Hoe lang duurt de Divemaster cursus

Hoe lang duurt de Divemaster cursus bij PADI?

Hoe lang duurt de Divemaster cursus bij PADI?

Het is goed voor te stellen dan je in Nederland op ziet tegen de PADI Divemaster cursus te volgen. Je hoort van allerlei verhalen dat het maanden en soms zelfs meer dan een jaar duurt. Maar hoe lang duurt de PADI Divemaster cursus officieel?

Dat kan in Nederland van duikschool tot duikschool erg verschillen. Vaak hebben duikscholen een eigen visie op de duur van de Divemaster cursus. Hoe zit het met deze cursus?

Wat zeggen de PADI richtlijnen hierover

De PADI richtlijnen geven geen minimaal aantal dagen dat deze cursus hoeft te duren. Er is een aanbeveling van minimaal 50 uur.

Wanneer je dat terug rekent naar een reguliere werkweek van 40 uur in 5 dagen, zou je op 7 tot 8 dagen fulltime komen.

Afhankelijk van waar je de Divemaster cursus volgt kan het dus variëren van 8 dagen tot enkele maanden.

Zelfstandig te doen

Om het brevet van Divemaster te bemachtigen heb je behoorlijk wat opdrachten voor de boeg. Een aantal van deze opdrachten doe je zelfstandig. Denk hierbij aan een noodassistentie plan maken en het maken van een onderwaterkaart van een duikstek.

Start hier tijdig mee, want mijn ervaring is dat het hier vaak op hangt. Zo loop je dus onnodig vertraging op.

Een ander belangrijk onderdeel is het maken van de Divemaster eLearning. Hoe eerder je hier mee start, hoe vlotter jouw cursus zal verlopen.

eLearning hoofdstuk 1 t/m 3

Al zijn alle 9 modules van de eLearning van belang, kan je tijd besparen wanneer je de eerste drie hoofdstukken voor je start alvast af te ronden.

Tijdens de Divemaster cursus ga je namelijk ook meelopen met een instructeur tijdens beginners en gevorderde cursussen. Je mag pas aan de stages beginnen, wanneer je deze 3 hoofdstukken hebt afgerond.

Door hier tijdig mee te starten heb je zelf ook een positieve invloed op hoe lang de divemaster cursus duurt.

Hoe lang duurt de Divemaster in Nederland

Zoals ik al aangaf duurt de Divemaster cursus in Nederland vaak langer dan op een tropische lokatie. Eén van de redenen hiervoor is dat duikscholen in Nederland geen 7 daagse business zijn. Het duiken vindt plaats op een vaste avond in het zwembad en in het weekend.

Hierdoor duurt het langer om jouw stages te lopen en al jouw zwembad sessies af te ronden.

Een bijkomend probleem is vaak ook dat Divemasters in training ook lang worden ingezet als assistent tijdens allerlei hand en spandiensten en onnodig lang aan het lijntje worden gehouden.

Slagen voor de Divemaster op gratie van jouw instructeur

Bovendien wordt er vaak ook door de instructeur bepaald of jij klaar bent om Divemaster te zijn. Dit is natuurlijk niet de bedoeling van de cursus en de cursusrichtlijnen. Want zodra jij aan alle uitvoeringsvereisten van de cursus en een professionele houding hebt, dan heb jij recht om jouw aanvraag in te sturen.

Wat je hier zelf aan kunt doen, is inzicht vragen en inzicht houden in jouw eigen voortgang. Loop regelmatig met jouw instructeur ook jouw PADI Divemaster Training record door.

Op deze manier blijf je zelf op de hoogte en weet je hoe lang duurt de Divemaster cursus nog voor jou.

Hoe lang duurt de Divemaster in een internship

Een optie is om jouw PADI Divemaster te volgen in de vorm van een internship. Bij een Divemaster Internship ben je intern bij een duikschool aan het werk en leer je “on-the-job” wat het is om een Divemaster te zijn.

Hier varieert ook de tijd van 2 weken tot zelfs enkelen maanden. Meer over de Divemaster internship lees je hier.

Samenvatting van hoe lang duurt de Divemaster cursus

Samenvattend kunnen we zeggen dat een PADI Divemaster cursus tussen de 7 en 8 dagen gaat duren, minimaal. Dit aantal dagen red je als in een duikschool de cursus doet waar veel gebeurd. Zodat je lekker door kunt pakken in de cursus.

In Nederland duurt de Divemaster cursus doorgaans langer. Vaak omdat het aantal duikdagen en de zwembadtijd beperkter is.

In onze optiek hoeft een Divemaster niet langer te duren dan één maand. Gegeven je krijgt regelmatig les. Doe je de cursus dan parttime, dan kom je snel aan de aanbevolen cursusduur van 50 uur.

Geef bij inschrijving ook aan dat je wellicht tijdig jouw brevet nodig hebt, omdat je je ook hebt ingeschreven voor bijvoorbeeld de PADI IDC of Assistant Instructor cursus.

Extra tips om vertraging te voorkomen

  • start op tijd met jou Divemaster eLearning
  • maak de zelfstandig opdrachten
  • houd zelf ook inzicht in jouw voorgang
  • wees pro-actief naar andere instructeurs voor jouw stages
  • werk professioneel
  • vind een duikschool die deze cursus regelmatig geeft

De laatste tip is zeker van toepassing op onze duikschool Scuba Connection. Wij geven de Divemaster cursus vrijwel maandelijks. Dit in tegenstelling tot veel andere centra, zijn we gespecialiseerd in PADI professionele opleidingen.

Hiermee kan je bij ons zeker binnen een maand jouw Divemaster afronden. Hoe lang de Divemaster duurt, hangt dus zeker ook af van jou keuze van de duikschool.

Reactie plaatsen