Duiken maar klaren lukt niet? Hoe los jij dit op en kan je gaan duiken.
Duiken maar klaren lukt niet....
Je bent met vol enthousiasme begonnen met jouw PADI duikcursus. Maar bij de eerste les heb je al wat last van je oren. Leuk is dat zeker niet, maar je bent echt niet de eerste die problemen heeft met klaren. Er zijn verschillende oorzaken voor problemen met klaren. Als wilt duiken maar klaren lukt niet, dan is jouw droom niet meteen over, er zijn oplossingen en tips voor jou.
Waarom je moet klaren
Laten we daar eerst eens mee beginnen. Duiken dat doe je in water en water heeft de onhebbelijke eigenschap om heel zwaar te zijn. Zodra jij onderwater gaat druk het water op jouw lichaam. Nu bestaat jouw lichaam voor 90% uit vloeistof. En vloeistof is niet samendrukbaar. Voor de snelle rekenaars onder ons, blijft er nog 10% van jouw lichaam over.
Deze 10% zijn luchthoudende ruimtes. Denk hierbij aan:
- oren
- sinussen
- longen
De luchthoudende ruimtes worden wel beïnvloed door de waterdruk. Deze worden door de waterdruk samengeperst. Hoe dieper je gaat, hoe meer waterdruk en hoe kleiner het luchtvolume wordt. Tijdens jouw PADI Open Water Diver cursus, leer je in de theorie hier meer over.
Actief aan de slag
Om jouw longen te klaren is het heel eenvoudig. Adem in en adem uit door jouw ademautomaat. Dan gaat dat vanzelf. Maar voor jouw oren en sinussen moet je actief actie ondernemen. Deze luchthoudende ruimtes dien je zelf weer op druk te krijgen. Dit is dus wat klaren is. De waterdruk duwt als het ware tegen jouw trommelvlies. Deze buigt iets naar binnen en zo voel je dat de druk toeneemt.
De meest gebruikte manier van klaren
De meest gebruikte manier van klaren is jouw neus dichtknijpen en langzaam uitademen tegen je dichte neus. Hierbij blaas je de lucht vanuit jouw keelholte door de buis van Eustachius naar jouw middenoor. Zo wordt de druk aan de binnen en buitenkant van jouw oren weer gelijk.
Klaren lukt niet met duiken, is het nu voorbij?
Als klaren met duiken niet lukt is het niet meteen voorbij. Er zijn verschillende redenen waarom klaren niet makkelijk kan gaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
- nauwe buis van Eustachius
- Litteken weefsel op jouw trommelvlies
- smalle gehoorgang
Mooi verhaal, maar hoe los ik het op
Wanneer klaren en duiken niet lukt, dan zij er verschillende manieren om dit op te lossen. Ten eerste zijn er verschillende manieren om jouw oren te klaren. Jij kunt dus verschillende methodes uitproberen om te klaren. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Het is dus heel persoonlijk:
- slikken werkt vaak goed
- je onderkaak heen en weer bewegen tijdens het klaren
- tijdens het klaren je hoofd langzaam van links naar rechts bewegen
Daal ook langzaam af. Duiken is geen race. Neem je tijd en begin al met klaren voordat je last krijgt. Zo ben je het voor, waarom duiken en klaren niet lukt. Je kunt dus al het ware "voor klaren". Bovendien kan je ook een combinatie maken van de mogelijkheden.
Starten in ondiep water
Wanneer klaren van je oren met duiken niet lukt, kan je ook starten in ondiep water en de verschillende methoden oefenen. Zo voel jij wat het beste voor jou werkt. Immers is het ook in ondiep water waar de druk relatief het snelste toeneemt. Tussen de 0 en 8 meter is klaren het lastigst. Daarna wordt het alleen maar makkelijker. Dus neem met name je tijd in het ondiepe water.
En oordoppen? Lost dat wat op
Zeker! Er zijn speciale oordoppen om mee te duiken. Deze zijn geventileerd en vangen het grootste drukverschil op. Let wel dat je met speciale doppen moet duiken.
Conclusie van klaren lukt niet met duiken
Er zijn verschillende manieren om jouw oren te klaren. Wanneer klaren bij het duiken niet meteen lukt, geef dan niet meteen op. Probeer verschillende manieren uit en oefen met afdalen. Op een gegeven moment vindt jij de manier die voor jou het beste werkt. Daal langzaam af en begin al met klaren voordat je last van je oren hebt. Blijf je problemen houden dan bieden de speciale oordoppen, zoals de Doc's Pro Plugs, een uitkomst. Succes en ook bij het klaren van je oren, baart oefening kunst.