Hoe lang duurt het om duikinstructeur te worden

Hoe lang duurt het om duikinstructeur te worden?

Hoe lang duurt het om duikinstructeur te worden?

Het kortste antwoord op deze vraag is: 6 dagen. Dat is schrikken hè? Maar dan moet je wel aan alle voorvereisten voldoen om aan de instructeurscursus te beginnen. Er zijn héél wat mogelijkheden over hoe lang duurt het om duikinstructeur te worden.

We sommen een aantal van de meest voorkomende mogelijkheden voor je op.

Je voldoet aan alle voorvereisten: 6 dagen

Wanneer je aan alle voorvereisten voldoet dan is de minimale cursusduur voor de PADI IDC 6 dagen. Dit kunnen 6 dagen aan één stuk zijn of verspreid over bijvoorbeeld weekenden.

Naast de standaardvoorvereisten moet je ook alvast alle het huiswerk van de PADI IDC eLearing hebben gemaakt. Vervolgens kan je dan in 6 intensieve dagen de cursus afronden. Vervolgens hebt je ook nog 2 dagen examen. Dit zou dan 8 dagen totaal zijn.

Meer voorkomend 8-10 dagen Instructeursprogramma

Ookal is 6 dagen de minimale duur, zal je doorgaans niet vaak PADI Instructor Development Course programma's zien die aan het in zo'n korte tijd doen.

Wat vaker het geval is, is dat de cursus wordt gegeven over een periode van 8 tot 10 dagen. Zo heb je rustig de tijd om het PADI systeem in jouw vingers te krijgen. Mocht je ergens tegen aanlopen dan heb je de tijd om hier extra aandacht aan te geven.

En als ik nog niet aan alle voorvereisten voldoe, hoe lang duurt het dan om duikinstructeur te worden?

Het eerste wat we dan moeten weten is: heb je al een duikbrevet? Want om aan de instructeurscursus te mogen beginnen, moet je minimaal een brevet op beginnersniveau hebben voor 6 maanden.

Bovendien heb je ook een minimaal aantal duiken nodig om aan de cursus te beginnen en vervolgens om examen te mogen doen:

  • Starten met de IDC: minimaal 60 duiken
  • Deelnemen aan het examen: 100 duiken

Zodra je een duikbrevet hebt mag je 6 maanden later aan de cursus en het examen deelnemen. De minimale tijd die het dan duurt is 6 maanden en een paar dagen.

Je hebt al een duikbrevet

Wanneer je al een duikbrevet hebt, dan volgt je de nodige cursussen in chronologische volgorde. Je start dan vanaf het eerst volgende brevet. De brevetten die je nodig hebt en het eerst volgende brevet zie je hieronder:

  • Open Water Diver (of equivalent)- 6 maanden marker
  • Advanced Open Water Diver
  • Rescue Diver en eerste hulp met reanimatie
  • Divemaster
  • Eerste hulp en reanimatei instructeur (EFR Instructor)

Hierna kan je meteen verder met de PADI Instructor Development Course (IDC).

Tussen deze eerste cursuslevels heb je geen minimale tijd een duikbrevet nodig. Deze kan je dan ook meteen achter elkaar volgen. Wel heb je voorvereisten in het aantal duiken voordat je aan de PADI Divemaster cursus kunt beginnen

  • Starten met de Divemaster: 40 duiken
  • Voor het brevet aanvragen 60 duiken

Er is dus geen minimale tijd als je een brevet hebt?

Hoe lang het duurt om duikinstructeur te worden hangt dus af van jouw eerste brevet. Hierna kan je, als je aan het aantal duiken voldoet, in één moeite door met de volgende cursussen. 

Je hoeft dus ook niet eerst een minimale tijd Divemaster zijn. Na afronding van deze cursus kan je meteen verder met de volgende stap om PADI duikinstructeur te worden.

PADI Zero to hero programma's

De naam: Zero to Hero is precies wat het doet vermoeden. Je bent onderaan met of zonder een duikbrevet. Vervolgens volg je alle cursussen die je nodig hebt om aan de voorvereisten te voldoen.

Doorgaans werk je mee op een duikschool zoals in een Divemaster internship. Je werkt en leert tegelijk. 

Ook hier gelden de basisregels, waaraan je moet voldoen. Waaronder minimaal 18 jaar oud zijn en een duikbrevet hebben voor minimaal 6 maanden. 

Een zero to hero kan alleen korter, wanneer je al een duikbrevet hebt.

Conclusie: Hoe lang duurt het om duikinstructeur te worden?

De PADI instructeurscursus duurt minimaal 6 dagen, maar doorgaans doet jouw PADI Course Director er wat langer over. Dit om je alles goed bij te brengen en van jou een echte instructeur te maken. Hierbij moet je wel aan alle voorvereisten voldoen.

Je kunt zonder brevet ook zeker PADI instructeur worden. Hierbij moet je wel alle stappen doorlopen van Open Water t/m Divemaster voordat je aan de instructeurscursus kunt beginnen. Belangrijk te weten dat voor de instructeurscursus je minimaal 6 maanden een brevet moet hebben.

Reactie plaatsen