PADI Junior Open Water Brevet

PADI Junior Open Water, wat is het verschil met Open Water

PADI Junior Open Water, wat is het verschil van dit duikbrevet met het Open Water brevet?

Duiken kan je al leren als je nog niet volwassen bent. Sterker nog, hoe eerder je begint hoe leuker het is natuurlijk. Je kunt al leren duiken als je 10 jaar oud bent. Wanneer je op deze leeftijd begint dan ontvang je het PADI Junior Open Water brevet.

De cursus heeft dezelfde inhoud als de Open Water Diver cursus, al zijn er wel een aantal verschillen waar je met jouw duiken rekening mee moet houden.

Denk er maar eens overna hoe leuk het is met jouw kinderen leren duiken. De activiteit waar je een leven lang overal ter wereld plezier van kunt hebben.

Wanneer krijg je een junior brevet

Het PADI Junior Open water brevet krijg je als je start met duiken en je bent tussen de 10 en 15 jaar oud. Dit is een volwaardig duikbrevet waarmee je wereldwijd met de kinderen kunt gaan duiken.

Het brevet is gewoon geldig. Er zijn een aantal kleine verschillen, maar naar mate de kinderen ouder worden, komen deze verschillen te vervallen.

Wat zijn de verschillen tussen junior en het gewone brevet

Als we kijken naar de leeftijd voor de junior duikers dan zie je dat er verschillende limitaties zijn voor de jonge duikers. Dit is gebaseerd op de leeftijd van de duiker. Het verschil zit hem met name in met wie ze mogen duiken en wat de maximale diepte is.

We kijken eerst naar hoe diep de PADI Junior Open water duikers mogen:

 • 10 tot 12 jarige duikers: maximaal 12 meter diep
 • 12 tot 15 jarige duikers: maximaal 18 meter diep

10 tot 12 jaar, duiken met een PADI Professional

Het volgende verschil is de mate van supervisie van de jonge duikers. Hier zie je ook een verschil in leeftijd en met wie ze samen mogen duiken. Kijken we naar de jongste duikers, in de leeftijd van 10 en 11 jaar, dan mogen zij duiken onder begeleiding van een ouder (of voogd) of PADI Professional. Dit kan zijn een PADI Divemaster of een PADI instructeur.

Zodra jouw kind de leeftijd van 12 bereikt, dan mogen ze duiken met elke ander volwassene duiker.

 • 10 en 11 jaar: duiken met ouder (voogd) of PADI Professional
 • 12 tot 15 jaar: duiken met een volwassene (natuurlijk met een duikbrevet)
 • 18+ komen de bovenstaande supervisie te vervallen

Vanaf 18 jaar mag jouw kind met iedere andere gebrevetteerde duiken duiken. Ze hebben hierbij immers de volwassen leeftijd.

Is de junior Open Water een andere duikcursus

Dat zou je wellicht denken, maar de PADI junior OPen Water Diver cursus is dezelfde cursus als de standaard Open Water Diver cursus. De theorie, zwembadlessen en de buitenwater duiken zijn allemaal hetzelfde. Natuurlijk houdt jouw PADI Instructeur wel rekening met de maximale diepte tijdens de duiken in het buitenwater.

Zo kan je leren duiken met het gezin en volgen jullie allemaal dezelfde cursus.

Waar kan ik de limitaties van het PADI Junior Open Water brevet vinden?

Da's makkelijk: de limitaties van het brevet vind je op de eCard van de duiker. Hier staat precies op wat ze mogen met hun brevet. Je vind jouw PADI eCard in de PADI app.

Mijn kind is nog geen 10 jaar....

Oeh, dan is het nog net even te vroeg voor de PADI Junior Open Water cursus. Maar gelukkig zijn hier wel cursussen voor. Wat voor kinderen tussen de 8 en 10 jaar oud heb je de speciale kinder duikscursussen:

 • Bubblemaker cursus
 • PADI Seal Team

Deze cursussen zijn ontwikkeld voor de jongste duikers onder ons. Een geweldige eerste kennismaking doe je met de PADI Bubblemaker. Dit kan je vergelijken met de een proefduik voor kinderen.

Willen ze hierna meer leren dan kunnen ze verder met het PADI Sealteam. In deze cursus leren ze meer over duiken. Deze ervaringscursus vindt plaats in het zwembad. Hier doen zij  verschillende duiken, die we Aqua Missions noemen.

Na het volgen van het PADI Sealteam krijgen ze ook dispensatie voor de eerste duik in het zwembad van de PADI Junior Open Water cursus.

Hoe nu verder na de PADI Junior Open Water

Het duikvirus slaat toe en jouw kind wil graag meer leren over duiken. Hiervoor heb je gelukkig meerdere mogelijkheden voor een vervolgcursus. Je kunt dus samen verder met bijvoorbeeld de Advanced Open Water Diver cursus of een PADI Specialty cursus.

Het meest voor de hand liggende is het volgen van de Advanced cursus. Op basis van de leeftijd van jouw kind halen ze een duikbrevet:

 • 10 en 11 jarigen: PADI Adventure diver
 • 12 tot 15 jarigen: PADI Advanced Open Water diver

Het verschil is hier weer de diepte, want kinderen in de leeftijd van 10 en 11 mogen nog geen diepe duik maken. De maximale diepte voor hen is 12 meter.

Een diepe duik is een duik dieper dan 18 meter. Hiermee kan jouw PADI Junior Open Water diver in de leeftijd van 12 tot 15 wel mee doen. Al is de maximale diepte voor kinderen in deze leeftijd 21 meter.

Samenvatting van de PADI Junior Open Water Diver

Er is dus geen verschil in het halen van jouw duikbrevet, of dit nu de Open Water Diver is of de PADI Junior Open Water. Iedereen voldoet aan dezelfde vereisten in theorie, zwembad en praktijk.

In verband met de leeftijd zijn er verschillen met betrekking tot de diepte die je mag duiken en wie jouw buddy mag zijn gedurende jullie onderwater avonturen.

In het kort nog even de verschillen:

 • Kinderen van 10 en 11 jaar oud: Maximale diepte van de duiken is 12 meter. Duiken doe je met een ouder (of voogd) of onder begeleiding van een PADI Professional.
 • Kinderen van 12 tot 15 jaar oud: Maximale diepte is 18 meter en duiken doe je met iedere volwassene duiker met een geldig duikbrevet.
 • 18+ en duiker: dan komen de bovenstaande limieten te vervallen

Tot slot: moet het brevet worden geüpgrade als mijn kind ouder is geworden dan 15?

Een hele goede vraag: het antwoord is Nee, je hoeft geen nieuwe brevet aan te vragen. Op basis van de leeftijd van de junior duiker komen de limitaties automatisch te vervalen.

Omdat het brevet is gehaald toen de duiker een junior was, zal dit blijven prijken op de eCard. Elk vervolg brevet (na de 15e verjaardag) zal dan niet meer het predicaat Junior hebben.

Je hoeft dus niets te doen, alleen melden bij de duikschool wat de huidige leeftijd is, zodat zij rekening kunnen houden met de duiken die op het schema komen.

Reactie plaatsen