Hoeveel duiken voor Divemaster

Hoeveel duiken voor Divemaster moet je hebben?

Hoeveel duiken voor Divemaster moet je hebben bij PADI?

Jij bent lekker bezig zeg! Want jij interesseert je erin om PADI professional te worden. De eerste staap om professional te worden bij PADI is de Divemaster cursus. Voor je start moet je eerst weten hoeveel duiken voor Divemaster je moet hebben.

De Divemaster cursus, de voorvereisten

Zoals bij elke PADI vervolgcursus die jij wilt gaan doen, moet je aan een aantal voorvereisten voldoen. Deze voorvereisten bestaan uit:

  • brevet vereisten
  • leeftijd
  • aantal duiken in jouw logboek

Dit is voor de Divemaster opleiding niet anders. Je moet een aantal vooropleidingen hebben gedaan en over een minimaal aantal duiken beschikken in jouw logboek.

Hoeveel duiken je voor Divemaster moet hebben

Om jouw vraag meteen maar te beantwoorden:

  • om te starten met de cursus: minimaal 40 gelogde duiken
  • jouw divemaster afronden: minimaal 60 duiken

Zo, daar heb je jouw antwoord al! Maar lees vooral even verder zodat je net even wat meer weet voordat je gaat starten met jouw cursus.

Wat is de definitie van een duik en wanneer mag je deze loggen?

Om een duik in jouw logboek te mogen loggen (of mee te kunnen laten tellen) moet een duik aan een aantal voorwaarden voldoen. In de Divemaster cursus leer je ook waar je deze definitie kunt vinden.

Maar een duik moet voldoen aan de volgende voorwaarden:


Laat de duikers tijdens buitenwaterduiken de meeste tijd doorbrengen op 5 meter of dieper, en minstens 1400 liter of perslucht/ademgas ademen, of zorg dat ze minstens 20 minuten onder water zijn.

bron: 2022 Instructor Manual – Nederlands

De duiken kunnen zijn gemaakt in het buitenwater of in een voor duiken geschikt object. Een geschikt object is dan ook een bassin waarvan de watermassa beduidend groter is dan een zwembad. Een goed voorbeeld hiervan is TODI in België. 

Hoe moet ik die duiken overleggen aan de instructeur

Daar is natuurlijk jouw logboek voor. Doorgaans is dat een papieren logboek, waar je al jouw duiken in opschrijft. Tegenwoordig, in het digitale tijdperk, voldoet het laten zien van jouw duikcomputer, digitale logboek of app ook. 

De instructeur noteert op jouw cursusformulieren dat je voldoet aan de voorvereisten voor het aantal duiken voor de start van jouw cursus of de aanvraag van jouw PADI Divemaster brevet.

Conclusie hoeveel duiken voor Divemaster moet je hebben

Om te starten met jouw cursus: een minimum van 40 duiken. Om vervolgens jouw divemaster brevet aan te vragen, een minimum van 60 duiken. Dus houdt jouw duiken zorgvuldig bij, zodat niets jou in de weg staat om PADI Divemaster te worden.

Vervolgens voldoe je met 60 duiken weer aan de voorvereisten om deel te nemen aan de PADI IDC. De cursus om PADI duikinstructeur te worden.

Reactie plaatsen