Wat is PADI

Wat is PADI om te leren duiken

Wat is PADI?

Jij wilt leren duiken, dat is sowieso al heel erg leuk. Je hebt besloten op jouw PADI te gaan halen. Maar wat is PADI en haal je jouw PADI of krijg je een duikbrevet. We leggen even uit wat dit inhoud.

Duikinstructeurs in de oude tijd waren vaak oud marine duikers. Deze instructeurs waren gewend duiken aan te leren aan mariniers en marine jongens. Dus waren de cursussen zwaar en gericht op een doelgroep, die niet de algemene mensheid vertegenwoordigde.

Professional Association of Diving Instructors

PADI is de afkorting van Professional Association of Diving Instructors. Deze organisatie is opgericht in 1966 door John Cronin en Ralph Erickson. 

Het doel van PADI destijds was om duiken mogelijk te maken voor een breder publiek. In die dagen was duiken een sport die werd beoefend door stoere mannen.

Anders dan oud leger en marine duikerinstructeurs, richt deze cursus zich op het veilig leren duiken op een makkelijkere manier.

Andere aanpak van leren duiken

PADI heeft dat anders aangepakt. Hiervoor hebben ze gebruik gemaakt van een lessysteem dat zich richt op uitvoeringsvereisten, Waardoor duiken bereikbaar werd voor alle typen mensen die interesse hebben in leren duiken.

Het begon met de Open Water Diver cursus

Omdat leren duiken minder moeilijk is dan aanvankelijk aangenomen, heeft PADI de Open Water Diver cursus ontwikkeld. Een basiscursus gericht op veilig leren duiken.

Bovendien werd duiken door deze cursus bereikbaar voor het algemene publiek. Dit doordat er werd gekeken naar wat je minimaal en haalbaar moet kunnen om veilig te kunnen duiken.

Door de Open Water Diver cursus werd duiken ineens mogelijk voor veel meer onderwater-enthousiastelingen.

Een reeks van vervolgopleidingen

Na de succesvolle start van de Open Water, werd het natuurlijk tijd om duikers meer te laten duiken en nieuwe dingen te leren.

Hieruit zijn de PADI vervolgopleidingen ontstaan. Zo kwamen de PADI Advanced Open Water en Rescue diver op de markt. Dit om een ervaringsprogramma te ontwikkelen en ook de duikveiligheid te vergroten.

Wat is PADI in het kort:

  • PADI is een lessysteem om te leren duiken
  • Wereldwijd de grootste trainingsorganisatie voor duiken
  • Meer dan 29 miljoen brevetten uitgegeven
  • Meest geaccepteerde duikbrevetten ter wereld

Wat is dan jouw PADI halen

Dat is het knappe van de reputatie van PADI. Met "een PADI halen" wordt bedoeld dat je jouw duikbrevet gaat halen. Ook als iemand een duikbrevet heeft, noemen ze dit vaak "mijn PADI".

In de praktijk betekent dit dat je een duikbrevet gaat halen en het systeem wat je hiervoor gebruik is PADI.

Binnen dit systeem zijn er weer verschillende brevetten. Dus een "PADI" is een begrip voor het feit dat je een brevet hebt. 

Dit soms tot grote frustratie van andere duikorganisaties. Klaarblijkelijk staat een PADI halen voor het hebben van een duikbrevet of een duikbrevet willen halen.

Wat is een PADI Instructeur

Een PADI instructeur is een duikinstructeur die het hele PADI systeem heeft doorlopen en examen heeft gedaan. Zo is hij of zij  instructeur geworden en kan het lessysteem gebruiken om jou te leren duiken.

De instructeurs-cursus noem je de PADI IDC. Dit is een intensief programma waarna jouw PADI duikinstructeur klaar is om met jou het water in te gaan. 

Werkt jouw duikinstructeur voor PADI?

Nee, jouw PADI instructeur werkt voor zichzelf of voor een PADI duikschool. PADI is de organisatie die het lessysteem en de cursusmaterialen voor duikscholen en instructeurs beschikbaar stelt aan hen. Zij werken dus niet direct voor de trainingsorganisatie, zij gebruiken het systeem om jou te leren duiken.

Wat PADI is en nog meer doet dan alleen cursussen ontwikkelen

Naast het ontwikkelen en updaten van de PADI duikcursussen, doet PADI nog veel meer. Zo zijn er er ook duikcursussen voor kinderen. Tegenwoordig heeft PADI ook cursussen voor Free diving en Zeemeermin zwemmen.

PADI is ook zeer betrokken bij de zee en het onderwaterleven. Conservatie en bewustwording van de stand van onze Oceanen staat hoog in het vaandel. 

Dit doen ze middels het PADI Aware programma

Wat is PADI Aware nu weer?

Met het Aware programma, zorgt PADI voor bewustwording van de huidige stand van onze Oceanen. Denk hierbij aan cursussen over Koraalbescherming, organiseren van schoonmaakacties en het ondersteunen van PADI professionals om zichzelf en hun studenten voor het milieu te laten zorgen.

Conclusie van wat PADI is:

Wat PADI is, is dus dat zij een trainingsorganisatie zijn, die een lessysteem beschikbaar stellen voor PADI instructeurs.

De Instructeurs geven zelfstandig les of via een duikschool met dit systeem. Vervolgens geeft de instructeur een PADI duikbrevet af aan jou als student. 

Jij haalt dus niet jouw PADI, maar een duikbrevet op een bepaald niveau, waarbij je les krijgt volgens dit didactisch systeem.

Als grootste trainingsorganisatie ter wereld krijg jij een duikbrevet wat wereldwijd geldig is en erkend wordt. Zo ben jij verzekerd van een duikbrevet wat jij overal ter wereld kunt gebruiken.

Reactie plaatsen