Wat is een zwembad black out? Hoe je deze kunt voorkomen
Zwembad black out
Je hebt er vast wel eens van gehoord. Iemand is aan het snorkelen en valk voor hij de opppervlakte bereikt, raakt hij bewusteloos. Dit heeft te maken met de hoeveelheid zuurstof en kooldioxide in jouw lichaam. Dit noem je ookwel een zwembad black out.
Hyper en Hypno
- Hypocapnie is te weinig kooldioxide. Aangezien jouw ademhalingsreflex reageert op basis van CO2-niveaus. Maar ook kan hypocapnie fysiologische problemen veroorzaken, zoals een zwembad black out.
- Hypocapnie treedt over het algemeen op na overmatige vrijwillige hyperventilatie (zoals te veel hyperventileren vóór een freedive) of onbedoelde hyperventilatie als gevolg van stress of angst.
Hypocapnie tijdens het ademhalen kan direct leiden tot een Shallow water Blackout. Waarbij je, zonder waarschuwing van de symptomen, eventueel kunt flauwvallen. Symptomen zijn bijvoorbeeld een licht gevoel in het hoofd.
Aan het begin van de duik:
Een zwembad black out in ondiep water kan optreden als een duiker te veel hyperventileert aan de oppervlakte, wat hypocapnie veroorzaakt
Hierbij daalt het kooldioxidegehalte en stelt de ademhalingsprikkel uit..
Tijdens de duik:
Tijdens de duik keert de kooldioxide spiegel niet terug naar een niveau wat de ademhalingsprikkel stimuleert.
De duiker blijft hierdoor langer onder water dan normaal. Waarbij het lichaam te veel zuurstof verbruikt. Maar de duiker blijft bij bewustzijn door de hogere partiële druk van zuurstof.
Tijdens de opstijging
Bij het stijgen daalt de partiële druk aanzienlijk onder het niveau waardoor hemoglobine zich met zuurstof kan binden. Dit veroorzaakt hypoxie (onvoldoende zuurstof) en de duiker raakt bewusteloos, zonder enige waarschuwing.
De grootste schade aan de weefsels wordt veroorzaakt door hypoxie is anoxie. Hierbij is er helemaal geen zuurstof.
Conclusie wat is een zwembad black out
Door overmatige hyperventilatie daalt de kooldioxide spiegel. Ademprikkel blijft uit. Tijdens afdaling wordt zuurstof verbruikt. De partiële gasdruk van zuurstof is te laag tijdens de opstijging en de free-diver krijgt een black-out tussen 5 meter en de oppervlakte.
Je leert hier ook meer over in de duiktheorie van de PADI divemaster cursus.