Conclusie over Hoeveel duiken voor Advanced

Om te starten met deze cursus heb je een brevet op beginnersniveau nodig. Je hoeft geen minimaal aantal duiken in jouw logboek te hebben. Tijdens de cursus maak je 5 duiken in 5 verschillende diciplines. 

Van deze duiken zijn 2 duiken verplicht, te weten: 

 • Diepe duik
 • Navigatie duik

Verder heb je dan 3 keuze duiken, die je samen met jouw instructeur gaat invullen. 

Bovendien kan je de Advanced Open Water meteen combineren met de PADI Specialties van jouw keuze. Immers, de Adventure duik geldt als de eerste duik van de PADI Specialty.

Heel veel plezier met deze doe cursus en na het halen van dit brevet, voldoe je meteen aan de voorvereisten om mee te mogen doen met de PADI Rescue Diver cursus.

Over de schrijver
Berdi is al jaren achtereen Award Winning PADI Course Director en TECREC Instructor Trainer. Zijn 25 jaar pret en plezier in duiken, deelt hij elke duik met jou!
Reactie plaatsen