zuurstof bij duikongevallen

Zuurstof bij duikongevallen, waarom dit zo belangrijk is.

Zuurstof bij duikongevallen, waarom is toedien van noodzuurstof zo belangrijk?

Weer zo'n wetenswaardigheid en vaardigheden waarvan je ze graag wilt weten en kunnen toepassen. Alleen hoop je ze, net als EHBO, nooit nodig te hebben: zuurstof bij duikongevallen toedienen.

Je leest er veel over in de theorie van de Open Water Diver cursus, maar ook meer in de Rescue Diver cursus theorie. Maar waarom is het toedienen van zuurstof nu zo belangrijk?

Bij decompressie-ziekte

Juist ja, dat is precies wat elke duiker bij iedere duik wil voorkomen. Gelukkig is decompressie ziekte makkelijk te voorkomen door ruim binnen de limieten van jouw duikcomputer te duiken.

Zolang je binnen de "geen decompressie limiet" van jouw computer of tabel blijft, is decompressieziekte redelijk zeldzaam.

In het geval van een decompressie geval, is de eerste handeling altijd:

  • checken voor ademhaling en circulatie
  • toedienen van noodzuurstof

Wat doet noodzuurstof bij een decompressie ongeval?

Doordat de stikstof bij decompressie belvorming van stikstof geeft, gaan deze belletje steeds verder uitzetten of samenklonteren. Hierbij gaan de stikstof bellen vast zitten in jouw lichaam. Doorgaans is dit in de gewrichten.

Doordat je zuurstof bij dit duikongeval toedient gebeuren er 2 dingen:

  • de gasdruk tussen stiksof en zuurstof wordt hoger
  • door 100% zuurstof te ademen, adem je geen stikstof meer in

Bij een verhoogde gasdruk, doordat je noodzuurstof ademt, neem het lichaam de zuurstof op. Dit zorgt er vervolgens voor dat de stikstof sneller wordt uitgewassen uit het lichaam.

Zodra je aan de oppervlakte gewone lucht blijft ademen, zal jouw lichaam nog steeds in contact staan met een hogere concentratie stikstof. Dit zorgt er vervolgens voor dat de stikstof die in jouw weefsels is opgenomen, minder snel uit de weefsels zal komen.

Zuurstof bij een duikongeval in het geval van longoverdruk

Oeh, dat klinkt ook wel heftig: longoverdruk...... Gelukkig is een longoverdruk verwonding ook makkelijk te voorkomen.

Doordat je perslucht ademt onderwater en de waterdruk toeneemt, zal de dichtheid van de lucht ook toenemen. Zolang je normaal blijft ademen, zal de lucht makkelijk kunnen ontsnappen.

Zodra je tijdens een opstijging jouw adem inhoudt, kan het zijn dat de lucht in jouw longen zover uitzet, dat jouw longen een overdruk krijgen.

Dit kan resulteren in:

  • pneumothorax oftewel een klaplong
  • subcutaan emfyseem
  • mediastinaal emfyseem
  • luchtembolie

Dat klinkt allemaal niet zo lekker...... en je kunt er hier vanuit gaan dat er fysiek iets kapot is aan de longen.

Hoe zuurstof helpt bij een longoverdruk

Bij de bovenstaande medische termen gaan we er vanuit dat er iets kapot is aan de longen. je kunt je nu wel voorstellen dat een long op dit moment niet optimaal functioneert. Deze is letterlijk kapot.

Hierdoor kan de long niet voldoende zuurstof uit normale lucht opnemen. Het toedienen van zuurstof bij deze duikongevallen is dan ook van belang.

Juist door 100% zuurstof toe te dienen, wordt het lichaam voorzien van grote hoeveelheden zuurstof. Hierdoor is de kans op een zuurstof tekort veel kleiner.

Doorgaans zal de duiker zich snel beter voelen. Toch is het van groot belang dat je medische assistentie zoekt.

Kan zuurstof bij duikongevallen toedienen kwaad?

Dat is het mooie aan dit geval: je kunt het niet fout doen. Het toedienen van noodzuurstof kan geen kwaad. Ongeacht of je nu te maken hebt met decompressie of een longoverdruk.

Jij kunt veilig noodzuurstof geven aan de patiënt.

Bijkomend voordeel is dat niemand allergisch is voor zuurstof. Dat is natuurijk ook wel een geruststelling.

Conclusie voor het toedienen van zuurstof bij duikongevallen

Of je nu te maken hebt met decompressieziekte of met een longoverdruk verwonding. Je kunt altijd EHBO verlenen en vervolgens noodzuurstof toedienen.

Baadt het niet, schaad het niet. Geen mens is allergisch voor zuurstof en het biedt alleen maar voordelen. Je hoeft dus niet eerst een prognose te maken of je met het één of het ander te maken hebt.

Het is in beide gevallen belangrijk dat je de eerste hulp diensten alarmeert. EHBO verleend en wanneer beschikbaar 100% zuurstof geeft aan het slachtoffer.

Je kunt het dus veilig geven en het zal zeker de duiker alleen maar ten goede komen. Je hoeft je daar dus niet druk over te maken.

Reactie plaatsen