Wat moet je leren voor je PADI

Wat moet je leren voor je PADI?

Wat moet je leren voor je PADI? Jouw start in duiken

Heb jij ook jouw PADI? Dat is een vraag die je vaak krijgt. Hiermee wordt bedoeld of je ook een duikbrevet hebt. Omdat PADI de grootste duikopleider ter wereld is wordt het vaak "jouw PADI" genoemd. Maar wat moet je leren voor je PADI?

Theorie van de eerste cursus

Om veilig te leren duiken volg je de eerste duikcursus: de PADI Open Water Diver cursus. In deze cursus leer je de basis van veilig duiken. Wat je overigens aan het einde van de cursus zelfstandig mag doen.

Alles gaat gepaard met het bestuderen van de theorie achter duiken. Dit is een onmisbare kennis die je nodig hebt om veilig te kunnen duiken.

Theorie leer je met de Open Water eLearning

Met de PADI Open water eLearning leer je de basis van veilig duiken. Je leert onderandere:

 • alles over wat met de druk van het water te maken heeft
 • meer over de duikmaterialen die je gaat gebruiken
 • veilig duiken en wat te doen in een noodsituatie
 • de basis van de decompressie theorie en het gebruik van duikcomputers

Al met al is het heel wat informatie. Maar omdat jij toch veilig wilt leren duiken is het ook heel leuk om te leren. Bovendien wil je alles van jouw nieuwe hobby te weten komen.

Oefenen in het zwembad

Voordat je in het buitenwater gaat duiken, wil je eerste alle duikvaardigheden onder controle hebben. In het zwembad leer je bijvoorbeeld:

 • Jouw drijfvermogen controleren
 • Duiken met een buddy
 • Wat te doen in een geen lucht situatie
 • Hoe goed om te gaan met jouw duikuitrusting

Elke les in het zwembad bouw je verder op de vaardigheden die je in een vorige les hebt geleerd. Zo bouw je vertrouwen op en zal je steeds zelfstandiger worden als duiker. 

Tijdens de lessen in het zwembad zal je ook verder worden voorbereid voor jouw duiken in het buitenwater. 

Wat je moet leren voor PADI voordat je naar het buitenwater gaat

Het uiteindelijke doel is dat wat je moet leren voor jouw PADI in het buitenwater gaat inzetten. Hiervoor heb je in de eerste stappen al een theoretische basis opgebouwd en duikvaardigheden aangeleerd in het zwembad.

Al deze kennis valt samen zodra je jouw eerste duiken in het buitenwater gaat maken. Hier ben je nu op voorbereid.

Jouw eerste duik in het buitenwater is best een beetje spannend. Al is het gezonde spanning. Nu is het water ineens heel groot een stuk dieper. Samen met jouw PADI duikinstructeur ga je jouw eerste duik maken.

4 duiken maken

Ookal heb je veel in het zwembad geoefend, je moet om jouw cursus af te ronden minimaal 4 buitenwater duiken. Elke duik die je hier gaat maken groeit jouw vertrouwen verder. Zo ben je onderweg om een zelfstandige duiker te worden. 

Met de duiken die je maakt, ga je ook steeds meer van de onderwater wereld ontdekken. Dat is waar je het uiteindelijk voor doet.

Duiken eerst proberen

Ben je nog niet helemaal zeker of je het wel leuk vindt om te leren duiken? Dan is het handig om eerst een proefduik te doen. Zo kan je duiken proberen in het zwembad. 

Het is een laagdrempelige eerste kennismaking met duiken. Ook heel leuk als je wilt leren duiken met het gezin

Vervolgens kan je dan altijd verder met wat je nog meer moet leren voor je PADI bruikbrevet.

Conclusie: wat moet je leren voor je PADI Open Water brevet

Om jouw PADI Open Water Duikbrevet te halen doe je de cursus in deze cursus voltooi je:

 • de theorie met de eLearing
 • zwembadduiken om jouw vaardigheden op te bouwen
 • 4 duiken in het buitenwater om het geleerde in de praktijk te brengen

Je hebt nu jouw PADI waarmee je wereld wijd kunt gaan duiken. Je makg zelfstandig duiken, met een buddy, tot maximaal 18 meter diep.

Is er nog meer te leren na mijn PADI Open Water?

Jazeker! Je bent nog lang niet uitgeleerd. Het PADI systeem biedt een ruime keuze aan vervolgopleidingen en PADI specialty cursussen. 

Na de Open Water kan je bijvoorbeeld meteen door met jouw PADI Advanced Open Water cursus. Waarbij je nog meer leert over duiken. Dit doe je door te duiken en niet door alleen maar in de boeken te zitten. Het is een echt duik-ervaringscursus.

Reactie plaatsen