Waarom niet sporten na duiken?
Een heerlijk dagje duiken, daar krijg je natuurlijk energie van. Al ben je een beetje rozig na zo’n dag, je hebt een mooi avontuur beleefd weer. Na de duik wil je vasthouden aan jouw eigen sportschema. Maar waarom niet sporten na duiken, al is alles volgens het boekje gegaan.
Toch is het zeer raadzaam om te wachten met sporten na het duiken. Natuurlijk wil je fit blijven door te sporten en is dit in jouw dagelijkse ritme opgenomen. Toch is het belangrijk om even de regels erop na te lezen zodat je duiken en sporten veilig kunt combineren.
Na een duik meer stiksof opname
Zoals je hebt geleerd in jouw duikcursus, neem jouw lichaam tijdens een duik meer stikstof op. Dit gebeurt doordat de druk toeneemt en jij vervolgens perslucht ademt.
Hierdoor nemen jouw lichaamsweefsels meer stikstof op. Zolang je binnen de grenzen blijft van jouw duikcomputer of duiktabel, is dit niet gevaarlijk. Deze grens noem je de “geen decompressietijd”.
Deze overtollige stikstof heeft even de tijd nodig om via jouw ademhaling weer uit jouw weefsels te ontsnappen. Hoeveel er is opgenomen hangt af van de diepte, tijd en het aantal duiken dat je hebt gemaakt op een dag.
Tijd aan de oppervlakte
Tijdens jouw tijd tussen de duiken in, of aan het einde van jouw duikdag, ben je dus oververzadigd met stikstof. Nog steeds is dit geen probleem. Het enige wat je nodig hebt is tijd om deze overtollige stikstof uit te wassen.
Je hebt dan ook “rest stikstof” in jouw weefsels. Dit is opgenomen als een gas. Zolang je hier rustig aan met doet, zal het ook jouw lichaam verlaten als een gas.
Hoe langer je aan de oppervlakte bent, hoe meer stikstof je zult uitwassen. Totdat alles weer op het normale niveau is.
Opnemen en afgeven
Het zit zo: Het uitwassen (of ontgassen) van stikstof heeft alles te maken met de bloedsomloop. Want uiteindelijk zorgt de bloedsomloop voor het verlaten van de overtollige stikstof.
Stiksof is een inert gas, was wel wordt opgenomen in het lichaam, maar jouw lichaam doet er uiteindelijk niets mee. Zuurstof daarentegen wordt gebruikt voor de verbranding. Dus dat wordt daadwerkelijk gebruikt.
Met stikstof moet wat erin gaat, er ook weer uit. De overtollige stikstof na een duik, ook wel rest stikstof, ontsnap doormiddel van de bloedsomloop en de ademhaling.
Wat heeft dit te maken met niet sporten na het duiken?
De stikstof wil je afgeven als een gas. Hierbij wil je belvorming, wat decompressieziekte veroorzaakt, voorkomen. Dus een normale bloedsomloop zorgt voor een veilige afgifte.
Wanneer je nu intensief gaat sporten, gaat de bloedsomloop omhoog. Hierdoor kan het zijn dat de stikstof alsnog bellen gaat vormen. Dit omdat het bloed sneller gaat stromen en de hoeveelheid overtollig stikstof nu bellen vormt.
Decompressieziekte
Niet sporten na duiken is dus belangrijk om decompressieziekte te voorkomen. Zoals je al hebt gelezen, kan een versnelde bloedsomloop uiteindelijk decompressieziekte veroorzaken.
Duiken en sporten is wel te combineren, zolang je je aan de algemene regels voor duiken houdt.
Dus niet sporten na het duiken is van belang, tenminste als je een fysieke sport doet, dammen of schaken zal wel gaan.
Wanneer je wel kunt sporten na het duiken
Niet sporten na het duiken, betekent niet dat je helemaal niet meer kunt sporten zodra je jouw duikbrevet hebt.
Om veilig te kunnen sporten na het duiken houd je deze richtlijnen aan:
- sport bij voorkeur voordat je gaat duiken
- wacht met sporten minimaal 3 uur na enkele duik
- sport niet binnen 6 uur als je intensief hebt gedoken
- na een decompressieduik, wacht ook minimaal 24 uur
Gebruik de PADI duiktabel
De PADI duiktabel geeft je ook jouw oppervlakte interval en uiteindelijk een drukgroep. Als je weet hoe deze tabel werkt, kan je kijken wanneer je (vrijwel) geen rest stikstof meer hebt. Als je in drukgroep A bent beland, dan ben je zo goed als schoon.
Je kunt het vergelijken met vliegen na het duiken. Een veilige marge aanhouden en jouw duikcomputer of duiktabel volgen, zorgt ervoor dat na het duiken kunt sporten.
Conclusie niet sporten na duiken en veilig sporten
Met duiken neem je stikstof op. Deze overtollige (of reststikstof) moet op een veilige manier weer worden afgegeven. De belangrijkste factor is hier tijd.
Net als met vliegen, heeft sporten na het duiken direct te maken met zoveel mogelijk overtollig stikstof uitwassen. Houdt je daarom aan de algemeen geldende regels.
Op deze manier kan je beide goed en veilig combineren.