Duiken met het gezin, de leukste activiteit voor op vakantie
3 min. leestijd

Duiken met het gezin, de leukste activiteit voor op vakantie

mooiste herinneringen maak je samen.

Vakanties worden steeds avontuurlijker. Dagen lang liggen bakken in de zon is beetje verleden tijd. Activiteiten voor het hele gezin lopen steeds meer uiteen in leuke en actieve vakanties. Denk hierbij aan skiën, zeilen of wandelvakanties. Maar heb je duiken met het gezin wel eens overwogen?

Hoe gaaf zou het zijn om als gezin je in te schrijven voor een aantal duiken en met elkaar te zweven over het koraalrif? Samen delen wat je onderwater allemaal hebt gezien. Een ervaring die niet alleen je dichter bij de natuur brengt, maar ook dichter tot elkaar.

Leer samen duiken en er gaat weer een nieuwe wereld voor je open. Met een duikbrevet groeit het aantal mogelijkheden om nieuwe werelden te ontdekken.

De eerste stap: samen leren duiken

Om te mogen duiken, zal je eerst een duikbrevet nodig hebben. Hiervoor volg je een PADI duikcursus. In deze cursus leer je de basis voor veilig duiken. Begin als gezin met een proefduik. Zo kunnen jullie samen duiken eerst eens proberen.

De volgende stap wordt dan verder gaan met de PADI Open Water Diver cursus. In deze cursus leer je als gezin te gaan duiken en haal je een brevet wat je wereldwijd kunt gebruiken.

Duiken met het gezin starten in Nederland

Zoals al gemeld, is het van belang dat je een duikbrevet haalt. Hiermee kunnen jullie op vakantie aan de slag. Een cursus doen als gezin is al de eerste stap naar jullie nieuwe beleving.

Gedurende de cursus ga je samen door het proces van leren duiken. Doe de cursus alvast in Nederland, want dan kan je op vakantie meteen aan de slag, zonder dat je nog een hele cursus moet gaan volgen.

Natuurlijk kan je de cursus ook op vakantie doen. Alleen leert mijn ervaring dat daar best wat waardevolle vakantietijd door wordt opgelsokt. Het is natuurlijk zonde die waardevolle tijd te spenderen aan theorie bestuderen en leren duiken.

Wanneer je leert duiken met het gezin in Nederland, heb je de tijd om jullie cursus rustig af te ronden en kan je bij aankomst gelijk met duiken beginnen.

Nee pap, dat kan ik zelf wel!

Tips voor leren duiken met het gezin:

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor jouw kind. Het begint allemaal met leren duiken. Het is wellicht de eerste keer dat jullie met z'n allen in één cursus zitten. Om er voor te zorgen dat jullie gezamelijke cursus soepel verloopt hier alvast een aantal tips voor jou als ouder:

  • Laat de PADI duikinstructeur zijn werk doen,
  • Geef de kinderen de ruimte om zelfstandig aan de slag te gaan,
  • Deel het plezier met elkaar als gezin,
  • Maak de theorie in de eLearning samen.

Tips geven en een andere aanpak om te leren duiken, dat doet jullie PADI instructeur. Natuurlijk wil je helpen en de concepten van leren duiken overbrengen aan jouw kinderen.

Maar stel jezelf ook op als student. Zo leer je zelf ook en geeft dit het hele gezin het gevoel aan het leren te zijn en is iedereen gelijk. Onze ervaring is dat kinderen het prima zelf kunnen en liever jou komen helpen dan zelf geholpen worden.

Dit moedigt ook zelfstandigheid aan.

Theorie bestuderen met de eLearning

Zeker voor kinderen is het bestuderen van de theorie altijd een dingetje, daar ga ik geen mooi verhaal van maken. De stof kan goed worden bestudeerd, doormiddel van video's tekst en verschillende kennisvragen.

Toch lopen kinderen vaker vast in de theorie. Door in Nederland te beginnen met duiken met het gezin, hebben ze meer tijd om de theorie onder de knie te krijgen.

Een tip bij het leren van de theorie:

Doe de theorie voor de duikcursus ook samen als gezin. Zo leer je samen en bouw je een band op met elkaar, omdat jullie er samen voor gaan. Je leert met elkaar en spendeert ook tijd samen om het duiken onder de knie te krijgen.

Hoe oud moeten mijn kinderen zijn om te gaan duiken met het gezin?

In het PADI systeem is veel ruimte om als gezin te gaan duiken. De leeftijd van kinderen leren duiken is minimaal 10 jaar oud. Op deze leeftijd krijgen zij een PADI Junior Open Water brevet.

De limitatie van dit brevet zorgt er nog altijd voor dat jullie als gezin kunnen gaan exploren.

De limitatie van duiken met kinderen in de leeftijd van 10 en 11 jaar zijn:

  • de kinderen moeten onde begeleiding van een PADI Professional
  • de maximale diepte van de duik is 12 meter

Zodra de kinderen tussen de 12 en de 15 zijn komt de bovenstaande limiet te vervallen. Kinderen in deze leeftijd:

  • moeten duiken met ouder of voogd (of een Professional)
  • mogen maximaal 18 meter diep

In het kort: leren duiken met het gezin:

Duiken met het gezin geeft je onbegrensde mogelijkheden om samen het avontuur aan te gaan. Hoe mooi is het om samen onderwater te zweven over een prachtig koraalrif.

Samen als gezin deel je deze unieke ervaring, waarbij de verhalen en avonturen niet ophouden. Elke duik die julie samen maken zorgt weer voor nieuwe verhalen, die je deelt.

Als ouder vind je een een nieuwe verbinding met jouw kinderen.

Het makkelijkst is starten in Nederland met jullie gezamelijke duikcursus, waarbij je samen leert en de ervaringen deelt. Zo heb je ook voldoende tijd om jullie brevet te halen.

Dit kan al wanneer de kinderen minimaal 10 jaar oud zijn. Het halen van een PADI duikbrevet is een investering voor het leven. Vakantie na vakantie zullen jullie dit samen delen.

Duiken is daarmee een unieke activiteit voor het hele gezin, waarbij je verbinding voelt met de natuur en nog belangrijker: met elkaar.

Over de schrijver
Berdi is al jaren achtereen Award Winning PADI Course Director en TECREC Instructor Trainer. Zijn 25 jaar pret en plezier in duiken, deelt hij elke duik met jou!
Reactie plaatsen