- Wat verdient een duikinstructeur? Een makkelijke vraag, een complex antwoord..
- De verschillen in de wereld
- Verschillende structuren van salarissen
- Een voorbeeld: werken op de Nederlandse Antillen
- Wat verdient een duikinstructeur met werken in Azië
- Kan je rondkomen van wat je verdient als duikinstructeur?
- Extra inkomsten genereren
- En in Nederland? Hoe zit dat
- Conclusie van wat verdient een duikinstructeur
Wat verdient een duikinstructeur?
Wat verdient een duikinstructeur? Een makkelijke vraag, een complex antwoord..
Er gaan tientalle verhalen de ronde, dat je als duikinstructeur nooit genoeg verdient. Maar de vraag is: wat is genoeg? Om jou een beeld te geven wat je kunt verwachten als jij als duikinstructeur gaat werken in de wereld, hebben wij een kort onderzoek gedaan naar wat verdient een duikinstructeur.
De verschillen in de wereld
Waar je in Nederland elke maand jouw vaste salaris krijgt gestort, kan dat per land enorm verschillen. Er zijn verschillende salaris-structuren die gangbaar zijn als duikinstructeur. Het verschilt werkelijk van land tot land. Bovendien in een land kan het per plaats waar je werk nog verschillen. Zo, dan heb je nog steeds geen antwoord op jouw vraag, maar je wilt wel graag weten wat je na de PADI IDC kunt verwachten.
Verschillende structuren van salarissen
De verschillende structuren van jouw maandelijkse belediging zijn de volgende:
- Vast maandelijks salaris
- Vast deel en een variabel deel
- Volledig variabel
- Vast met kost en inwoning
Je ziet er zijn verschillende mogelijkheden waarop jij jouw geld verdient in de maand.
Een voorbeeld: werken op de Nederlandse Antillen
Op Bonaire en Curaçao is het standaard dat je een vast salaris ontvangt per maand. Dit is bedrag ligt tussen de $1250 en $1500. Hier kan je van rondkomen in de maand. Vaak, om kosten te sparen, deel je een huis met een collega. Zo bespaar je flink op jouw maandelijkse huur. Ook ben je hier ziekenfonds verzekerd. Dit is verplicht op de eilanden. Dus deze kosten heb je niet, zoals in Nederland.
Wat verdient een duikinstructeur met werken in Azië
Veel duikinstructeurs volgen hun opleiding in Azië en blijven hier een tijd hangen. Heerlijk als een tussenjaar of een sabbatical. In Thailand, als voorbeeld, ben je afhankelijk van commissies. Werk je veel en draai je veel cursussen dan kan je hier goed verdienen als duikinstructeur. In het hoogseizoen zijn inkomens van €2500 geen uitzondering.
Dit betekent wel dat je cursisten moet binnenhalen voor jezelf. Vervolgens kan je als PADI Specialty Instructor meteen ook specialties en vervolgopleidingen aanbieden. Hiermee vergroot je aanzienlijk jouw inkomsten.
Wees wel spaarzaam, want deze plekken zijn seizoensgebonden. Dus als het seizoen voorbij is, dan drogen de inkomsten ook snel weer op.
Kan je rondkomen van wat je verdient als duikinstructeur?
Zeker, dat kan! Natuurlijk moet je jouw financiën goed doorrekenen. De kosten van levensonderhoud verschillen per land en continent. In Azië zijn deze kosten aanzienlijk lager. Maar houdt ook in gedachte dat het jouw werkgever niets oplevert als jij niet rond kan komen. Dan heeft de duikschool niet genoeg mensen om hun bedrijf draaiende te houden, want iedereen gaat weg omdat ze geld tekort komen.
Extra inkomsten genereren
Naast jouw vaste salaris zijn er mogelijkheden om jouw maandelijkse inkomsten te vergroten. Bij alles komt natuurlijk een stuk verkoop kijken. Vind je verkoop een vervelend woord, bekijk het dan als jouw duikers bewust maken van de mogelijkheden. Vertel jouw studenten wat ze nog meer kunnen doen. Breng ze op de hoogte van de PADI specialties die ze kunnen volgen. Je zult zien dat zij open staan om meer van jou te leren.
Een goed idee is om het PADI MSDT programma te volgen. Vervolgens ben jij instructeur in 5 specialties die je kunt aanbieden. Het mes snijdt hier aan twee kanten: Jouw duikers kunnen meer leren en tijd met jou doorbrengen. En jij creëert een extra bron van inkomsten door specialties te geven.
Voorbeelden van extra inkomsten:
- Commissie op vervolgopleidingen
- Toeslagen voor nachtduiken
- Fooi van jouw duikers (uit ervaring, weet ik, dat je snel US$250 extra aan fooi krijgt per maand)
- Commissie op verkoop van duikmaterialen
En in Nederland? Hoe zit dat
In Nederland zijn er niet veel vacatures voor full-time (of part time) duikinstructeurs. Vaak geven instructeurs les als hobby, naast een baan of eigen bedrijf. Toch scheelt het per duikschool wat een duikinstructeur verdient.
De betaalstructuur kan zijn:
- Vaste vergoeding per cursus of cursist
- Een puntensysteem, waarbij je spaart voor aanschaf van duikmaterialen
- Vergoeding in natura, zoals vervolgopleidingen
Wanneer je in geld uitgekeerd krijgt, dien je dit ook in jouw belastingaangifte op te geven. Reken voor jezelf goed door of dit de moeite waard is. Wellicht is een andere manier (zoals in natura) interessanter voor jou.
Bovendien kan je natuurlijk ook voor jezelf les geven. In samenwerking met een duikschool heb je dan beschikking over logistiek en materialen. Je betaalt dan een vaste fee voor de faciliteiten. De rest van de cursusgelden zijn jouw eerste eigen verdiensten als duikinstructeur.
Conclusie van wat verdient een duikinstructeur
Wanneer je in Nederland lesgeeft kom het helaas niet veel voor dat je een maandsalaris kan verdienen met duiken. Wel kan je extra bij elkaar werken of een goede deal op jouw duikmaterialen krijgen.
Na 20 jaar buitenland, kan ik je uit ervaring meegeven, dat je in het buitenland een normaal bestaan op kan bouwen als duikinstructeur. Je kunt er prima van leven. Bovendien is het een waanzinnig avontuur en een tijd waar je rijk van wordt, wellicht niet in de zin van geld, maar wel als mens en in ervaringen.
Een sterk bijkomend voordeel is dat je elke dag doet wat je leuk vind: zelf duiken en mensen leren duiken. Dus blijf jij op jouw kantoor zitten of ga je de wereld in en elke dag het water in?