Kan je zomaar duiken zonder een brevet?
2 min. leestijd

Kan je zomaar duiken zonder een brevet?

Kan je zomaar duiken zonder een brevet?

Duiken is een super veilige sport. Sterker nog, het is één van de veiligste sporten die je maar kunt doen. Jij moet wel weten wàt je moet doen. Maar kan je zomaar gaan duiken zonder een brevet? We leggen aan je uit wat de regels zijn.

Een duikcursus volgen

Duiken is juist zo'n veilige sport omdat je eerst een brevet moet halen voordat jij zelfstandig mag gaan duiken. Doorgaans zijn de opleidingen in Nederland goed. Dus zo leer jij veilig alle basisvaardigheden die je nodig hebt om dit veilig te kunnen doen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld surfen en skiën, is het halen van een duikbrevet verplicht. Bij skiën bijvoorbeeld heb je niet een apart brevet nodig om van de blauwe, rode of zwarte piste te mogen.

Hoe dat werkt bij scuba diving

Stel je bent op vakantie en ziet dagelijks die duikboot uit gaan met een groep duikers. Zij zijn op weg naar avontuur en mooie duiken op jouw vakantiebestemming.

Natuurlijk wil je dit ook proberen en aansluiten bij die gezelligheid. Om mee te kunnen met een duiktrip, zal je eerst met een instructeur samen een proefduik gaan maken.

Met zo'n proefduik leer je eerst de basis om onderwater te kunnen vertoeven. Een hele mooie eerste ervaring. Maar na een proefduik heb je nog geen brevet en mag je dus ook nog niet zelfstandig duiken.

Zelfstandig leren duiken met de PADI Open Water cursus

Zo'n proefduik is alvast een hele mooie stap om kennis te maken met leren duiken. Als je nu zelfstandig wilt leren duiken dan is het wel belangrijk dat je een duikbrevet haalt. Want je kan niet zomaar duiken zonder een brevet.

Het PADI Open Water diver brevet is het meest bekende en geaccepteerde duikbrevet ter wereld. Je volgt deze cursus bij een PADI duikinstructeur en gerenomeerd duikcentrum.

In de cursus leer je omgaan met jouw duikmaterialen, basisduikvaardigheden om veilig zelfstandig te kunnen duiken en de theorie achter duiken.

Zeker die theorie klinkt zwaarder dan het is! Al moet je wel de basis kennen om veilig zlefstandig te kunnen duiken. Bovendien is het ook leuk om alles te weten te komen over jouw nieuwe hobby natuurlijk.

Inhoud van de cursus:

In deze cursus heb je een aantal onderdelen:

  • theorie met de PADI eLearning
  • zwembad/beschutwater lessen
  • 4 duiken in het buitenwater

Rond je al deze onderdelen af, dan haal jij jouw duikbrevet en mag jij wereldwijd zelfstandig duiken tot een maximale diepte van 18 meter.

Een duikbrevet is verplicht, je kunt dus niet zomaar duiken zonder brevet

Natuurlijk is het een investering in jezelf om een duikcurus te volgen. Maar bedenkt je wel met de cursus:

  • veilig duiken leert duiken
  • inzicht krijgt in de theorie achter duiken
  • heel veel plezier zult hebben
  • nieuwe duikers ontmoet

Er komt best wel wat bij kijken om dit te leren. Hiervoor hebben wij opgeleide PADI duikinstructeurs. Als je eenmaal bent begonnen, dan snap je ook goed dat je niet zomaar kunt duiken zonder brevet. Dat is super onverantwoord.

Conclusie over zomaar duiken zonder brevet

Zomaar duiken zonder een brevet is zeer onverstandig. Je hebt geen idee waar je aan begint en daarmee is het ook onverantwoord. Het halen van een duikbrevet zorgt ervoor dat jij weet waar je mee bezig bent.

Duiken is een veilige sport en dat komt mede omdat je alleen zelfstandig mag duiken (met een buddy natuurlijk) wanneer je een duikbrevet hebt. Bovendien kan jij zonder een duikbrevet geen duikmaterialen huren of jouw fles laten vullen.

Wees verstandig en laat je niet verleiden zomaar te gaan duiken zonder brevet. Ookal is het soms goed bedoeld, jij wilt leren duiken van een PADI duikinstructeur. Deze is getraind om jouw veilig te leren duiken.

Over de schrijver
Berdi is al jaren achtereen Award Winning PADI Course Director en TECREC Instructor Trainer. Zijn 25 jaar pret en plezier in duiken, deelt hij elke duik met jou!
Reactie plaatsen