PADI Junior Divemaster cursus

Moet ik een zwemdiploma hebben om te leren duiken?

Moet ik een zwemdiploma hebben om te leren duiken?

In Nederland leert iedereen zwemmen en ontvangt een zwemdiploma. Dit is een van de mooie dingen van Nederland. We zijn een land van zwemmers en nog hele goede ook. Maar moet je ook een zwemdiploma hebben om te leren duiken?

Wat zijn de vereisten om te leren duiken

Een zwemdiploma hebben maakt wel dat je alvast een comfortabele zwemmer bent. Toch is het niet verplicht om deel te nemen aan de duikcursus. Om te duiken heb je wel een goede zwemvaardigheid nodig. Je hoeft geen olympisch zwemmer te zijn hoor dat dan weer niet.

Wat wel vereisten zijn om de PADI duikcursus te doen:

  • minimaal 10 jaar oud
  • goede gezondheid
  • redelijke zwemvaardigheid
  • Niet verplicht: een zwemdiploma

Het helpt wel

Wanneer je zwemles hebt gehad, dan ben je goed watervrij. Dit is natuurlijk een groot voordeel als jij een duikcursus gaat volgen. Je bent met duiken onderwater met behoorlijk wat apparatuur. Daar komt een goed zwemvaardigheid zeker van pas.

Snorkelbrevet

Wanneer je zwemdiploma A, B en C hebt gaan veel kinderen verder met een snorkelcursus. De kracht hiervan is dat de snorkelaars al zijn gewend om met een duikbril en een snorkel kunnen omgaan. Ook heb je daar al je oren leren klaren. Iets wat jij in de duikcursus natuurlijk ook veel gaat gebruiken.

Duiken voor kinderen

Kinderen kunnen vaak ook niet wachten tot zij 10 jaar oud zijn om te starten met duiken. Gelukkig zijn hier in het PADI duiksysteem ook cursussen voor ontwikkeld. Deze cursussen zijn de Bubblemaker cursus en het PADI Seal Team. 

Moet ik een zwemdiploma hebben om te leren duiken voor de kindercursussen? Ook voor deze cursussen is een zwemdiploma niet verplicht. Het is wel aanbevolen. Zodat de kinderen een goed zwemvaardigheid hebben, voor ze met duikmaterialen onderwater gaan.

Conclusie

Om te leren duiken heb je dus geen zwemdiploma nodig. Watervrij zijn en een redelijke zwemvaardigheid is meer dan voldoende om deel te nemen aan de PADI Proefduik of om jouw duikbrevet te halen.

Neemt niet weg, dat goed leren zwemmen een must is voor iedereen, want je weet nooit wanneer je gaat starten met leren duiken in Nederland.

Reactie plaatsen