Duiken leren, start met jouw PADI duikcursus
3 min. leestijd

Duiken leren, start met jouw PADI duikcursus

Duiken leren met een PADI duikcursus

Alle begin is natuurlijk spannend. Maar duiken leren heeft nog iets extra’s. Je moet nu gaan ademen op een plek waar je dat eigelijk niet kan. Dat voelt heel onnatuurlijk.

PADI duikcursussen en duikinstructeurs zijn er voor jou om je de basisbeginselen bij te brengen. Zo leer jij veilig duiken en kan je wereldwijd genieten van de onderwaterwereld.

Jouw eerste kennismaking met duiken

Jouw eerste kennismaking met duiken doe je meestal met een proefduik. Dit is een korte eerste kennismaking om te ervaren of duiken echt iets voor je is.

De eerste ademhaling onderwater zal best een beetje vreemd zijn. Immers je bent gebouwd voor op het land en niet voor onderwater. Duikmaterialen zijn erop gemaakt om je comfortabel te laten ademen onderwater.

Rustig ademen, dat helpt altijd

De truc van comfortabel duiken, zit in de ademhaling. Dit doe je rustig en langzaam. Ja, hoor ik je denken, “jij hebt makkelijk praten”. Maar ook wij zijn ook met een eerste duik begonnen.

Adem normaal in en vervolgens extra diep uit. Zo voorkom je dat het ademen zwaar wordt.

Proefduik gelukt? Op naar de volgende stap

Om jouw PADI duikbrevet te halen, volg je de PADI Open Water Diver cursus. Na jouw proefduik, kan je meteen verder met het halen van jouw duikbrevet.

In deze cursus leer je de basisvaardigheden van duiken. Op een rustig tempo en in een veilige omgeving. Je start doorgaans in het zwembad. Waar je veilig jouw ervaring en vaardigheden kunt ontwikkelen.

Na het zwembad ga je ook duiken maken in het buitenwater. Dit zijn 4 duiken in een meer of in de zee. Je zal zien dat je het geleerde uit het zwembad, makkelijk in de praktijk kunt zetten.

Leren duiken in het buitenwater

Soms krijgen we de vraag of leren duiken tijdens de buitenwater een soort “examen duiken” zijn. Maar niets is minder waar. het enige wat je gaat doen is het geleerde uit het zwembad nog een keer oefenen in de praktijk.

Het is dus geen examen en ook geen examen duiken, je gaat nu de echte onderwaterwereld verkennen.

De theorie van leren duiken: PADI eLearning

Om veilig te leren duiken, is basiskennis van de theorie van duiken natuurlijk onmisbaar. Je leert met de eLearning alles over duikmaterialen en veiligheid en duiken.

De PADI Open Water eLearning bestaat uit een deel lezen en video’s kijken. Op deze manier kan je jouw eigen stijl van leren toepassen op het bestuderen van de duiktheorie. Natuurlijk krijg je tijdens de theorie ook steeds meer zin om het water in te gaan.

De eLearning kan je gebruiken op smartphone, tablet en computer. Hiervoor log je in op PADI.com of maak je gebruik van de gratis PADI app.

Wat je kunt met dit duikbrevet

Je hebt nu een mooie start gemaakt en staat aan het begin van jouw duikavonturen. Er gaat letterlijk een nieuwe wereld voor je open. Met jouw PADI Open Water Diver brevet mag jij zelfstandig gaan duiken. En dat wereldwijd, want het brevet is letterlijk wereldwijd geldig.

Waar je ook ter wereld naar een duikschool gaat, zullen ze dit duikbrevet accepteren. Jij hebt leren duiken, jouw brevet gehaald en nu wil je dit gaan inzetten.

Wat jij nu mag het Open Water Diver brevet

  • zelfstandig duiken met een buddy tot 18 meter diepte
  • duikmaterialen huren en zelf gaan duiken
  • inschrijven en mee op bootduiken
  • mee doen aan PADI vervolgopleidingen

Het eerste wat je te doen staat is ervaring op doen. Dit mag je zelfstandig doen, maar je kunt je ook laten begeleiden door een lokale duikgids.

Immers, deze gids kent de duikplekken het beste. Zo hoef je niet zelf te navigeren en zij weten precies waar je moet zijn om het mooiste te kunnen laten zien. Het is dus aan te raden dit met een PADI Divemaster samen te doen.

Je hebt jouw brevet. Er valt nog meer over duiken te leren

Het beginnersbrevet is nog maar een start van wat er nog meer valt te leren in duiken. Als jouw ervaring gaat groeien, groeien ook jouw interesses.

Een goede manier om jouw interesses te ontdekken is het doen van de PADI Advanced Open Water cursus. Want in deze cursus maak je 5 duiken in 5 verschillende disciplines.

Zo leer je meer over onderwaternavigatie en diep duiken. Vervolgens kan je 3 keuze duiken maken. Deze kan je dan richten op de dingen die jij interessant vindt. Duiken die veel Advanced cursisten interessant vinden zijn:

  • Nachtduiken
  • Wrakduiken
  • Droogpakduiken
  • Nitrox duiken
  • Peak Performance Buoyancy (drijfvermogen verbeteren)

Maar mocht je andere interesses hebben, overleg dan zeker met jouw PADI duikinstructeur.

Dit brevet geeft je de mogelijkheid om nog meer ervaring op te doen en deel te nemen aan vervolgcursussen, zoals PADI specialty cursussen of de PADI Rescue Diver cursus.

Conclusie waarom ook jij wilt leren duiken:

Leren duiken is makkelijker dan je denkt. Je leerst eerste de basisvaardigheden in een beschutte omgeving zoals een zwembad of een ondiepe baai.

Vervolgens ga jij met jouw duikinstructuer de buitenwaterduiken van de cursus doen. Zo doe je alvast ervaring op in het buitenwater en kan je al gaan genieten van de onderwaterwereld.

Nadat je jouw brevet hebt gehaald, kan je mee met georganiseerde duiken, of zelfstandig op verkenning uit gaan. En dat kan met dit brevet echt overal ter wereld.

Jouw volgende stap is meer leren over duiken. Dat doe je door het volgen van PADI vervolgopleidingen, zoals de PADI Nitrox specialty of de Advanced Open Water Diver cursus.

Leren duiken opent letterlijk een nieuwe wereld en ik hoor natuurlijk graag wat jij hebt meegemaakt!

Over de schrijver
Olga is de enige vrouwelijke PADI Platinum Course Director van de de Benelux. Haar doel in haar cursussen is iedereen met een lach het water uit laten komen. Als eigenaresse van Scuba Connection, she knows the trick of the trade.
Reactie plaatsen