PADI Specialty Instructor worden bij een Course Director, hoe werkt dat?

PADI Specialty Instructor worden bij een Course Director, hoe werkt dat?

PADI Specialty Instructor worden bij een Course Director, hoe werkt dat nu precies?

Je bent al lekker aan het lesgeven. Jouw eerste proefduik en open water cursisten komen vrolijk boven. Zij vragen naar meer opleidingen en die wil je graag doen met ze. Hiervoor zijn PADI specialties de perfecte uitkomst. Maar dan moet je wel PADI Specialty Instructor worden.

Het is een vraag die wij vaak krijgen: hoe wordt je specialty instructeur? Daar zijn verschillende manieren voor. En voor bepaalde PADI specialties kan dat wat verwarrend zijn. We leggen het graag aan je uit.

Waarom het een goed idee is om ook specialties te leren geven

Bij elke baan of hobby is het leuk om nieuwe dingen te leren. Zo voorkom jij, in duiken, dat je alleen maar de basisopleidingen geeft. Je hebt meer variatie in jouw lesgeven. Bovendien heb je een grote menukaart om jouw duikers verder op te leiden. Alle brevetten die jij uitgeeft als specialty brevetten, tellen ook weer mee in jouw totaal.

Bovendien kan je jouw passie in duiken verder uitdragen. Ben jij een fervent wrakduiker? Hoe leuk is het om jouw kennis, ervaring en plezier over te dragen aan jouw eigen duikers?

Beginnen bij het begin

Tijdens jouw PADI IDC mag je al starten met het leren lesgeven in specialties. Je kunt jouw Instructor Development cursus ook combineren met het MSDT programma. Je kiest de specialties die bij jou passen. Toch is de keuze vaak beperkt tot een vast aantal cursussen.

De reden hiervoor is dat je niet in alle specialties meteen instructeur kunt worden. Er zijn een aantal voorvereisten.

Course Director training

In dit artikel kijken we eerst even naar de PADI specialties die je volgt met een PADI Course Director. Dit noem je dan ook: Course Director trained. Er zijn ander manieren en daar komen we later op terug. Dit artikel heeft dan ook betrekking op PADI Specialty Instructor worden, door middel van training met jouw Course Director.

De voordelen van PADI Specialty Instructor worden bij een Course Director zijn:

 • Jij mag meteen de Specialty geven
 • Minder ervaringsduiken nodig (10 ipv 25 duiken)
 • Lagere aanvraagkosten

Moet je ook het user brevet hebben om PADI specialty Instructor te worden?

Oh, even uitleggen: een user brevet is het PADI specialty brevet op duikers niveau. Zoals bijvoorbeeld wrakduiker of diep duiker. Nu om instructeur te worden in de meeste specialties hoef je niet ook het user brevet te hebben.

Je kunt dus met een Course Director de Instructor Specialty volgen en instructeur worden, zonder dat je zelf het brevet hebt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Wrakduik instructeur
 • Diepduik instructeur
 • Droogpak instructeur
 • Emerency Oxygen Provider
 • Nachtduik Instructeur

De uitzonderingen op de regel van het user brevet

Omdat sommige PADI specialties meer training vereisen dan andere zijn er ook cursussen waarbij je, om PADI Specialty Instructor te worden, voorvereisten.

Bij deze specialties dien je wel het user brevet te hebben. Pas daarna kan je jouw instructeursbrevet in deze specialty aanvragen. Voorbeelden van deze specialties zijn:

 • Enriched Air Nitrox Instructeur
 • Self Reliant Instructeur
 • Adaptive techniques instructeur
 • IJsduik instructeur

Zoals je in het lijstje ziet, zijn dit de uitgebreidere specialties. Vandaar dat je ook het user brevet moet hebben om instructeur te worden in deze cursussen.

Je kunt de duikertraining en de Instructor training wel combineren tot één grote cursus. Maar alsnog moet zowel het user brevet als het instructeursbrevet worden aangevraagd.

Conclusie van PADI Specialty Instructor worden

Tijdens jouw training als Specialty Instructor bij jouw Course Director hoef je niet het user brevet te hebben om instructeur te worden. Hierop zijn een aantal uitzonderingen. Specialty Instructor training voor Self Reliant, IJs- en Nitrox instructeur. Hiervoor moet je het user brevet hebben om instructeur te kunnen worden.

Het geven van PADI Specialties is leuk en brengt variatie aan in jouw lesgeven. Kies de specialties die bij jou passen en ook interessant zijn voor de plek waar jij lesgeeft. Dus start meteen en vergeet niet jouw studenten te melden dat ze bij jou verder kunnen. Als jij het niet vertelt, dan is er vast wel iemand die dat wel doet. Dan volgens ze de cursus bij iemand anders.

Over de schrijver
Berdi is al jaren achtereen Award Winning PADI Course Director en TECREC Instructor Trainer. Zijn 25 jaar pret en plezier in duiken, deelt hij elke duik met jou!
Reactie plaatsen